Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συνεργασία για να σωθούν οι φοίνικες!

Με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο θα συνεργαστεί ο Δήμος λαυρεωτικής προκειμένου να σώσει το φοινικόδασος του Λαυρίου του οποίου οι πανέμορφοι φοίνικες
έχουν προσβληθεί από το φονικό σκαθάρι που φέρει την επιστημονική ονομασία R Ferruginous.

Η συνεργασία δήμου – ινστιτούτου πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP7 «Strategies for the eradication and containment of the invasive pests Rhynchophorus ferrugineus Olivier and Paysandisia archon Burmeister» (PALMPROTECT) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προϋπολογισμό 3.971.722,80 ευρώ, και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, καταπολέμηση και περιορισμό των ξυλοφάγων εντόμων καραντίνας Rhynchophorus ferrugineus Olivier (Coleoptera: Curculionidae) κν. ρυγχοφόρος των φοινικοειδών και PAysandisia archon Burmeister (Lepidoptera:Castniidae).

Έτσι θα εφαρμοστούν πιλοτικές δράσεις με στόχο τη σωτηρία και του φοινικόδασους. Πρόκειται να γίνουν μελέτη της βιολογίας/βιοοικολογίας, συμπεριφοράς του ρυγχοφόρου και P. Archon και του φάσματος των φοινικοειδών ξενιστών τους, ανάπτυξη μεθόδων για έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων, ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης (βιολογική, μαζική παγίδευση, χημική, καινοφανείς εντομοκτόνες ουσίες) και δοκιμή νέων προσελκυστικών ουσιών (χρήση σε παγίδες).

Σημειώνεται ότι όλες οι ενέργειες θα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2292320114. Η σχετική ανακοίνωση υπογράφεται από την αντιδήμαρχο Ιουλία Πιτσικάλη.

notioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου