Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Το νέο επενδυτικό σκηνικό και το στοίχημα μετά την Κύπρο

της Ελευθερίας Κούρταλη
To «Cyprus effect» χτύπησε τις ροές κεφαλαίων στην Ευρώπη, με τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια να σημειώνουν τις μεγαλύτερες εκροές τους σε περισσότερο από έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, και τους αναλυτές να τονίζουν πως η αβεβαιότητα έχει δώσει στους επενδυτές έναν νέο λόγο για να μειώσουν την έκθεσή τους σε μία περιοχή όπου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχίζουν να «κόβονται».

Αναμφισβήτητα, το bail-in της Κύπρου διαμόρφωσε ένα νέο σκηνικό για τις επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες τώρα αρχίζουν να παίζουν ένα νέο στοίχημα.

Οι επενδυτές αγοράζουν πλέον με μανία τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών με υψηλή έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να εκμεταλλευτούν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς να τοποθετήσουν τα χρήματά τους απευθείας στις ακριβές μετοχές των ΗΠΑ.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 2% εφέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου. Αυτό θα βοηθήσει τις εισηγμένες εταιρείες της Ευρώπης, που ανήκουν στους κλάδους των κατασκευαστών σπιτιών και στις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες έχουν σημαντικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ και των οποίων οι μετοχές φαίνονται εξαιρετικά φθηνές σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από αυτά, κι έτσι οι επενδυτές ψάχνουν για φθηνές μετοχές εταιρειών στην Ευρώπη που έχουν έκθεση στην ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ, τονίζει ο κ. Ντέρεκ Μίτσελ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Royal London Asset Management.

«Η ανάπτυξη στην Αμερική θα εκπλήξει προς τα πάνω και ενώ είμαστε σίγουροι για την οικονομία των ΗΠΑ, είμαστε λιγότερο θετικοί για τις μετοχές των ΗΠΑ, τις οποίες έχουμε υποβαθμίσει», τονίζει ο Κρίστοφερ Μαχόν, διευθυντής Ερευνας Κατανομής Assets της Baring Asset Management. Η αμερικανική αγορά μοιάζει να έχει τρέξει πάρα πολύ και είναι αρκετά ακριβή τη στιγμή που υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες αγορές, προσθέτει.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ DISCOUNT ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ
Το discount των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των μετοχών των ΗΠΑ είναι από τα μεγαλύτερα της τελευταίας δεκαετίας, με βάση τον κύκλο εργασιών. Οι εταιρείες του S&P 500 διαπραγματεύονται 1,4 φορές τις εκτιμώμενες πωλήσεις 12αμήνου, έναντι 0,7 φορές για τον δείκτη Eurostoxx 50.
Με βάση τον δείκτη τιμής προς πωλήσεις, ο οποίος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μέτρα για συγκρίσεις σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν γίνει αισθητά πιο ακριβές από ό, τι άλλες αγορές σε σχέση με τη δική τους ιστορία, τονίζει ο Μαχόν της Baring. Βλέπει τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία περιλαμβάνει πολλές επιχειρήσεις με διεθνές επίκεντρο, πώς θα έχει ιδιαίτερα καλή πορεία λόγω της έκθεσής της στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Βρετανία θα επωφεληθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη από τις ΗΠΑ, καθώς έχει μετοχές οι οποίες είναι διεθνώς προσανατολισμένες. Οπως σημειώνει ο Ντάβιντ Εσφαντί, διευθύνων σύμβουλος της Ashcourt Rowan Asset Management, οι εταιρείες στον FTSE 100 της Βρετανίας λαμβάνουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων τους, κατά μέσο όρο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Tate & Lyle και η Reed Elsevier.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής σπιτιών έχουν να κερδίσουν από μία ισχυρότερη αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά το επόμενο έτος. Εταιρείες όπως η Wolseley - της οποίας το 47% των εσόδων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες - έχει πολύ καλές προοπτικές.

Η ανάπτυξη τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει και τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες. Η ισπανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Grifols λαμβάνει σχεδόν το 80% των εσόδων της από τη Βόρεια Αμερική, με τις Shire, Fresenius και AstraZeneca να βασίζουν πάνω από το 50% των πωλήσεών τους από τις ΗΠΑ.

CREDIT SUISSE
Η Credit Suisse αυξάνει την «underweight» στάση της στις μετοχές τις ηπειρωτικής Ευρώπης, παραμένοντας ωστόσο «overweight» στις μετοχές ως μία παγκόσμια κατηγορία assets, με το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι τελικά αρκετά φθηνές δεδομένης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και το αδύναμο οικονομικό σκηνικό.
Η Ευρώπη μπορεί να φαίνεται φθηνή, αλλά η τρέχουσα ισχυρή τάση του πραγματικού δείκτη των κερδών ανά μετοχή, EPS, (6%), δεν είναι βιώσιμη: Αν βάλουμε έναν πιο ρεαλιστικό ρυθμό ανάπτυξης (3%), τότε αυτή η «φθηνή» αποτίμηση εξαφανίζεται, τονίζει η C.S.
Με λίγα λόγια, η ηπειρωτική Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή παγκοσμίως με σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Οι ευρωπαϊκές εντάσεις έχουν την τάση να επιστρέφουν όταν οι παγκόσμιοι δείκτες PMI μειώνονται και η ανάπτυξη είναι πιθανό να σταματήσει στο β’ τρίμηνο, όπως προσθέτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine, το εκτιμώμενο p/e 12αμήνου του δείκτη STOXX Europe 600 τοποθετείται στο 12,3. Αυτό τον βάζει στα ίδια επίπεδα αποτιμήσεων με τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones, αν και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Η Credit Suisse ξεχωρίζει την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία ως «φθηνές χώρες» εντός της ευρωπαϊκής αγοράς και τονίζει πως οι μετοχές των ENI, Air Liquide και AkzoNobel είναι πολύ φθηνές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.
Προσθέτει ότι η ιταλική τράπεζα Intesa, ο όμιλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Vivendi και οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale και BNP Paribas είναι φθηνές σε «απόλυτους» όρους, λαμβάνοντας υπόψη δείκτες όπως την τιμή προς λογιστική αξία και την τιμή - προς - κέρδη.

SOCIETE GENERALE
Οποιαδήποτε αδυναμία στις μετοχές της ζώνης του ευρώ κατά το β΄ τρίμηνο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της έκθεσης στην περιοχή, σε βάρος των αμερικανικών μετοχών, τονίζουν οι αναλυτές της Societe Generale η οποία αυξάνει και τη δική της έκθεση στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, αυξάνει τις θέσεις της στην Ευρώπη εκτός - Βρετανίας σε 17% από 15% το α΄ τρίμηνο, από το ανώτατο όριο του 20%.
Όπως σημειώνεται, συνεχίζει να αυξάνει την έκθεσή της στις μετοχές της ευρωζώνης μετά από την πρόσφατη διόρθωση. Παρ’ όλα αυτά, η SocGen δεν φέρνει τη στάθμισή της στο μέγιστο του 20%, με την πρόθεση να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αδυναμία στο β΄ τρίμηνο για να συνεχίσει εκ νέου το βάρος της στην περιοχή.
Οι μετοχές της ευρωζώνης διαπραγματεύονται με discount 46% σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές και όπως τονίζει η τράπεζα, τους αξίζει μία πιο προσεκτική ματιά, καθώς πολλές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί στην Ισπανία και την Ιταλία διαμορφώνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως προσθέτει η SocGen, επισημαίνοντας ότι η πιο κυκλική σύνθεση των δεικτών της ζώνης του ευρώ και ο αριθμός των διεθνών εταιρειών, σημαίνει ότι είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Η SocGen παραμένει ουδέτερη στις βρετανικές μετοχές, σημειώνοντας ότι «η συσχέτιση με την αγορά των ΗΠΑ και η υψηλή μερισματική απόδοση μας αποτρέπει από το να γυρίσουμε σε underweight τη στάση μας», παρά την απουσία εγχώριας ανάπτυξης και την υψηλή στάθμιση των κλάδων που συνδέονται με εμπορεύματα.

Credit Agricole: Τελειώνει η διόρθωση στην Ευρώπη
Η υπόθεση της Κύπρου έχει λυθεί χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση, αλλά έχει αφήσει το σημάδι της στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Η προτίμηση των αμυντικών επενδυτικών στρατηγικών, μετοχών και κλάδων, η οποία είχε γίνει εμφανής από τα τέλη Ιανουαρίου, έχει ενισχυθεί, με τη νευρικότητα της αγοράς να επικεντρώνεται στις τράπεζες της ευρωζώνης. Η διόρθωση έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό εντός της αγοράς, χάρη στη δύναμη των «ασφαλών» μετοχών, των μετοχών δηλαδή «ανάπτυξης» και «ποιότητας». Ωστόσο, η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα δείχνει προς μία διαρκή αβεβαιότητα και απαισιόδοξη ψυχολογία. Σαφώς, ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα των μετοχών της Ευρώπης παραμένει η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την αδυναμία των δομών των κεφαλαίων των τραπεζών της ευρωζώνης και η σύγχυση για το μελλοντικό καθεστώς του bail-in.
Όπως τονίζει η Credit Agricole, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν εξαιρετικά ανεύθυνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα αντικατασταθεί από ad hoc bail-in λύσεις, για να περιοριστεί το κόστος τους. Απαιτείται λοιπόν διευκρίνιση, τονίζει η Credit Agricole, να τονιστεί δηλαδή η διαθεσιμότητα της διαδικασίας του ESM.
Ωστόσο, η ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ήδη γίνει, εις βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης. Πρώτο βαρόμετρο του στρες στην αγορά είναι η στήριξη του ευρώ έναντι του δολαρίου στην περιοχή των 1,2850/1,29. Επίσης, η προτίμηση-προκατάληψη υπέρ της άμυνας στα χαρτοφυλάκια στηρίζει τις υπο-επενδεδυμένες μετοχές στους κλάδους που έχουν μείνει πίσω, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Η Credit Agricole εκτιμά πως η αδυναμία της αγοράς θα ολοκληρωθεί σύντομα και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου και προτείνει ουδέτερη έκθεση στις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης και ουδέτερη θέση στη βρετανική αγορά, καθώς η σταθεροποίηση της στερλίνας έχει επιβεβαιωθεί.

GOLDMAN SACHS
Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν μακροπρόθεσμα ελκυστικές αποδόσεις, ακόμη και εάν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών επιδεινωθούν λόγω του αδύναμου οικονομικού σκηνικού της περιοχής, σημειώνει η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί τις ευρωπαϊκές μετοχές ελκυστικές για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια ενός 12άμηνου επενδυτικού ορίζοντα, ενώ σε ορίζοντα τριών μηνών, ωστόσο, πιστεύει ότι η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής μοιάζει πολύ πιο ισορροπημένη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs κκ. Anders Nielsen και Matthieu Walterspiler, ακόμη και εάν υπάρξει μείωση 125 μονάδων βάσης στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων για τα επόμενα 10 χρόνια, η τρέχουσα αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών είναι σύμφωνη με μία μακροπρόθεσμη συνολική πραγματική απόδοση, σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο του 5,9%.
Με βάση την τρέχουσα μεταβλητότητα και τις αποτιμήσεις, η Goldman Sachs εκτιμά με πιθανότητα τουλάχιστον 16% ότι θα υπάρξει απώλεια 10% σε πραγματικούς όρους συνολικής απόδοσης, κατά το επόμενο έτος. Αυτό είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 19%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα τρέξουν, απτόητες από την πολιτική
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των επενδυτών παραμένουν bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές για το τρέχον έτος, παρά τις νέες ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης που προκάλεσε η διάσωση της Κύπρου.

Η έρευνα που έγινε σε 60 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές διεθνώς, δείχνει πως ο δείκτης Euro STOXX 50 θα αγγίξει τις 2.935 μονάδες μέχρι το τέλος του 2013 και ο δείκτης STOXX Europe 600 τις 317 μονάδες με άνοδο της τάξης του 8,5% και 7% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμε πως και οι δύο δείκτες έχουν σημειώσει εντυπωσιακό ράλι από τον Ιούνιο του 2012 που φτάνει το 32% και το 27% αντίστοιχα.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο Euro Stoxx 50 θα αγγίξει τις 2.800 μονάδες στο τέλος του Ιουνίου, με κέρδη της τάξης του 3,5% και ο Stoxx Europe 600 τις 305 μονάδες, με άνοδο 3%.
Το χαμηλότερο σημείο της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι πίσω μας, όπως τονίζει ο κ. Joffrey Ouafqa, διαχειριστής κεφαλαίων στην Convictions Asset Management.
Προφανώς, η αγορά θεωρεί τη στήριξη από την ΕΚΤ ως αξιόπιστη ώστε να αποφευχθεί μία έκρηξη στην ευρωζώνη, όπως σημειώνει ο κ. Benoit Peloille, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Natixis, που βλέπει τον δείκτη Euro Stoxx 50 να κλείνει το 2013 στις 2.860 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός DAX προβλέπεται να αγγίξει τις 8.369 μονάδες μέχρι το τέλος του 2013, πολύ πάνω από τα ιστορικά υψηλά του 2007 και τις 8.151,57 μονάδες, με κέρδη 4,5%.

Ο CAC 40 της Γαλλίας αναμένεται να ολοκληρώσει το έτος στις 4.100 μονάδες, επίπεδο που δεν έχει σημειώσει από τα μέσα του 2011, με κέρδη της τάξης του 7,2%.

Το χρηματιστήριο της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα βρεθεί 17.200 μονάδες στα τέλη του 2013, περίπου 8% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Τέλος, ο FTSE 100 του Λονδίνου, που έχει ήδη τρέξει 9,5% από τις αρχές του έτους, εκτιμάται ότι θα χάσει τη δυναμική του τάση τους επόμενους 9 μήνες, κλείνοντας το 2013 με κέρδη 4,5% στις 6.750 μονάδες.

kerdos.gr

1 σχόλιο:

  1. Others are drawn by the milder paphos car hire winter.
    Planning a trip to Turkish-occupied northern Paphos Car Hire.
    We are not aware of these factors is examined below, in depth online research.


    My webpage - www.Gallery5.Net

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου