Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Γιατί η γάτα σας νιαουρίζει συνέχεια -Δώστε προσοχή στον τόνο & το ύφος


Οι γάτες νιαουρίζουν για διάφορους λόγους, από την επιθυμία τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέχρι το να δείξουν τι θέλουν, ποια είναι η ανάγκη τους. Ορισμένες γάτες νιαουρίζουν περισσότερο από άλλες. Κάποιες μάλιστα φυλές είναι γνωστές για την «πολυλογία» τους. Αλλά, αν η γάτα σας νιαουρίζει πολύ, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί.

Πώς οι γάτες επικοινωνούν με τη φωνή τους


Αυτά τα πραγματικά υπέροχα αλλά και μυστήρια πλάσματα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ποικιλία ήχων, όπως νιαουρίσματα, γρυλίσματα, γουργουρίσματα και άλλους ήχους. Κάθε ήχος έχει διαφορετικό νόημα και οι γάτες τους χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, μια γάτα μπορεί να νιαουρίζει όταν πεινάει ή όταν θέλει προσοχή. Το γουργουρητό συνήθως υποδηλώνει ικανοποίηση, χαρά (ή μερικές φορές άγχος), ενώ ο ήχος σαν κελάηδισμα συνδέεται συχνά με τον εντοπισμό ενός πουλιού ή κάποιου θηράματος. Και τέλος το ουρλιαχτό είναι συχνότερα σημάδι αγωνίας.

Αν η γάτα σας νιαουρίζει πολύ, δώστε προσοχή στο ύφος και τον τόνο των νιαουρισμάτων για να δείτε αν μπορείτε να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει. Αν φαίνεται ευτυχισμένη και υγιής, τότε ένα παραπάνω νιαούρισμα μπορεί να είναι απλώς ο τρόπος της να εκφραστεί. Ωστόσο, αν η γάτα σας νιαουρίζει υπερβολικά ή φαίνεται στεναχωρημένη, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο.

Όταν η γάτα νιαουρίζει υπερβολικά

Το υπερβολικό νιαούρισμα μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό μπορεί να είναι κάποια ασθένεια, άγχος, πόνος ή πείνα και δίψα. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι πλήξης ή μοναξιάς. Εάν η γάτα σας νιαουρίζει υπερβολικά, είναι σημαντικό αρχικά να την πάτε στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά αίτια. Εάν δεν υπάρχει κάτι παθολογικό, ίσως χρειαστεί να της παρέχετε περισσότερα ερεθίσματα ή να την κάνετε γενικώς περισσότερη παρέα.


Πώς να δώσετε στη γάτα σας περισσότερα ερεθίσματα

Αν η γάτα σας νιαουρίζει υπερβολικά λόγω πλήξης, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να την κρατάτε απασχολημένη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει νέα παιχνίδια που είτε της πάρετε είτε κάνετε μαζί της, είτε με το να της αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, να ασχολείστε πιο πολύ δηλαδή μαζί της. Τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για το ζώο σας γιατί είναι σχεδιασμένα για να ικανοποιούν την έμφυτη ανάγκη του να παραμονεύει, να ορμά και να κυνηγά. Τα διαδραστικά παιχνίδια που μοιράζουν λιχουδιές ή οι μπάλες παιχνιδιών που μπορεί να κυνηγήσει η γατούλα σας είναι καλές επιλογές.
Βάλτε στο χώρο της ονυχοδρόμια, γατόδεντρα, σημεία αναρρίχησης και διάφορες κρυψώνες. Οι γάτες λατρεύουν να εξερευνούν και να έχουν ένα ασφαλές μέρος για να κρύβονται. Ή γιατί όχι; Σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια ακόμα γατούλα ώστε να έχει παρέα.

Κάντε της περισσότερο παρέα

Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι ανεξάρτητες, μοναχικές και απόμακρες αλλά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Είναι και πολύ κοινωνικά ζώα και απολαμβάνουν την παρέα με τους ανθρώπους. Απλά τα κάνουν όλα με τους δικούς τους ρυθμούς. Για αυτό κάντε τη γατούλα σας περισσότερο παρέα. Όσο απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα και αν έχετε, βρείτε 15 με 20 λεπτά τη μέρα να ασχοληθείτε μαζί της. Θα δείτε ότι θα της κάνει πολύ καλό.

Οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα που έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Αν η γάτα σας νιαουρίζει πολύ, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί, ώστε να της παρέχετε τη φροντίδα που χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου