Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

«Αν δε σου αρέσει εδώ, να φύγεις» - Ο σύντροφος της Μελόνι τα έβαλε με Γερμανό υπουργό


Άστραψε και βρόντηξε ο σύντροφος της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Αντρέα Τζιαμπρούνο, για τα σχόλια στα οποία προέβη ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, σχετικά με το τουριστικό μέλλον της Ιταλίας με αφορμή τον καύσωνα που βίωσε ο ευρωπαϊκός νότος.

«Αν δεν σου αρέσει εδώ, να φύγεις και να μείνεις στην πατρίδα σου», δήλωσε στον τηλεοπτικό «αέρα» ο Ιταλός δημοσιογράφος, δίχως να μασήσει τα λόγια του, απαντώντας στα όσα έγραψε μέσω Twitter ο Γερμανός υπουργός σχετικά με την αφόρητη ζέστη που έπληξε την Ιταλία κατά την διάρκεια των διακοπών του.

Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας της νόσoυ Covid, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, μεγαλοστέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αποφάσισε φέτος να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ιταλία.

Μετέβη στη Μπολόνια στις 13 Ιουλίου και τελικός προορισμός του ήταν η Τοσκάνη, όμως έπεσε πάνω σε ένα απίστευτο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να δείχνει πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής, έγραψε στο Twitter ότι «είναι εντυπωσιακό αυτό το κύμα καύσωνα. Αν συνεχίσουμε έτσι, μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν μέλλον αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον Νότο της Ευρώπης. Τέλος εποχής».

Επιπλέον, ο Λάουτερμπαχ είχε ανεβάσει έναν μετεωρολογικό χάρτη με προβλέψεις για θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου στη Σικελία και τη Σαρδηνία, αλλά και «κόκκινες ζώνες» με υψηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ιταλία, την Ελλάδα, τη Κυανή Ακτή και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Σε άλλη εκδρομή του Λάουτερμπαχ, αυτή τη φορά στη Ρώμη, ο Γερμανός υπουργός ανέβασε μία selfie από τη Φοντάνα ντι Τρέβι, πάλι με αναφορά του στη ζέστη, γράφοντας πως «36 βαθμοί, λίγος αέρας. Είναι μια χαρά».

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Υγείας για τον καύσωνα στην Ιταλία εξόργισαν τον Αντρέα Τζιαμπρούνο, δημοσιογράφο και συντρόφου της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Από την εκπομπή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Mediaset», ο Αντρέα Τζιαμπρούνο, δεν δίστασε να πει απευθυνόμενος στον Καρλ Λάουτερμαχ:

«Είναι 20-30 χρόνια που, κατά κάποιο τρόπο, οι Γερμανοί μας υποδεικνύουν πώς πρέπει να ζήσουμε. Εάν δεν σου αρέσει, μείνε στο σπίτι σου. Μείνε στον Μέλανα Δρυμό, είναι μια χαρά, έτσι δεν είναι;».



Ωστόσο, η σύντροφός του και πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, απέφυγε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή, κάνοντας λόγο για «μετεωρολογικές καταστροφές».

Μέσω της εκπομπής του, ο δημοσιογράφος Αντρέα Τζιαμπρούνο, είπε λίγες ημέρες αργότερα, ότι «ο καύσωνας το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα», με πολλούς συμπολίτες του να τον επικρίνουν για άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Πριν τις καυστικές δηλώσεις του Αντρέα Τζιαμπρούνο για τα σχόλια του Γερμανού υπουργού, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μετέφερε τα σχόλια του Λάουτερμπαχ στο ιταλικό υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ένα σχόλιο.

Λίγες ώρες αργότερα, απάντησε διακριτικά και με μικρή δόση ειρωνείας η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Ντανιέλα Σαντακέ:

«Ευχαριστώ τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επέλεξε για τις διακοπές του την Ιταλία, που άλλωστε ήταν πάντα ο πιο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για τους συμπατριώτες του. Ασφαλώς θα χαρούμε να τον φιλοξενήσουμε και στο μέλλον».

Στη συνέχεια, η Σαντακέ ανέφερε ότι η Ιταλία έχει «πλήρη συναίσθηση» του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής κι ότι το υπουργείο της επεξεργάζεται «μία στρατηγική, που θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το τουριστικό προϊόν της Ιταλίας με βιωσιμότητα και διάθεση φιλοξενίας, για 365 ημέρες τον χρόνο».

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε η Ιταλίδα υπουργός, «είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί θα εκτιμούν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να περάσουν τις διακοπές τους στην Ιταλία».

Μέσω της FAZ παρενέβη στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Τουρισμού, ρίχνοντας και αυτός το... γάντι στον υπουργό Υγείας της Γερμανίας:

«Διαβεβαιώνουμε τον υπουργό Κάρλ Λάουτερμπαχ ότι, εάν συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Νότο, στη Σικελία, την Απουλία ή την Καλαβρία, δύσκολα θα βρει δωμάτιο, ακόμη και με αυτόν τον καύσωνα».

To 2022, Ιταλία και Αυστρία ήταν οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Γερμανούς που έκαναν διακοπές στο εξωτερικό.

Σε έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» για το φετινό καλοκαίρι, η Ιταλία εμφανίζεται στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία και η Ελλάδα στην πέμπτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου