Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε αγωγή κατά της Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας

 Η αγωγή κατατέθηκε από τη νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, κατόπιν αιτήματος Σασόλι – Ο κανονισμός Αιρεσιμότητας επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις πληρωμές από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς τα κράτη-μέλη
Σε νομικές ενέργειες προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της Κομισιόν. Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Νταβίντ Σασόλι, η νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε αγωγή για τη μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ.



Ο κανονισμός, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις πληρωμές από τον ευρωπαϊκό «κορβανά» προς τα κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου.




Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η Κομισιόν «απέφυγε να το χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων».









«Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ σήμερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις» κατέληξε ο κ. Σασόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου