Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ : ΜΠΟΡΕI ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ;

To κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrugineus) είναι ένα κολεόπτερο που ζεί και τρέφεται απο τα φοινικοειδή. Κατάγεται απο την ΝΑ Ασία και είναι πλέον παρών σε
όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 2005. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί μέχρι 4 μήνες. Τα ενήλικα άτομα εἰναι πεταλούδες και μετά την σύζευξη τους, το θηλυκό γεννά μέχρι και 300 αυγά σε διάστημα 45 ημερών. Τα αυγά εναποτίθενται σε τρυφερούς βλαστούς ή πληγές του φοίνικα και εκκολάπτονται σε 7 περίπου ημέρες. Απο αυτά προκύπτουν οι προνύμφες και εν συνεχεία οι νύμφες οι οποίες και σχηματίζουν βομβύκιο από ίνες του φοίνικα.
Συμπτώματα και διάγνωση.
Κατά την προσβολή των φοινικοειδών παρατηρούμε συστροφή των φύλλων οχι μονο των παλιότερων αλλά κυρίως των καινούριων φύλλων που εκφύονται απο την κορυφή. Ενδεχομένως να παρατηρηθεί και συστροφή της κορυφής(φώτο 2). Κατα την απομάκρυνση των φύλλων απο την βάση τους, παρατηρούμε στοές και τρύπες στα φύλλα εντός των οποίων βρίσκονται οι προνύμφες του εντόμου. Επιπλέον μπορούμε στα προσβεβλημένα φύλλα να παρατηρήσουμε τα βομβύκια που σχηματίζουν οι νύμφες του εντόμου. Αναφέρεται δε από πολλούς και το άκουσμα ενός ήχου στο εσωτερικό του κορμού ο οποίος και παράγεται απο την δραστηριότητα των προνυμφών. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η καταστροφή του φοίνικα.
Αντιμέτωπιση και θεραπεία.
Το κόκκινο σκαθάρι είναι ένα έντομο δυσεξόντωτο. Η αντιμετώπιση του έγκειται στην χρήση προληπτικών μέτρων καθώς και χημικών σκευασμάτων. Οσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, κρίνεται απαραίτητο να :
  • Κόβονται και να απομακρύνονται τα προσβεβλημένα τμήματα του φοίνικα
  • Κόβονται και να απομακρύνονται τα προσβεβλημένα δέντρα μαζί με τις ρίζες τους
  • Τα εισαγόμενα φυτά να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτουγείας
Όσον αφορά την χρήση χημικών σκευασμάτων, η καταπολέμηση έγκειται στην έγχυση διασυστηματικών εντομοκτόνων.
Η χρήση των εντομοκτόνων γίνεται κυρίως στην κορυφή του φοίνικα. Αφού έχει ετοιμάστει το μίγμα εντομοκτόνου-μυκητοκτόνου και προσκολλητικού εντός βυτίου, τοποθετούμε την άκρη του λάστιχου στην καρδιά του φοίνικα και ανοίγουμε την βάνα τόσο ώστε να σημειωθεί υπερχείλιση και το φάρμακο να ᾽λούσει ᾽ τα 2/3 του κορμού. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες και θα πρέπει να εφαρμόζεται όχι μονο στον προσβεβλημένο φοίνικα αλλά και στους διπλανούς φοίνικες ακόμα και όταν αυτοί δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Οσον αφορά τα σκευάσματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι τα ακόλουθα :
  • Actara 25 WG το οποίο και εφαρμόζεται είτε με ψεκασμούς κάλυψης(περιγράφηκε παραπάνω) ή με ριζοπότισμα ή με έγχυση στον κορμό που γίνεται μεσω ειδικών σύριγγων που εφαρμόζονται σε αυτόν.
  • IMIDACLOPRID 20% . Ομοίως με παραπάνω
  • VERTIMEC 1,8EC. Μόνο με έγχυση στο κορμό
  • DANTOP 50WG .Με ψεκασμούς κάλυψης, με ριζοπότισμα και έγχυση στον κορμό.
  • CYPERMETHRIN 10%. Με ψεκασμούς κάλυψης, με ριζοπότισμα και έγχυση στον κορμό.
  • Τέλος υπάρχουν και βιολογικά σκευάσματα εντομοπαθογόνων νηματωδών,τα οποία διαλύονται στο νερό και ψεκάζονται στην περιοχή γύρω από την στεφάνη. Οι νηματώδεις εισχωρούν στον κορμό και προσβάλλουν τις νύμφες τις οποίες και τις θανατώνουν.
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου