Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Εφιάλτης για την Αττική τα μπαζωμένα ρέματα

Εφιάλτης για την Αττική τα μπαζωμένα ρέματα
Στο ίδιο έργο θεατές, μετά τις πλημμύρες της Παρασκευής
Ποια είναι τα οχτώ επικίνδυνα ρέματα – Απελπισμένοι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται
Ασύνδετα δίκτυα απορροής όμβριων υδάτων, ημιτελή αντιπλημμυρικά έργα, καταπατήσεις περιοχών και η οριοθέτηση ρεμάτων και χειμάρρων σε πολλές περιοχές της Αττικής συνθέτουν το παζλ των πλημμυρικών φαινομένων που βιώνει η Αττική μετά από κάθε έντονη νεροποντή.

Οι καταστροφές από τον κατακλυσμό της περασμένης Παρασκευής, έφεραν για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τα κακώς κείμενα. Αυτή τη φορά το ρέμα της Εσχατιάς προκάλεσε τις περισσότερες καταστροφές στα δυτικά προάστια, καθώς οι κοίτες του ξεχείλισαν και ορμητικοί του χείμαρροι παρέσυραν στο πέρασμα τους ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Τεραστιοι όγκοι τσιμέντου 



Ένα μεγάλο κομμάτι της Αττικής έχει δομηθεί πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Στα μέσα του 19ου αιώνα, περίπου 700 ρέματα και ποτάμια διέσχιζαν το λεκανοπέδιο. Το 2000, ο αριθμός τους έφτασε τα 70, ενώ στις μέρες μας δεν υπερβαίνουν τα 50!

Σπίτια ακριβώς πάνω στο ρεμα


Κι αν κάποιος αναρωτηθεί πού εξαφανίστηκαν, η απάντηση είναι απλή: Μπαζώθηκαν και καταπατήθηκαν.

Υποχωρηση δρόμων δίπλα απο ρεμα



Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών μέχρι στιγμής έχουν τσιμεντοποιηθεί περισσότερα από 550 χιλιόμετρα ρεμάτων. Πολλά από αυτά ρέουν κάτω από το κέντρο της Αθήνας.

Υποχώρηση ρέματος


Ο Ιλισσός ήταν το μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας. Ξεκινούσε από τον Υμηττό για να καταλήξει στη θάλασσα. Σήμερα διασχίζει τη μισή πρωτεύουσα υπογείως. Κι αν αρκετά από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν απέφεραν αποτελέσματα, ωστόσο κάποια άλλα έγιναν με προχειρότητα ή δεν έχουν τελειώσει ακόμα, με αποτέλεσμα -ανά τακτά χρονικά διαστήματα- το λεκανοπέδιο να μετατρέπεται σε μια απέραντη λίμνη.



Τα οκτώ επικίνδυνα ρέματα της Αττικής



Το ρέμα της Παλλήνης στην ανατολική Αττική, του Πυθαγόρα στο Διόνυσο και το Σκόρπιο Ποτάμι στο Μαραθώνα θεωρούνται επικίνδυνα για πλημμύρες σε κάθε ισχυρή βροχή. Το ίδιο ισχύει και για τον Ποδονίφτη ο οποίος διέρχεται από τους δήμους Χαλανδρίου, Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέας Ιωνίας. Τα ρέμα του Περιστερίου, της Μαύρης Ωρας στο Ασπρόπυργο και του Σαρανταπόταμου στο ύψος της Χαλυβουργικής δεν έχουν οριοθετηθεί με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Στο ρέμα της Εσχατιάς που ξεκινάει από τους πρόποδες της Πάρνηθας και διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Αττικής, τα έργα ακόμα δεν έχουν τελειώσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνονται κακοτεχνίες αλλά και καταπατήσεις.




Το χρονικό της καταστροφής από το ρέμα της Εσχατιάς


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, ώρα πέντε το απόγευμα. Το ρεύμα της Εσχατιάς στα σύνορα του Μενιδίου με τα Λιόσια ξεχειλίζει. Μια γέφυρα πους συνδέει τις δύο πλευρές του, σπάει από τη δύναμη των υδάτων. Ορμητικοί χείμαρροι κατακλύζουν τους δρόμους οι οποίοι παρασέρνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους. Ενας από τους κατοίκους της περιοχής βλέπει την περιουσία του να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Από εκείνο το σημέιο ξεκίνησαν οι πρώτες καταστροφές στην Αττική. «Πάθαμε ολική καταστροφή. Ξεχείλισε το ρέμα της Εσχατιάς. Τα νερά έκοψαν ακόμα και τη γέφυρα που υπήρχε πάνω στο ποτάμι» λέει ο κ. Πέτρος στο protothema.gr, ενώ τονίζει ότι υπήρξαν λάθη στην κατασκευή των αντιπλημμυρικών εργασιών στο ρέμα.

Το δεύτερο σημείο όπου το ρεύμα της Εσχατιάς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το νερό ήταν στην οδό Φυλής στα σύνορα του Καματερού με τους Αγίους Αναργύρους. Μεγάλες ποσότητες υδάτων βγαίνουν στους δρόμους με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργηθεί ένα απειλητικό ποτάμι. Τα νερά διασχίζουν Καματερό, Ιλιον και Αγίους Αναργύρους σκορπίζοντας τρόμο και αγωνία στους κατοίκους. Θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι η στάθμη του νερού να πέσει και να επιτρέψει στους πληγέντες να αποτιμήσουν τις ζημιές των περιουσιών τους.

Το ρέμα-φόβητρο, οι κακοτεχνίες και τα σκουπίδια

Το ρέμα της Εσχατιάς περνάει από τους δήμους Αχαρνών, Καματερού, Λιοσίων, Αγίων Αναργύρων, Ιλιον και καταλήγει στον Κηφισό ποταμό. Από το 1970 ξεκίνησαν οι εργασίες των αντιπλημμυρικών έργων, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε με τσιμέντο, ενώ περνάει από τον κεντρικό ιστό των παραπάνω πέντε πόλεων. Η αυτοψία όμως που έκανε το protothema.gr καταδεικνύει μια σειρά κακοτεχνιών, αλλά και αμέλειας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες σκουπιδότοπων που έχουν δημιουργηθεί σε όλα σχεδόν τα σημεία του ρέματος που δεν έχει καλυφθεί με τσιμέντο. Παράλληλα δεν υπάρχει η κατάλληλη υποστύλωση στις κοίτες του ρέματος. Σπίτια αιωρούνται ακριβώς πάνω στο ρέμα, ενώ ακόμα και κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου από τις κοίτες . Η γέφυρα που εξαφανίστηκε από την πρόσφατη ισχυρή νεροποντή δεν αποτελεί το μόνο έργο που φιλοξενεί ο Εσχατιάς στον πυθμένα του. Κατά μήκος του ρέματος και ειδικά σε σημεία του που παραμένουν ακόμα ανοιχτά υπάρχουν μεγάλου όγκου κατασκευές από τσιμέντο που έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου