Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Pomeranians: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροσκοπικά σκυλιά

Τα σκυλάκια Pomeranians, συχνά γνωστά και ως Pom Pom, είναι ενεργητικά και πανέξυπνα σκυλάκια που μπορεί να ζήσουν τόσο σε ένα μικρό διαμέρισμα όσο και σε μεγάλους χώρους. Το όνομά τους το πήραν από την περιοχή της Πομερανίας στην Κεντρική Ευρώπη (σήμερα είναι μέρος της βόρειας Πολωνίας και της Ανατολικής Γερμανίας). Η Πομερανία δεν είναι η περιοχή καταγωγής τους αλλά συνδέεται με την εκτροφή της ράτσας που οδήγησε στα πρώτα Pomeranians.
Σχέδια σε αρχαίους τάφους δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ράτσα υπήρχε και στην Αρχαία Αίγυπτο, ενώ υπήρχε και σε είδη κεραμικής που αναπαριστούσαν τον Απόλλωνα και την Αφροδίτη στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης υπήρχαν και στην περιοχή της Κίνας.

Οι στενότεροι συγγενείς του Pomeranian είναι το Norwegian Elkhound, το Schipperke, το German Spitz, το American Eskimo Dog, το Samoyed και άλλα μέλη της ομάδας των σκύλων Spitz, ή Northern, τα οποία έχουν χαρακτηριστικό σφηνοειδές κεφάλι, τεντωμένα αυτιά και πυκνό χνουδωτό τρίχωμα.
Η συγκεκριμένη ράτσα έγινε πολύ δημοφιλής το 18ο αιώνα, λόγω του ότι η βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας είχε ένα κόκκινο μικρόσωμο Pomeranian.


Τι πρέπει όμως να ξέρουμε για αυτό τον σκύλο; Εκτός του ότι το βάρος τους κυμαίνεται από 1 έως 5 κιλά και το ύψος από 15 έως 30 εκατοστά, 7 είναι τα βασικά:

1. Εκπαίδευση

Τα Pomeranians είναι ιδιαίτερα πεισματάρικα ζώα, με επίμονο χαρακτήρα και πολλή αυτοπεποίθηση, που σημαίνει ότι εκπαιδεύονται λίγο πιο δύσκολα από άλλες ράτσες. Τα περισσότερα είναι φιλικά και στοργικά σκυλιά, όμως υπάρχουν και κάποια που είναι περισσότερο καχύποπτα με όσους δεν γνωρίζουν.
Είναι δραστήρια και ζωηρά σκυλιά και χρειάζονται καθημερινή βόλτα και παιχνίδι. Η λίγη άσκηση, η πλήξη και η ανία μπορεί να τα οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Αν η εκπαίδευση δεν είναι σωστή, μπορούν γίνουν αρκετά επιθετικά, κυρίαρχα και κακομαθημένα. Με τη σωστή εκπαίδευση μετατρέπονται σε υπέροχα ζώα. Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η ανεξαρτησία τους και ότι δεν προσκολλώνται στους κηδεμόνες τους όπως τα περισσότερα σκυλιά.

2. Γάβγισμα


Είναι ράτσα που έχει την τάση να γαβγίζει. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της υποδοχής των ξένων. Μάθετέ τα ότι ναι μεν είναι εντάξει να γαβγίζουν όταν δουν ξένους, αλλά μετά πρέπει να σταματάνε. Αυτό θα το πετύχετε με τη σωστή εκπαίδευση.

3. Μαδάνε αρκετά

Όσο και αν τα καλλωπίσετε, αυτά θα συνεχίσουν να μαδάνε, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε από πριν. Το τρίχωμά τους αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό, μαλακό και φουντωτό και το εξωτερικό πολύ μακρύ, ίσιο και τραχύ. Η ουρά είναι ιδιαίτερα φουντωτή και υπάρχει άφθονο τρίχωμα, σαν χαίτη γύρω από το λαιμό και το στήθος. Για αυτό πρέπει να τα χτενίζετε καθημερινά.

4. Υγεία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας αυτών των σκύλων είναι μία πάθηση που προκαλεί μετακίνηση της επιγονατίδας. Επίσης είναι επιρρεπή σε καρδιακά και δερματικά προβλήματα, ιδιαίτερα αλλεργίες. Συχνά μπορεί να εμφανίσουν και οδοντικά προβλήματα καθώς τείνουν να χάνουν τα δόντια τους σε σχετικά νεαρή ηλικία.


5. Αντίστροφο φτάρνισμα

Το Pomeranian μπορεί να κάνει και το λεγόμενο «αντίστροφο φτάρνισμα», το οποίο μοιάζει με λαχάνιασμα και ρουθούνισμα. Συγκεκριμένα, στο ανάποδο φτέρνισμα σκύλου, ο αέρας μπαίνει στην μύτη του σκύλου γρήγορα και ξαφνικά, με αποτέλεσμα να έχει γρήγορες και ξαφνικές εισπνοές. Το φαινόμενο αυτό, μοιάζει με πνιγμό ή με κρίση άσθματος. Η διάρκειά του είναι μερικά δευτερόλεπτα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο λεπτά. Μόλις σταματήσει το ανάποδο φτέρνισμα, ο σκύλος συνεχίζει να αναπνέει κανονικά και επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.
Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να φοβίσει το σκυλί και εσάς. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε τρίβοντας το λαιμό του και μιλώντας του γλυκά.

6. Αλλάζει το χρώμα τους

Και μπορεί το σχήμα των Pomeranians να μη μεταβάλλεται, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το χρώμα του τριχώματός τους. Ένα λευκό, για παράδειγμα, κουτάβι Pomeranian μπορεί, καθώς μεγαλώνει, να γίνει πιο σκούρο και το αντίθετο. Ένα μαύρο σκυλάκι αυτής της ράτσας μπορεί να γίνει μεγαλώνοντας πιο ανοιχτόχρωμο. Τις περισσότερες φορές, τα ενήλικα Pom Pom καταλήγουν να είναι μια παραλλαγή του πορτοκαλί ή του κόκκινου.

7. Τα έχουν λατρέψει πολλοί επώνυμοι

Πολλοί γνωστοί έχουν αγαπήσει αυτά τα υπέροχα σκυλιά και έχουν ζήσει μαζί τους. Τα Pomeranians είναι γνωστό ότι έχουν συντροφεύσει τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Ισαάκ Νεύτωνα και τον Κάρολο Δαρβίνο. Ο Μότσαρτ έγραψε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον αγαπημένο του Pomeranian σκύλο με το όνομα Pimperl και ο Σοπέν έγραψε το Valse du Petit Chien (Το Βαλς του Μικρού Σκύλου, σήμερα γνωστό ως βαλς του λεπτού), το οποίο εμπνεύστηκε από το Pomeranian της ερωμένης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου