Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Δεν ανησυχούν οι επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε τα 2,9 Ρίχτερ στο Μαρούσι

Το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι έγινε σε μια πυκνοδομημένη περιοχή όπως αυτή του Αμαρουσίου είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες - Τι δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς Ένα μικρό ρήγμα που βρίσκεται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας είναι εκείνο που έδωσε τον σεισμό των 2,9 Ρίχτερ αναστατώνοντας τους κατοίκους, κυρίως των βορείων προαστίων της Αττικής οι οποίοι αισθάνθηκαν το ξαφνικό τράνταγμα.

Το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι έγινε σε μια πυκνοδομημένη περιοχή όπως αυτή του Αμαρουσίου είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η πρώτη φορά όπου έχουμε τέτοια δόνηση στον αστικό ιστό της Αθήνας.

«Καταρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Έχουμε και άλλες δονήσεις σε αυτή την περιοχή. Βόρεια του κέντρου της Αθήνας, υπάρχουν ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας και έχουν δώσει τα τελευταία δέκα χρόνια 12 σεισμούς άνω των 2,5 Ρίχτερ, μαζί με τον σημερινό.

Πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, ασθενής σεισμός», είπε  ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία δέκα χρόνια από τα ρήγματα που είναι μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση. Επίσης υπήρξαν δυο σεισμοί στο Γαλάτσι το 2015 2,8 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ αντίστοιχα.
«Οι σεισμοί αυτοί είναι που γίνονται σε μικρά ρήγματα στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας και δεν εμπνέουν ανησυχία», προσθέτει ο κ. Γκανάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου