Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Δέκα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι αλλάζουν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου


«Άλλαξε ο Μανωλιός» το νέο σύστημα - Φορτώνουν τη νέα υπηρεσία με 150 υπαλλήλους - «Δεν αλλάζει κάτι, θα έχουμε νέο Μάτι», τονίζει  εμπειρογνώμονας - Ο Τσίπρας είχε προαναγγείλει τις αλλαγές τον Αύγουστο του 2018:
Χωρίς καμία επί της ουσίας αλλαγή μένει το σύστημα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Απλά η κυβέρνηση καταργεί τη Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας και την αντικαθιστά με την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Δηλαδή, μια ακόμη δημόσια υπηρεσία με διοικητή, υποδιοικητή, ειδικούς συμβούλους, νομικό τμήμα, περίπου 150 νέους υπαλλήλους, ακόμη και δημοσιογράφους! Μια ακόμη επιτελική δομή, χωρίς επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Με την παρέμβασή της η κυβέρνηση επιμένει να ρίχνει την ευθύνη για την τραγωδία στα... χαρτιά που είναι γραμμένοι οι νόμοι και όχι στα πρόσωπα που είχε επιλέξει η ίδια για την εφαρμογή τους. Επιμένει να αρνείται τις ευθύνες της και το κυριότερο δεν αλλάζει τίποτα στον θεσμό της οργανωμένης απομάκρυνσης που δεν λειτούργησε εξαιτίας των συναρμοδιοτήτων.

Επιπλέον η κυβέρνηση δημιουργεί σύστημα χρηματοδότησης εθελοντικών οργανώσεων και... ΜΚΟ, παρά την εμπειρία που δείχνει ότι στο παρελθόν σχετικοί θεσμοί έχουν γίνει πεδίο πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας.



Στο protothema.gr μίλησε ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τονίζοντας:

«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ότι προβλέπει, ισχύει ήδη. Απλά πέρυσι δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη των προσώπων που είχαν επιλεγεί. Το νέο σύστημα απλά συνιστά νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκ του πονηρού, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 8,5 εκ ευρώ ετησίως. Είναι περισσότερο γραφειοκρατικό και περίπλοκο από το ισχύον σύστημα και σε δεδομένη έκτακτη ανάγκη δεν αλλάζει τίποτε. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' ότι θα επιλύσει και θα έχουμε νέο Μάτι. Δεν αλλάζει τίποτα στον θεσμό της οργανωμένης απομάκρυνσης, Οι δημοτικοί παράγοντες δε μπορεί να είναι υπεύθυνοι. Το νέο σύστημα έπρεπε να γίνει ευέλικτο και εφαρμόσιμο. Παραμένει επιτελικού και όχι επιχειρησιακού χαρακτήρα».

Δείτε παρακάτω:


Η αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο νόμου

Έκθεση Δαπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου