Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Νησιά στον Ειρηνικό παρουσιάζουν 1.000 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα

Έρευνα σοκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια - Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μάρσαλ και
ειδικότερα οι ατόλες του Μπικίνι και του Enewetak, αποτέλεσαν πεδία δοκιμής για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ από το 1946 έως το 1958
Σοκ προκάλεσαν οι έρευνες πανεπιστημιακής ομάδας στα νησιά Μάρσαλ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς οι μετρήσεις που έκαναν, έδειξαν ποσοστά ραδιενέργειας χίλιες φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα, στις περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν διαρροές ραδιενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια.

Την έρευνα στο νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστραλία και στη Χαβάη, πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα αποτελέσματα όχι απλώς τρόμαξαν τους ερευνητές, αλλά προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά για τις ενέργειες του στρατού στην περιοχή.
Όπως έδειξαν τα όργανα, τα επίπεδα θανατηφόρου πλουτονίου είναι απελπιστικά αυξημένα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ατόλη με τα 29 νησάκια, αποτέλεσε πεδίο δοκιμής για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Εκεί, στον -κατά εμφάνιση- παράδεισο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν 67 δοκιμές πυρηνικών όπλων και βομβών, από το 1946 έως το 1958. Από τότε, δηλαδή 61 χρόνια μετά και την τελευταία δοκιμή, η ραδιενέργεια παραμένει σε τεράστια επίπεδα, μολύνοντας σε μία αρκετά μεγάλη ακτίνα τα νερά του ωκεανού και οτιδήποτε περνά από εκεί.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, κυρίως οι ατόλες του Μπικίνι και του Enewetak, αποτέλεσαν τα δύο κυρίως πεδία βολής, λαμβάνοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενέργειας.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου