Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Το διπλό μήνυμα στην Άγκυρα μετά τη διεθνή ομοβροντία καταδίκης

 Υπό άλλες συνθήκες, τέτοια εποχή, μια περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νησιά των Δωδεκανήσων θα ήταν ίσως το εναρκτήριο λάκτισμα για την τουριστική περίοδο. Αυτές τις μέρες, όμως, με τις τουρκικές κορώνες να δίνουν και να παίρνουν, η παρουσία του πρωθυπουργού σε Κω και Ψέριμο είχε και διαφορετικό τόνο. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην πόλωσε, ούτε να χρησιμοποίησε το βήμα της περιοδείας για ρητορικές κορώνες, φρόντισε, όμως, να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα.



Από την Κω αναφέρθηκε στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, πράγμα που οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά. Εν πλω για την Ψέριμο φωτογράφισε και ανέβασε στο instagram μια ανάγλυφη σε πλαγιά ελληνική σημαία, ενώ πάνω στο νησί, σε συζήτηση με ψαρά που του έδειξε τουρκικά αλιευτικά, αλλά και φωτογραφία του Ορούτς Ρεις, τόνισε ότι οι Έλληνες ψαράδες στα ακριτικά νησιά επιτελούν, πέραν όλων των άλλων, και εθνικό ρόλο. Σε ήπιο τόνο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός επέμεινε στις ελληνικές σταθερές και έστειλε το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν εγκαταλείπει τους νησιώτες, όσο και αν η Άγκυρα εμμένει στη λογική του αναθεωρητισμού και του «γκριζαρίσματος» νησιών, έστω σε χάρτες χωρίς κανένα διεθνές αντίκρυσμα.








Και μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να ήταν χθες σε επιφυλακή, ενόψει της μετάβασης του κ. Μητσοτάκη στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων, για το σενάριο οι Τούρκοι να σκεφτούν επιχειρήσουν κάποια προβοκάτσια, τα πράγματα, όμως, έμειναν ήρεμα. Όσο και αν τα ΜΜΕ της γείτονες φιλοξένησαν αρκετά ρεπορτάζ για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, πάντως, εξελίσσεται σε συνέχειες μια διεθνής ομοβροντία εναντίον των τουρκικών αναθεωρητικών θέσεων και πρακτικών στο πεδίο. Η αρχή έγινε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, αλλά και με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, μετά το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες. Χθες τα ξημερώματα ήρθε το State Department να κλείσει τη συζήτηση περί κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, ενώ και η Κομισιόν, μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη προ ημερών προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.




Κάπως έτσι, το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι διττό: από τη μια, οι ελληνικές παρεμβάσεις, λόγω και του νέου ρόλου της χώρας, σε διεθνή ακροατήρια έχουν αντίκρυσμα, από την άλλη, σε μια περίοδο που ουδείς θέλει αναταραχή και στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας προσκρούει σε «τοίχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου