Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Απόφαση- «ανάσα» για την Ψυτάλλεια 15 Ιουλίου 2019


Η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Πράξης «Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας και Επαναχρησιμοποίηση- Διάθεση επεξεργασμένων εκροών» βάζει τέλος σε
λογικές και πρακτικές δεκαετιών, που αντιμετώπιζαν την περιοχή του Πειραιά ως «τη πίσω αυλή της Αττικής».

Η απόφαση για την ένταξη, που υπέγραψε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση συνολικού ύψους 292,44 εκατομ. Ευρώ, για την υλοποίηση των δύο έργων, τα οποία θα λύσουν οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα και θα αποτρέψουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ, με τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη, είχε ζητήσει να προχωρήσει να χωροθέτηση και η κατασκευή αυτών των τοπικών μονάδων, δεδομένου ότι α) η μεταφορά λυμάτων από την Ανατολική Αττική στον Πειραιά εγκυμονεί, λόγω της απόστασης πολλούς κινδύνους και β) το ΚΕΛ Ψυττάλειας έχει εξαντλήσει τα όριά του. Ωστόσο, το 2012 η τότε κυβέρνηση επέλεξε «να πεταχτεί το πρόβλημα στην αυλή του γείτονα» και ακύρωσε το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ προκρίνοντας τη μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Πειραιά αντέδρασαν, αμέσως, σ’ αυτά τα σχέδια και από το 2014 η Περιφέρεια Αττικής τάχθηκε στο πλευρό τους και με συντονισμένες ενέργειες, που ακολούθησε στο πλαίσιο μιας άλλης λογικής διαχείρισης των αποβλήτων, στη βάση της αρχής της εγγύτητας, επήλθε το πρόσφατο αποτέλεσμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, που ανέτρεψαν οριστικά τις ταξικές επιλογές του 2012, οι οποίες έγιναν για ψηφοθηρικούς και μικροπολιτικούς λόγους, δημιουργώντας νέους σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και δηλητηριάζοντας τη σκέψη των ανθρώπων με λογικές «αυτό που μπορεί να ενοχλεί εμένα να το πετάξω στην αυλή του γείτονα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου