Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Τουρκία: Εκβιάζει τις ΗΠΑ με την αγορά SU-35 και SU-57 από την Ρωσία

 Τι δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για τα F-16 Που φέρονται να ζήτησαν οι Τούρκοι, έπειτα απ΄οτο «ναύαγιο» με τα F-35 Πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ως αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη κάνει η Άγκυρα για τα F-35.



Ωστόσο από τις τελευταίες δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός Ερντογάν, αλλά απεναντίας ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος απόκτησης και αυτών των μαχητικών, μετά τα F-35.




Συγκεκριμένα, και απαντώντας για το αίτημα της Τουρκίας για τα F-35, ο Σάλιβαν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε η Τουρκία δεν είναι πλέον στο πρόγραμμα των F-35. Όσον αφορά το πρόγραμμα F-16 υπάρχει μία μακροχρόνια διαδικασία για το πώς οι χώρες αγοράζουν πολεμικά αεροσκάφη. Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε αυτή τη διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. Δεν έχω τίποτε άλλο να δηλώσω αυτή τη στιγμή».




Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως αν η Άγκυρα δεν πετύχει τον στόχο απόκτησης αμερικανικών F-16, τότε θα στραφεί γι’ αγορά ρωσικών μαχητικών SU-35 και SU-57 στη Μόσχα, κάτι που μάλλον θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου