Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Αηδίασαν μόλις έμαθαν από τι φτιάχνεται το ντονέρ: «Δεν το γνώριζα, δεν πρόκειται να ξαναφάω» vid

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο εξερεύνησε τα μυστικά πίσω από το εμβληματικό ντονέρ κεμπάπ, μια τουρκική λιχουδιά που φτιάχνεται από κιμά που στοιβάζεται σε έναν ανεστραμμένο κώνο και ψήνεται σε μια κάθετη ψησταριά.


Ένα παλιό ντοκιμαντέρ ήρθε και πάλι στο φως, μετά από κάποια ανησυχητικά περιστατικά που προέρχονταν μετά από κατανάλωση του διάσημου ντονέρ. Ένα συγκλονιστικό βίντεο ρίχνει φως στη διαδικασία παραγωγής. Ο κόσμος ορκίζεται να μην ξαναφάει ποτέ αυτό το αγαπημένο πιάτο, αφού ανακάλυψε τι πραγματικά μπαίνει σε αυτό.

Το βίντεο που ανοίγει τα μάτια μοιράστηκε στο κανάλι Together TV του YouTube, παρουσιάζοντας πληροφορίες από το Food Unwrapped του Channel 4, μια εκπομπή που εξερευνά τα μυστήρια και τα μυστικά των παγκόσμιων τροφίμων. Το συγκεκριμένο επεισόδιο εξερεύνησε τα μυστικά πίσω από το εμβληματικό ντονέρ κεμπάπ, μια τουρκική λιχουδιά που φτιάχνεται από κιμά που στοιβάζεται σε έναν ανεστραμμένο κώνο και ψήνεται σε μια κάθετη ψησταριά.






Το βίντεο ξεκινά με τον παρουσιαστή Jimmy Doherty να επιθεωρεί ένα φρεσκοπαραγγελμένο κεμπάπ ντονέρ από ένα τοπικό εστιατόριο. Η περιέργεια για την προέλευση του κρέατος παραμένει. Παίρνοντας μια μπουκιά, παρατηρεί ότι η γεύση του «θυμίζει αρκετά το ψωμί» και θέτει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική σύνθεση του κρέατος.


Αναζητώντας απαντήσεις, ο Doherty επικοινωνεί με έναν ανώνυμο ιδιοκτήτη καταστήματος κεμπάπ για να ενημερωθεί για την προέλευση του κρέατος. Η απάντηση είναι ότι αν το ντονέρ έχει αγοραστεί από το συγκεκριμένο κατάστημα, είναι πράγματι αρνί. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά άλλες πηγές, αφήνοντας τους καταναλωτές στο σκοτάδι σχετικά με το τι πραγματικά καταναλώνουν.

Αποφασισμένος να αποκαλύψει την αλήθεια, ο Doherty επιχειρεί να επισκεφθεί το εργοστάσιο Veli's Kebabs στο Staffordshire, έναν εξέχοντα προμηθευτή ντονέρ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο εσωτερικό του εργοστασίου, ανακαλύπτει το ωμό κρέας, το οποίο επισημαίνεται ως «αρνίσιο τρίμμα». Ο εργάτης του εργοστασίου εξηγεί ότι το κρέας προέρχεται από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, όπου κόβεται για να είναι ελκυστικό για τους πελάτες. Στη συνέχεια, τα κομμάτια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των κεμπάπ ντονέρ.

Ρίχνοντας φως στη διαδικασία παραγωγής, ο εργαζόμενος αποκαλύπτει ότι η πρωτεΐνη σόγιας με υφή χρησιμοποιείται ως διογκωτικός παράγοντας για τη μείωση του κόστους. Προστίθεται επίσης σκόνη κρεμμυδιού και αλάτι για να ενισχυθεί η γεύση. Η προσθήκη του αλατιού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στη γαλακτωματοποίηση, επιτρέποντας στο όρθιο κεμπάπ να κόβεται σε ευθείες λωρίδες χωρίς να ξεφλουδίζει.

Η τελική σύνθεση του κεμπάπ ντονέρ είναι 85% αρνί, 5% διογκωτικός παράγοντας, 5% παξιμάδι και 5% καρυκεύματα και αλάτι. Στη συνέχεια, ο κιμάς πλάθεται σε χοντρούς δίσκους, που στοιβάζονται πάνω σε σούβλα, με στρώσεις από δέρμα αρνιού ανάμεσά τους για να δέσει το κεμπάπ.


Ίσως η πιο ανησυχητική αποκάλυψη είναι ότι ορισμένες εταιρείες χαρακτηρίζουν τα κεμπάπ τους ως «ντονέρ», ενώ ενσωματώνουν μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, ακόμη και χοιρινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου