Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Θερμικές κάμερες στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον Εμπολα

Θερμικές κάμερες στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον  Εμπολα 
Στην τοποθέτηση θερμικών καμερών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για τον εντοπισμό των επιβατών με πυρετό θα προχωρήσει η Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Συνάντησης των υπουργών Υγείας που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τον έλεγχο για τον ιό Έμπολα στις νόμιμες πύλες εισόδου που λήφθηκε «επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων και το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο». Ο υπουργός επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις χώρες της επιδημίας  (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), αλλά δήλωσε ότι συμμερίζεται  «τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά όμως τον έλεγχο των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού και από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ο Έλληνας υπουργός έθεσε στους ομολόγους του το πρόβλημα του ελέγχου. «Ως  πρώτα μέτρα αποφασίστηκαν η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών» είπε ο κ. Βορίδης αλλά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.

Δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τον ιό Έμπολα

Το θέμα του ελέγχου (screening) των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής μονοπώλησε τη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.



«Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα» τόνισε και η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, κυρία Μαρισόν Τουρέν.

 Άλλα Κράτη- Μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών- δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού. Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου