Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αφιέρωμα των Times στον Αντετοκούνμπο – «Άλλαξε τη ζωή των Αφρικανών»


Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα, με ένα οδοιπορικό στις γειτονιές του Γιάννη Αντετοκούνμπο, φιλοξένησαν οι New York Times.
Ο Πίτερ Γκούντμαν έκανε ένα αφιέρωμα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο της… Ελλάδας. Τον Γιάννη από τα Σεπόλια και μίλησε γι’ αυτόν, με ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί του. Αλλά και με άλλους που είπαν στον δημοσιογράφο ότι ο Αντετοκούνμπο άνοιξε τον δρόμο για καλύτερη μεταχείριση στην Αφρικανική κοινότητα της Αθήνας.
Αρχικά ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια, όπου ο Γιάννης αντιμετωπιζόταν ως «ξένος» στην Ελλάδα και έφτασε ως το σήμερα όπου θεωρείται ο Έλληνας ήρωας που όλοι αγαπούν.

Τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ δύσκολο οι Αφρικανοί να πάρουν ελληνική υπηκοότητα, αλλά αυτό άλλαξε από την ημέρα που ο Γιάννης έπρεπε να πάει στο ντραφτ του NBA…

«Του δόθηκε η υπηκοότητα πριν έξι χρόνια μόλις, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει για την Νέα Υόρκη ως Έλληνας και όχι ως Νιγηριανός. Έγινε πρέσβης της Ελλάδας από τότε και όλοι είμαστε περήφανοι. Αλλά δεν είναι αρκετό το επάγγελμά του για να πάρει υπηκοότητα κάποιος. Έχουμε γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες που η ελληνική κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει», είπε ο Νίκος Οντουμπιτάν, ιδρυτής του Generation 2.0, ενός δικηγορικού γραφείου που βοηθά μετανάστες δεύτερης γενιάς, να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. «Δεν αναγνωρίζουν την ταυτότητα του Αντετοκούνμπο»

Ωστόσο, κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν την υποκρισία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, όταν αφορά τον Γιάννη ή κάποιον άλλον Αφρικανό…

«Τον αποθεώνουν οι Έλληνες. Αλλά την ίδια ώρα που ένας Έλληνας αποθεώνει τον Γιάννη, τους υπόλοιπους μας βρίζει στον δρόμο. Ακόμη υπάρχει η αίσθηση της αδιαφορίας για μας, επειδή δεν είμαστε αναγνωρίσιμοι όπως ο Αντετοκούνμπο. Είναι σημαντικός ο ρόλος του Γιάννη όμως στα μικρά παιδιά που τον βλέπουν όσο μεγαλώνουν. Με ενοχλεί όμως που η κοινωνία δεν τον αναγνωρίζει ως μαύρο Έλληνα. Αφήνουν εσκεμμένα την ταυτότητά του έξω», είπε η 27χρονη Τζάκι Αμπντουλιμέν.

Στο αφιέρωμα των New York Times γίνεται αναφορά και στην ατάκα του Τάκη Τσουκαλά για τον αδερφό του Greek Freak, Θανάση, αλλά και στην αντίδραση του άσου των Μπακς.

Ένας παιδικός φίλος του παίκτη του Μιλγουόκι, ο Κρις Ηλιόπουλος Οντοεμελάμ, αναφέρθηκε στις περίφημες πλέον μπασκέτες στα Σεπόλια, όπου έπαιζαν παρέα μονάκι.

«Ήταν απλά ένα παιδί που έβλεπες στον δρόμο να πεινάει και να ψάχνει για φαγητό. Δεν είχε τίποτα. Ένα ζευγάρι παπούτσια είχε και το άλλαζε με τα αδέρφια του. Και τώρα είναι εκατομμυριούχος. Είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Τζαστίνα Τσουκούμα, μετανάστρια από την Νιγηρία, είπε:

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν. Όλοι οι Αφρικανοί τον παρακολουθούν και τα μικρά παιδιά θέλουν να του μοιάσουν. Τους έχει δώσει μεγάλο κίνητρο».

Από την πλευρά του, ο 16χρονος Φέιβορ Ουκπέμπορ, ανέφερε: «Οι μαύροι παίκτες στην Ελλάδα, έχουν πάρει ευκαιρίες χάρη στον Γιάννη».

«Μικρός δεν ήξερε να κάνει ούτε λέι απ»

Ο Σπύρος Βεληνιάτης ήταν αυτός που ανακάλυψε το ταλέντο του. Ο δημοσιογράφος από τους NYT, τον βρήκε και είπε:

«Εγώ πάντα κοίταζα αν τα παιδιά είναι ενεργά και αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν. Αυτό είναι το σκάουτινγκ που κάνω. Τότε ήταν 13 χρονών. Είδα ότι είχε ταλέντο. Είχε μεγάλα χέρια και πιθανότητες να ψηλώσει αρκετά. Από την ώρα που τον είδα, ήταν λες και με χτύπησε κεραυνός. Σαν να είχα συζήτηση με τον Θεό. Δεν πίστευα σε αυτό που έβλεπα. Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια. Της έκανα προσφορά. Να της βρω δουλειά με 800 ευρώ τον μήνα, αν ο Γιάννης έρθει και παίξει μπάσκετ για την ομάδα του. Ήξερα ότι δεν ενδιαφέρονται για το άθλημα οι Νιγηριανοί. Τους νοιάζει το ποδόσφαιρο. Οπότε έπρεπε με έναν τρόπο να τους δωροδοκήσω. Τώρα αν ήταν νόμιμο αυτό; Τα πάντα είναι νόμιμα και τα πάντα παράνομα στην Ελλάδα».

Για τα πρώτα χρόνια του Αντετοκούνμπο στο μπάσκετ, ο Βεληνιάτης είπε πως δεν ήξερε ούτε πως να κάνει ντρίμπλα. Και ο τότε αρχηγός του Φιλαθλητικού, ο Χριστόφορος Κελαϊδίτης, θυμήθηκε την πρώτη εμπειρία του με τον 16χρονο τότε πιτσιρικά…

«Δεν ήταν τόσο μεγαλόσωμος. Ήταν ένα συνηθισμένο νέο παιδί. Δεν έβλεπες κάτι εξωπραγματικό. Αλλά ήταν ανταγωνιστικός. Δεν ήθελε να χάνει. Δεν μπορούσε να πετύχει πολλά, αλλά είχε το πνεύμα νικητή».

Ο Βεληνιάτης είπε πως ο Αντετοκούνμπο είχε ένα θετικό στοιχείο.

«Έγινε ότι έγινε, επειδή προέρχεται από εκεί που προέρχεται. Ο Γιάννης δεν καταλάβαινε από φόβο».

Κώστας Ευθυμιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου