Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ταχ. Δ/νση: Δημ.Χρ.Μπέκα & Βασιλ. Παύλου
Ταχ. Κώδικας: 190 04 – ΣΠΑΤΑ
Τηλέφωνα: 213 – 2007 398
Αριθ. Fax: 210 – 6633 311
Ε-mail: cbotsari@spata.gr
Σπάτα 24 - 10 - 2014
Αριθ. Πρωτ…37838…
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του 
Δημοτικού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου με ορισμό εκπροσώπου στον (ΕΟΕΣ) Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών
Πόλεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Προτείνεται η συμμετοχή του δήμου μας και ο ορισμός εκπροσώπου μας στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τη μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας.
Τι είναι ένας ΕΟΕΣ:
Ο ΕΟΕΣ είναι ένα νέο Ευρωπαϊκό προαιρετικό εργαλείο που σκοπό έχει να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών των διαφόρων κρατών μελών, σε διακρατικό, διαπεριφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.
Το κύριό του πλεονέκτημα είναι η ευελιξία που έχει όσον αφορά στη λειτουργία του. Με άλλα λόγια λειτουργεί σαν ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, που διαχειρίζεται προγράμματα ή έργα τα οποία μπορεί να συγχρηματοδοτούνται ή όχι από την Ε.Ε. και μέλη του μπορούν να είναι τα κράτη μέλη, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές καθώς και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου.
Ένας ΕΟΕΣ διέπεται από τον σχετικό Κανονισμό και την εθνική νομοθεσία και από το Ιδρυτικό έγγραφο και το Καταστατικό που θεσπίζουν τα μέλη του.
Οι ΕΟΕΣ μπορούν να ασχοληθούν με:
1. Την υλοποίηση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ), π.χ. ΕΟΕΣ ως Διαχειριστική Αρχή ή / και Κοινή Τεχνική Γραμματεία ενός Προγράμματος ΕΕΣ,
2. Την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της εδαφικής συνεργασίας που εμπίπτουν κάτω από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, π.χ. τα έργα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (διασυνοριακά/ διακρατικά / διαπεριφερειακά)
3. Την πραγματοποίηση άλλων χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας
4. Την υλοποίηση προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας που δε χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Η «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» ιδρύθηκε το 1995 ως Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική ανάπτυξη Ελληνικών Πόλεων. Από το 2012 μετατράπηκε σε ΕΟΕΣ (Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας).
Σήμερα, 18 μέλη της Εύξεινης Πόλης προέρχονται από Ελλάδα, 2 από Κύπρο και 2 από Βουλγαρία. Στην ιστοσελίδα της Εύξεινης Πόλης (efxini.gr) θα βρείτε λεπτομέρειες τόσο για τη σύνθεση όσο και τις αναλυτικές δραστηριότητες αυτού του Ομίλου. Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι μεταξύ των μελών είναι η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, οι δήμοι Αχαρνών, Λαμιέων, Μεσσήνης, Χαϊδαρίου, Πόρου, Νάξου και μικρών Κυκλάδων, Αριστοτέλη, Νέστου κλπ, καθώς και το ΙΑΠΑΔ (Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Πάντειου Πανεπιστήμιου).
Η «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» έχει υλοποιήσει και υλοποιεί σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πλήθος προγραμμάτων και έργων ως Συντονιστής και ως Εταίρος προγράμματα:Απασχόλησης, Κοινωνικής προστασίας, Καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, Ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, Αγροτικής ανάπτυξης, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και νεολαίας, Ισότητας των φύλων, Ενέργειας, Προστασίας του περιβάλλοντος, Προστασίας καταναλωτών, Πρόληψης και αγωγής Υγείας, Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τοπικής, περιφερειακής και διαπεριφερειακής ανάπτυξης, Τουρισμού, κ.ά. (Ανάμεσα σε άλλα: LEADER, LIFE, EQUAL, INTERREG, LEONARDO DA VINCI, SOCRATES, GRUNTVIG).
Εισηγούμαι τη συμμετοχή μας στον ΕΟΕΣ «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» με εκπρόσωπο στον ΕΟΕΣ το δήμαρχο του δήμου. Η συμμετοχή μας αυτή συνεπάγεται ετήσιο κόστος 0,12 ευρώ/κάτοικο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠ. ΜΑΡΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου