Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Νυν και πρώην επικεφαλής Ιαπωνικής εταιρείας κατηγορούνται για «σύγχρονη σκλαβιά»

 Ο νυν και δύο πρώην επικεφαλής ιαπωνικής εταιρείας γεωργικών εκμεταλλεύσεων στον Ισημερινό κατηγορούνται για εμπορία και ακραία εκμετάλλευση ανθρώπων, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εισαγγελία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Δικάστρια απαγόρευσε σε αυτά τα τρία πρόσωπα, που έχουν υπηκοότητα Ισημερινού, να εγκαταλείψουν την επικράτεια και διέταξε να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης. «Εξάλλου, διέταξε την απαγόρευση της μεταβίβασης κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Furukawa, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την ενδεχόμενη αποζημίωση των θυμάτων», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Η Φουρουκάουα, παρούσα στον Ισημερινό από το 1963, καλλιεργεί και μεταποιεί αβακά, είδος μπανανιάς, φυτό οι ίνες του οποίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και χρησιμοποιούνται στην υφαντουργία, για την παραγωγή χάρτου υψηλής ποιότητας και στην αυτοκινητοβιομηχανία, μεταξύ άλλων.

Η εταιρεία, θυγατρική της ιαπωνικής FPC Marketing, κατηγορείται διότι στις εγκαταστάσεις της «οι συνθήκες ζωής, στέγης και εργασίας» ήταν «άθλιες, επισφαλείς και απάνθρωπες», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Έκθεση του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε χαρακτηρίσει τις συνθήκες αυτές «μορφή σύγχρονης σκλαβιάς», πρόσθεσε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Πρώην εργαζόμενοι κατηγορούν τη Φουρουκάουα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ότι ανάγκαζε ανθρώπους να εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες στις φυτείες της. Σε αυτές δούλευαν ολόκληρες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Δικαστής καταδίκασε τον Απρίλιο την εταιρεία να αποζημιώσει κάπου 120 πρώην εργαζομένους της –το ποσό δεν έχει οριστεί ακόμη–, καθώς και να εκχωρήσει 50 στρέμματα γης στον καθένα.

Η εταιρεία, που θεωρείται ο κυριότερος παραγωγός αβακά στον Ισημερινό, έχει στην κατοχή της εκτάσεις 230.000 στρεμμάτων, μοιρασμένες σε 32 αγροκτήματα σε τρεις παραθαλάσσιες επαρχίες.

Ο Ισημερινός κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς την παραγωγή ινών αβακά.

Η πώληση ινών αβακά είχε αθροιστικά τζίρο 32,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 στη χώρα. Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο φέτος, τα έσοδα από τις πωλήσεις έφθασαν τα 24,3 εκ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου