Ο καταθέτης δεν είχε δηλώσει πως ο λογαριασμός είναι για το κοινωνικό επίδομα-βοήθημα |
περίοδο οικονομικής στενότητας για πολλούς συμπολίτες μας. Οι περισσότεροι καταθέτες το ανακάλυψαν τυχαία και όταν ρώτησαν την τράπεζα να μάθουν που πήγαν τα χρήματά στους, τότε έμαθαν τα “άσχημα” νέα.
Λύση, για να αποφευχθούν οι κατασχέσεις, υπάρχει αρκεί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να δηλώσουν στις τράπεζες τους καταθετικούς λογαριασμούς όπου πιστώνεται η σύνταξη ή η μισθοδοσία τους ή άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα, διασφαλίζοντας έτσι τα χρήματά τους από κατάσχεση.
Στην εφημερίδα “Σ” συμπολίτης μας από το Αγρίνιο, τα στοιχεία του οποίου είναι στην διάθεσή μας όπως και της τράπεζας, κατήγγειλε ότι “Η τράπεζα προχώρησε στην ανάληψη του ποσού των 735 ευρώ που αντιστοιχεί σε πολυτεκνικό επίδομα”, παρακρατώντας έτσι ένα μέρος από τα χρήματα που ο ίδιος όφειλε, λόγω μικροδανείου. Δεν είχε μεταβεί ο καταθέτης στην τράπεζα για να δηλώσει πως ο λογαριασμός είναι για το κοινωνικό επίδομα-βοήθημα. Μόνο τότε τον “σώζει” ο νόμος από την κατάσχεση.
Οι τραπεζίτες τις περισσότερες φορές, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο υποστηρίζουν πως “οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά την σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη”.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γεώργιος Λεχουρίτης ανέφερε σχετικά με το γεγονός της κατάσχεσης του ποσού από συμπολίτη μας στο Αγρίνιο, στην “Σ” πώς “Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά. Είναι τερτίπι και εμπαιγμός της κυβέρνησης και των τραπεζών που συνεχίζουν να κατάσχουν ποσά από συμπολίτες μας. Βάσει του νόμου απαγορεύεται ρητά να γίνονται κατασχέσεις για ποσό έως 1500 ευρώ. Όταν μας δώσει ο Σαμαράς δωρεάν wi-fi θα μπορούν και οι γιαγιάδες και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι να κάνουν αιτήσεις στις τράπεζες. Βάζει το κράτος σε ταλαιπωρία τον πολίτη, παρότι μιλούσαν για μείωση της γραφειοκρατίας.
Αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Είναι μια “απατεωνιά” του κράτους. Αφού προχώρησε η τράπεζα στην κατάσχεση του ποσού πρέπει ο καταθέτης να κάνει αίτηση προς την τράπεζα και να ζητήσει να γίνει επανακατάθεση στον λογαριασμό του πολυτεκνικού επιδόματος. Αυτό που ζούμε δεν είναι κράτος, είναι μπάχαλο.”
Το ακατάσχετο όριο τίθεται στο στα 1500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και στα 2000 για κοινό. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που έχει ατομικό λογαριασμό και δεν τον δηλώσει ως μισθοδοτικό, μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αν τον δηλώσει αλλά διατηρεί εκεί υπόλοιπα άνω των 1500 ευρώ, μπορεί να γίνει κατάσχεση του ποσού πέραν του ορίου αυτού για οφειλές προς ιδιώτες ή τράπεζες.
Εκτός του παραπάνω νόμου, του 4161/2013, ισχύει παράλληλα και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ που αφορά χρέη προς το Δημόσιο και προβλέπει πως “δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών,συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως είναι μικρότερο των 1000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που το υπερβαίνει,επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αλλά το εναπομείνον ποσό δεν μπορεί να είναι κάτω των 1000 ευρώ.
www.patrastimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου