Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Τι αποκαλύπτουν τα αφτιά της γάτας για τη διάθεσή της

Η καθημερινή τριβή με το αγαπημένο μας οικόσιτο αιλουροειδές ισοδυναμεί με ταχύρρυθμα μαθήματα στην ανωτάτη «γατική»: τουτέστιν, οι γατοκηδεμόνες γρήγορα είναι σε θέση να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν την παραμικρή της κίνηση του σώματος της γάτας τους.

Μπορεί όμως κάποιος να καταλάβει τη διάθεση της γάτας από την κίνηση των αφτιών της;
Η απάντηση είναι ναι, σε ένα λογικό βαθμό, και με το δεδομένο ότι πρόκειται για πλάσματα απρόβλεπτα.

Τα αφτιά λοιπόν λένε πολλά, και σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση που παίρνει το σώμα της γάτας σε διάφορες περιστάσεις, τις κόρες των ματιών της (διεσταλμένες ή όχι), το νιαούρισμά της (υπόκωφο ή τσιριχτό) ή το χουρχούρισμα, η πρόβλεψη για το τι θα κάνει το τριχωτό σας παιδί στη συνέχεια μπορεί να είναι αρκετά ασφαλής.

«Σβουριχτά» αφτιά-«ελικοπτεράκια»

Είναι κάτι που δεν το κάνουν όλες οι γάτες. Όμως αυτές που το κάνουν δίνουν στον κηδεμόνα τους ή σε οποιονδήποτε βρίσκεται γύρω το σήμα ότι κάτι τους έχει φοβίσει ή εκνευρίσει, είναι στην τσίτα και επίκειται έκρηξη. Οπότε καλυφθείτε!
Εναλλακτικά μπορείτε να επιχειρήσετε να προσπαθήσετε να τις ηρεμήσετε— αναλαμβάνοντας πάντα και το ανάλογο ρίσκο!
Σε σπάνιες περιπτώσεις και εάν η συμπεριφορά επιμένει, θα πρέπει να σας θορυβήσει και να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Αφτιά που «δείχνουν» προς τα εμπρός

Μετάφραση από τα «γατικά»: «κάτι μου έχει κεντρίσει την προσοχή και ίσως είμαι έτοιμη για παιχνίδι, human!»

Αυτή η θέση των αφτιών της γάτας σας δεν προδιαθέτει για επερχόμενη καταστροφή, αλλά αντίθετα για ευχάριστες στιγμές με τον γατομπαμπά ή τη γατομαμά της και το καινούργιο παιχνιδάκι που της αγοράσατε.

Χαλαρά αφτάκια

Σε συνδυασμό με χαλαρό σώμα, τα γνωστά «ματάκια» (αργό άνοιξε-κλείσε) και χουρχούρισμα, σημαίνουν ότι η γάτα σας είναι ήρεμη, χαλαρή και αισθάνεται ασφάλεια που βρίσκεται δίπλα σας. Συγχαρητήρια! Θα έχετε ένα εξίσου ήρεμο βράδυ (ή και όχι, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να τη βάλει σε mode τρέλας στις 3 τα ξημερώματα).

Αφτιά κατεβασμένα και κολλημένα κάτω και προς τα πίσω στο κεφάλι

Κόκκινος συναγερμός: κάτι έχει τρομάξει πολύ ή στρεσάρει τη γάτα σας. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να την ηρεμήσετε ώστε να αισθανθεί και πάλι ασφαλής. Δώστε της το χώρο της και μην κάνετε απότομες κινήσεις που ενδεχομένως την τρομάξουν περισσότερο.

Συμπερασματικά: Να έχετε πάντοτε τα μάτια (και τα αφτιά σας) ανοιχτά, καθώς οι αλλαγές στη στάση και τη γλώσσα του σώματος της γάτας, συμπεριλαμβανομένων της κίνησης των αφτιών της, «μιλάνε» από μόνες τους, και λένε πολλά για τη διάθεσή της και το τι μπορεί να θέλει από εσάς εκείνη τη στιγμή.

Ένα πλάσμα που είναι τόσο εύγλωττο με τα αφτιά του είναι σίγουρα αξιοζήλευτο! Στην πορεία της εξέλιξης ο άνθρωπος έχασε αυτή την ικανότητα (εξαιρούνται οι μπλε γατάνθρωποι των ταινιών Avatar, και ένας περίεργος θείος σας στα γιορτινά τραπέζια). Σκεφτείτε ότι με ένα κούνημα του αφτιού σας θα μπορούσατε, όπως η γάτα σας, να δείξετε στους άλλους αν σας αρέσει το νέο σας παιχνίδι ή αν το σνομπάρετε, χωρίς να τους προσβάλλετε (πολύ).

Σε κάθε περίπτωση: η γάτα σας μπορεί να έχει μάτια πλάνα, προσοχή όμως στα αφτιά- «αεροπλάνα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου