Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

ΗΠΑ: Δύο νέες κατηγορίες κατά Τραμπ για κατασκοπεία και παρεμπόδιση των αρχών


Νέες κατηγορίες βαραίνουν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς φέρεται να πίεσε υπάλληλο να διαγράψει υλικό από κάμερες ασφαλείας στην έπαυλή του στο Μαρ - α Λάγκο της Φλόριντα.Όπως αναφέρει το BBC, o Τραμπ βαρύνεται συνολικά με τρεις νέες κατηγορίες, μία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που σχετίζεται με διαβαθμισμένο έγγραφο εθνικής ασφάλειας, το οποίο φέρεται να έδειξε σε καλεσμένους του και δύο για παρεμπόδιση των αρχών.

Την ίδια ώρα, ο Κάρλος ντε Ολιβιέρα, μέλος του προσωπικού του στο Μαρ-α-Λάγκο, κατηγορήθηκε επίσης για εμπλοκή στην υπόθεση. Μάλιστα, ο ντε Ολιβέιρα φέρεται να ρώτησε τι θα μπορούσε να γίνει για να διαγραφεί το υλικό.

Επιμένει στην αθωώτητά του ο Τραμπ
Ο Τραμπ επιμένει ότι είναι αθώος, όπως και ο στενός συνεργάτης του, Γουόλτ Ναούτα, ο οποίος κατηγορείται από χθες με δύο επιπλέον κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας των αρχών.

«Τα νέα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν τις φερόμενες προσπάθειες του Ναούτα και του ντε Ολιβιέρα, διαχειριστή ακινήτων στο Μαρ-α-Λάγκο, να παρεμποδίσουν την έρευνα των αρμόδιων αρχών», επισημαίνει το BBC και προσθέτει:

«Οι δύο συνεργάτες του τέως προέδρου φέρονται να «συνωμότησαν για να διαγράψουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαδικασίες για να λάβει βίντεο παρακολούθησης του υπογείου όπου φυλάσσονταν απόρρητα έγγραφα».



Με βάση το νέο κατηγορητήριο, ο Τραμπ συζήτησε άκρως απόρρητο έγγραφο με επισκέπτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το έγγραφο που αποκάλυψε ο Τραμπ στους επισκέπτες περιείχε πιθανά σχέδια επίθεσης στη «Χώρα Α», την οποία το CNN και άλλα μέσα αναγνώρισαν ως το Ιράν.

«Κοιτάξτε τι βρήκα… Δεν είναι καταπληκτικό; Έχω ένα μεγάλο σωρό χαρτιά, μόλις προέκυψε αυτό το πράγμα. Κοιτάξτε», φέρεται να είπε ο Τραμπ σε έναν από τους καλεσμένους του.










Οι έρευνες της υπόθεσης των εγγράφων γίνονται υπό τη διεύθυνση του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους δικηγόρους του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου για άλλη υπόθεση σχετικά με τις φερόμενες προσπάθειες για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Ο Τραμπ απέρριψε τις νέες κατηγορίες στην υπόθεση των εγγράφων ενώ το γραφείο του εξαπέλυσε νέα «επίθεση» κατά του ειδικού εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Η τελευταία κατηγορία εναντίον του προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός μεγιστάνας.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει συνολικά 34 κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για κακούργημα, αστικές κατηγορίες σε υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης κατά της συγγραφέα Τζιν Κάρολ ενώ οι εισαγγελείς της Τζόρτζια εξακολουθούν να εξετάζουν εάν θα του ασκήσουν κατηγορίες για τη φερόμενη προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

«Ανάμιξη στις εκλογές»






Οι νέες κατηγορίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες είναι «γελοίες», ήταν η αντίδραση του ενδιαφερόμενου μέσω της διαδικτυακής έκδοσης του Fox News. Ο κ. Τραμπ, για ακόμη μια φορά, κατηγόρησε τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν πως αυτός βρίσκεται πίσω από την έρευνα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για «ανάμιξη στις εκλογές», ισχυρίστηκε. «Αν δεν ήμασταν τόσο μπροστά από τον Μπάιντεν σε πολλές δημοσκοπήσεις (...) δεν θα είχε γίνει αυτό», είπε επίσης.

Άλλες έρευνες


Νωρίτερα χθες, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε πως δικηγόροι του συναντήθηκαν με αντιπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από την πιθανή άσκηση δίωξης σε βάρος του για άλλη υπόθεση: αυτή αφορά την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα ων εκλογών του 2020.

Τη 18η Ιουλίου, ο κ. Τραμπ ανακοίνωνε ότι έλαβε επιστολή από τον Τζακ Σμιθ, που τον ενημέρωνε ότι βρίσκεται προσωπικά στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και ειδικά για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ενδέχεται να του απαγγελθούν τρεις κατηγορίες για την υπόθεση αυτή, που θα αφορούν συνωμοσία εναντίον του ομοσπονδιακού κράτους· παρακώλυση επίσημης διαδικασίας· και στέρηση δικαιωμάτων.

Η νέα δίωξη θα προστεθεί σε αυτή για τα διαβαθμισμένα έγγραφα και αυτή –στην πολιτεία της Νέας Υόρκης– για την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ για την εξασφάλιση της σιωπής της.

Τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη δεν αποκλείεται να αυξηθούν κι άλλο για τον κ. Τραμπ. Μια εισαγγελέας στην Τζόρτζια αναμένεται να ανακοινώσει ως τον Σεπτέμβριο τα ευρήματα της δικής της έρευνας, για τις πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία αυτή του αμερικανικού νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου