Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Ariel Atom

Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Ariel παρουσίασε το νέο Atom 4R, το οποίο βάσει των εργοστασιακών στοιχείων, είναι το δεύτερο ισχυρότερο μοντέλο της γκάμας.Κάτω από το εντυπωσιακής σχεδίασης αμάξωμα βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος κινητήρας 2,0 λίτρων τεχνολογίας VTEC, ο οποίος προέρχεται από τη Honda και πιο συγκεκριμένα από το Civic Type R. Στην περίπτωση του Atom 4R, η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 405 ίππους, με τη ροπή να σκαρφαλώνει στα ταχύτερο τετρακύλινδρο 500 Nm. Αυτό σημαίνει ότι το 4R είναι το δεύτερο πιο ισχυρό Atom, μετά το τερατώδες V8 των 507 ίππων.

Tο άλμα στην ισχύ επιτυγχάνεται χάρη σε ένα νέο σύστημα ψύξης και ενδιάμεσου ψύκτη, καθώς και στα τεράστια πλαϊνά δοχεία αναρρόφησης αέρα. Ο κινητήρας, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τρεις λειτουργίες Turbo boost, συνδυάζεται με ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων διαδοχικής αλλαγής της Quaife.

Βασικό του γνώρισμα είναι τα ανεβάσματα σχέσεων με τέρμα γκάζι, χωρίς τη χρήση συμπλέκτη, ενώ μπορεί να ολοκληρώσει πέντε κατεβάσματα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα για το Ariel 4R έρχεται σε 2,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 274 χλμ./ώρα.

Η ανάρτηση λειτουργεί μέσω του τυπικού συστήματος ωστηρίου του Atom, αλλά με αμορτισέρ Öhlins TTX36, με επιλογή νέων ελατηρίων, ειδικά για χρήση σε δρόμο ή πίστα.

Η τιμή του Ariel Atom 4R στην αγορά της Μεγ. Βρετανίας ξεκινά από τις 75.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου