Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«Μπλε παπαγάλος» εναντίον «Salon de Bricolage»

Μπορεί οι φήμες να ήθελαν να εμπλέξουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με το πριβέ κλαμπ του Κολωνακίου, όμως ο Αλέξης και τα στελέχη του διατηρούν τα παλιά τους στέκια.

Στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του ’80 κυρίως, αλλά και λίγα χρόνια αργότερα, το σήμα κατατεθέν της κοινωνικοπολιτικής συμπεριφοράς και των αφελών διχασμών εκείνης της εποχής ήταν η ύπαρξη και, κατ’ επέκταση, ο ανταγωνισμός των «πράσινων», «μπλε» και «κόκκινων» καφενείων.

«Μπλε παπαγάλος» εναντίον «Salon de Bricolage»

Ηταν με άλλα λόγια η αποτύπωση των ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών στην καθημερινή συμπεριφορά, στις παρέες και στα στέκια, όπου σύχναζαν οι πολίτες που επέλεγαν να είναι πρωτίστως οπαδοί και ψηφοφόροι και μετά φίλοι, συγγενείς και χωριανοί!
Στην Αθήνα του 2014 μπορεί εκείνη η εποχή να μοιάζει όχι απλά μακρινή, αλλά περίπου γραφική, ωστόσο δεν έχουμε γίνει και… αμέρικαν μπαρ, που θα έλεγε και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Κοντολογίς, δεν συχνάζουν όλοι παντού και ανακατεμένα, ούτε έχουν καταπέσει πλήρως οι πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές, ακόμη και στην περίπτωση που οι πολιτικές είναι αχνές και θολές. Βέβαια με τα χρόνια και την οίηση στην εξουσία, οι Πασόκοι βρέθηκαν από τα χαμηλά των Εξαρχείων και της Κάνιγγος να συγχρωτίζονται με τους δεξιούς πέριξ του Κολωνακίου, παραδοσιακό τόπο συνάντησης της συντηρητικής παράταξης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε μια αποκαλυπτική ένδειξη και της αντίστοιχης ιδεολογικοπολιτικής τους μετατόπισης - άλλωστε και ο κ. Κώστας Σημίτης Κολωνακιώτης είναι.

Για τους Συριζαίους, ωστόσο, που μπαίνουν με ορμή στο κεντρικό σκηνικό διεκδικώντας την κυβερνητική εξουσία, η διολίσθηση αυτή δεν προκύπτει ακόμα. Τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος διατηρούν τα παλιά τους στέκια και τις περιοχές αναφοράς τους, αποφεύγοντας τα trendy και in στέκια του ελιτισμού και της πολυτέλειας ή ακόμα και του δήθεν υψηλού status, τα οποία έγιναν με τα χρόνια τα αγαπημένα της παραδοσιακής δικομματικής εξουσίας.
Ηταν δε τόσο κατηγορηματική η διάψευση πρόσφατης πληροφορίας που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας συνέφαγε με τις κυρίες Γιάννα Αγγελοπούλου και Μαριάννα Λάτση στο προκλητικά χλιδάτο «Salon de Bricolage» του Κολωνακίου που δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία για την απέχθεια των αριστερών. «Βρισκόμαστε κοντά στην εξουσία, αλλά δεν φτάσαμε ακόμα να συχνάζουμε στα κολωνακιώτικα σαλόνια. Ισως πολύ αργότερα», έλεγαν με σκωπτικό ύφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο δυνατή κι αν είναι η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, οι Συριζαίοι επιδεικνύουν σθεναρή άρνηση.

Κι αν λοιπόν οι δεξιοί και οι καλοθρεμμένοι «σοσιαλίζοντες» έχουν τη «Βιβλιοθήκη», το «Salon de Bricolage», το «Jackson» και άλλα τέτοια, οι Συριζαίοι προτιμούν την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, σε μια ακτίνα που φτάνει μέχρι του Ψυρρή και την πλατεία Αυδή, καθότι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά και την περιοχή των Εξαρχείων.

Γι’ αυτούς το αντίπαλο δέος του «Salon de Bricolage» λέγεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο «Μπλε παπαγάλος» και είναι το πιο φινετσάτο και κουλτουριάρικο καφέ μπαρ κοντά στην Κουμουνδούρου. Άνοιξε στην πλατεία Αυδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014, εκ των ιδιοκτητών είναι και η τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου, και σε παραπέμπει κατευθείαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, χάρη στα έπιπλα αντίκες, στη διακόσμηση, στα κάδρα στους τοίχους και στις μουσικές επιλογές, οι οποίες κινούνται ανάμεσα στους ήχους της jazz, της funk και της soul. Συχνά πυκνά διοργανώνονται swing πάρτυ. Η τραγουδίστρια εμπνεύστηκε το όνομα από το «Blue Parrot», το «άλλο μπαρ» της ταινίας «Casablanca», και την ιστορία του θρυλικού Τζο Μπλάνκετ, ενός Κουβανού συλλέκτη σπάνιων πουλιών που στα τέλη της δεκαετίας του ’20 γύρισε όλη την Αμερική και στη συνέχεια τη Μεσόγειο αναζητώντας τον μπλε παπαγάλο! Η αγαπημένη συνήθεια των Συριζαίων είναι οι συνάξεις για πρωινό καφέ, αλλά και οι μεσημεριανές ανάπαυλες για finger food.


«Μπλε παπαγάλος» Στην πλατεία Αυδή, κοντά στην Κουμουνδούρου. Το κουλτουριάρικο καφέ της Νατάσσας Μποφίλιου με jazz, funk και soul μουσική. Αγαπημένο στέκι των Συριζαίων για πρωινό καφέ, αλλά και μεσημεριανό finger food

Σε αντίθεση με τις πριβέ καταστάσεις του «Salon de Bricolage», εδώ η κουλτούρα της συλλογικής έκφρασης συναντά και τους πολιτικές εκφραστές της, αφού όλοι μαζί οι θαμώνες αποτελούν συχνά μια τεράστια ανοιχτή συνέλευση!

Τα άλλα στέκια

Πέρα από τα παραδοσιακά στέκια στα Εξάρχεια (μεταξύ των άλλων, και το «Αμα λάχει», που ήταν για χρόνια σημείο αναφοράς) οι Συριζαίοι -σε στελεχιακό και βουλευτικό επίπεδο- προτιμούν τον άξονα της Μητροπόλεως έως του Ψυρρή. Για σύντομες και απολαυστικές στιγμές έχουν τον «Χατζή» στην πλατεία Συντάγματος, ακριβώς κάτω από το κτίριο των εκεί βουλευτικών τους γραφείων και ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, ώστε να είναι κοντά για κάθε ενδεχόμενο. Πρόκειται για τη γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων που ξεκίνησε το μακρινό 1908 από τη Θεσσαλονίκη και μόλις πριν έξι χρόνια επεκτάθηκε και στην Αθήνα. Πολίτικα σιροπιαστά χανούμ μπουρέκ, μπακλαβάς, εκμέκ, κανταΐφι με καϊμάκι, βεζίρ παρμάκ, σεκέρ παρέ, μπακλαβαδάκια και σάμαλι, σχεδόν όλα με ατέλειωτο σιρόπι και δυνατές γεύσεις, είναι ίσως το κατάλληλο συνοδευτικό για την ξεκούραση του πολεμιστή - στη συγκεκριμένη περίπτωση για την ανάπαυλα του αγωνιστή της Αριστεράς.


«Χατζής» - Στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή. Ανάπαυλα για τον αγωνιστή της Αριστεράς με μπακλαβά, σάμαλι, χανούμ μπουρέκ, εκμέκ, σεκέρ παρέ και κανταΐφι με καϊμάκι.

Λίγο πιο κάτω, στην καρδιά του Ψυρρή, οι Συριζαίοι που αρέσκονται να κάνουν πεζή τη διαδρομή Κουμουνδούρου - Βουλή, προτιμούν για φαγητό τον «Νικήτα» με τα σουβλάκια, που δεσπόζει εκεί από το 1967, ήταν must πριν γίνει μόδα η περιοχή και παραμένει στέκι περιωπής ακόμη και τώρα που έφυγε η μεγάλη κίνηση. Οπως λένε κάποιοι με νόημα, ο «Νικήτας» συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ άρρηκτα: ήταν αγαπημένο στέκι όταν το κόμμα ήταν στο 4%, παραμένει και τώρα με το 27% και θα μείνει για πάντα, ακόμη κι αν ξαναγυρίσουν οι εποχές των μονοψήφιων ποσοστών.

Στους Αμπελοκήπους

Το πιο απομακρυσμένο στέκι των πολύ μυημένων Συριζαίων, πάντως, βρίσκεται στους Αμπελοκήπους, όπου έδρασε ως μαθητής και νεαρό μέλος της ΚΝΕ και της Νεολαίας του Συνασπισμού ο κ. Τσίπρας. Στην πράσινη (ελέω Παναθηναϊκού) αυτή γειτονιά υπάρχει το καφέ «Βανίλια και κανέλα», αγαπημένο σημείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί βρισκόταν ως μαθητής την εποχή των καταλήψεων του ’90, καθώς φοιτούσε στο Πολυκλαδικό της περιοχής. Διατήρησε, όμως, αυτή τη σχέση του και αργότερα όταν εργάστηκε στο τεχνικό γραφείο της οικογένειας που έχει έδρα στην Πανόρμου, ενώ ο ίδιος παραμένει μέλος της κομματικής οργάνωσης των Αμπελοκήπων, η οποία είναι γνωστή για την κυριαρχία των τσιπρικών. Λογικό είναι λοιπόν το στέκι που φημίζεται για τον εσπρέσο του, τις σαλάτες και τα gourmet σάντουιτς να διατηρεί την αίγλη του στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.


«Βανίλια και κανέλα» - Αμπελόκηποι. Στέκι των πολύ μυημένων Συριζαίων και αγαπημένο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι Αμπελόκηποι ήταν το πεδίο δράσης του από την εποχή που ήταν μαθητής. Το στέκι που φημίζεται για τον εσπρέσο του, τις σαλάτες  και τα gourmet σάντουιτς

«Salon de Bricolage»
Πριβέ λέσχη για ισχυρούς της τέχνης και του χρήματος. Πώς το στέκι του Κολωνακίου έγινε meeting point της διεθνούς ελίτ



Ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την υποστήριξη 200 μελών για να φτάσει σήμερα να κατέχουν member’ς card 1.200 άτομα που συγκαταλέγονται στην εγχώρια επιχειρηματική και καλλιτεχνική αφρόκρεμα. Το όραμα των αδελφών Πανά -γνωστών από τα επιτυχημένα στέκια «Central», «Pizza Pomodoro» και το καλοκαιρινό «Island»- να δημιουργήσουν έναν χώρο λήψης σημαντικών αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών πέτυχε απόλυτα. Το γεγονός ότι ο Ελληνας καθηγητής του Χάρβαρντ και σύμβουλος του πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα, Νικόλας Χριστίδης, ήταν από τους πρώτους που πραγματοποίησε διάλεξη στον β’ όροφο του ιδιωτικού κλαμπ με το που άνοιξε μόνο τυχαίο δεν θεωρήθηκε. Ενα παζλ από φωτογραφίες στο ισόγειο του κτιρίου σηματοδοτεί ότι εγχώριες αλλά και ξένες προσωπικότητες έχουν βάλει το «Salon de Bricolage» για τα καλά στη ζωή τους. Ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος ποζάρει με διονυσιακό μπρίο δίπλα στη Δήμητρα Ματσούκα και τον Γιώργο Μαζωνάκη, τη στιγμή που η Εύα Χερτζίκοβα χαμογελά σε κινητό που την απαθανατίζει μια επαγγελματίας φωτογράφος παρόλο που, όπως σε όλες τις ιδιωτικές λέσχες, απαγορεύεται να εισβάλει εντός φωτογραφική κάμερα. Η κοσμοπολίτικη αυτή ιδιωτική λέσχη στην Ελλάδα αγαπήθηκε από τελείως διαφορετικό κόσμο. Στα άνετα σαλόνια του, που παραπέμπουν σε καλόγουστο σπίτι, τα μέλη του μπορούν να δουν τη Μαριάννα Λάτση συνοδεία του γιου της Πάρη Κασιδόκωστα να κλείνει κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες, ή τη Χάρις Αλεξίου να ανταλλάσσει καλλιτεχνικές απόψεις με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η Μαίρη Στασινοπούλου, αδελφή της πανίσχυρης γυναίκας που σχετίζεται με τα αμερικανικά media, της Αριάννα Χάφινγκτον, παρουσίασε πρόσφατα το βιβλίο της εκεί, ενώ η σιδηρά κυρία της παγκόσμιας τέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, παρόλο που συνδύασε την performance της με τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», προτίμησε το δείπνο και η υπογραφή του συγγράμματός της να πραγματοποιηθούν εντός των θυρών της εν λόγω ιδιωτικής λέσχης. Στο «Salon de Bricolage» το πνεύμα συναντά τη δύναμη του χρήματος. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα όπως και άλλοι καλλιτέχνες χρωματίζουν με τη μουσική τους τις βραδιές, τη στιγμή που σε prive αίθουσα του ισογείου ο billionaire Πίτερ Βόγκελ κλείνει deals αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ιδιωτική αυτή κολωνακιώτικη γωνιά που έχει μετατραπεί σε στέκι σημαντικών αποφάσεων απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και καλοφτιαγμένο σούσι ο Σταύρος Ξαρχάκος, αποδρά ινκόγκνιτο αποφεύγοντας τους θρασείς παπαράτσι ο Σταύρος Νιάρχος και λικνίζεται με τον αγαπημένο της εφοπλιστή Χρήστο Οικονόμου στο πλευρό της η Ευγενία Νιάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου