Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Oι ανά τον κόσμο Καθολικοί γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα

Από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ, οι ανά τον κόσμο Καθολικοί γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα, η οποία όμως φέτος έχει ως «κατ' εξαίρεση» πρωταγωνιστή τον νέο Ποντίφικα. Το πρωί της Κυριακής
ξεκινά η υπαίθρια λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, μετά την οποία θα έρθει το πρώτο μήνυμα «στην πόλη και στον κόσμο» (Urbi et Orbi) του Αργεντίνου Πάπα.

Ο Φραγκίσκος χοροστάτησε το βράδυ σε μία -κάπως συντομότερη- τελετή στον Άγιο Πέτρο στην οποία κάλεσε όσους έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία να βάλουν ξανά τον Χριστό στη ζωή τους.

«Αν μέχρι τώρα ήσουν μακριά του, κάνε ένα μικρό βήμα: θα σε δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες. Αν σου είναι αδιάφορο, αποτόλμησέ το: δεν θα απογοητευτείς. Αν σου φαίνεται δύσκολο να Τον ακολουθήσεις, μην φοβάσαι, έχε Του εμπιστοσύνη» είπε.

Ο Ποντίφικας σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται την «καινοτομία» που προσφέρει ο Χριστός.

«Τα προβλήματα, οι ανησυχίες της καθημερινότητας μας κάνουν να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, στην λύπη, στην θλίψη», είπε. Όμως η «καινοτομία που προσφέρει ο Χριστός», συνέχισε, είναι «η νίκη επί της αμαρτίας, επί του κακού, επί του θανάτου, επί όλων αυτών που τυραννούν την ζωή και της δίνουν ένα λιγότερο ανθρώπινο πρόσωπο».

Το βράδυ της Ανάστασης είχε ξεκινήσει με τη Μυσταγωγία του Φωτός μέσα στον σκοτεινό Άγιο Πέτρο και όλη η τελετή κράτησε τελικά μόλις 2,5 ώρες -αντί του κανονικού τριώρου. Ο Φραγκίσκος έχει κάνει σαφές ότι προτιμά τις λειτουργίες όσο πιο «σύντομες» γίνεται -στην τελετή ενθρόνισής του στις 19 Μαρτίου μάλιστα είχε «πιαστεί» να κοιτάζει το ρολόι του.

Κατά τη διάρκεια της καθολικής Μεγάλης Εβδομάδας, υπενθυμίζεται, η μεγαλύτερης συμβολικής σημασίας καινοτομία του Φραγκίσκου ήταν η τελετή του Ιερού Νιπτήρος με συμμετέχοντες, αντί για καρδιναλίους, δώδεκα ανήλικους κρατούμένους. Ανάμεσά τους βρίσκονταν, εκτός από μη καθολικούς, και δύο κορίτσια (οι πρώτες γυναίκες που παίρνουν μέρος στην τελετή).

Μετά τη λειτουργία το πρωί της Κυριακής, ο Ποντίφικας θα εκφωνήσει το πρώτο του πασχαλινό urbi et orbi. Παραδοσιακά, το μήνυμα εκφωνείται σε διάφορες γλώσσες αλλά ο Φραγκίσκος έχει δείξει την προτίμησή του να περιορίζεται στα ιταλικά -έχει φανεί να «διστάζει» ακόμη και για τη μητρική του ισπανική γλώσσα, ώστε να μην φανεί ότι «ευνοεί» τους ισπανόφωνους. Το πώς θα χειριστεί το πασχαλινό μήνυμά του μένει να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου