Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Στο μικροσκόπιο της οικονομικής εισαγγελίας η εισαγωγή κεφαλαίων από Κίνα μέσω POS

Πώς στήθηκε η κομπίνα και ποιοι ήταν τα πρωτοκλασάτα πρόσωπα
Στο μικροσκόπιο της οικονομικής εισαγγελίας είναι από χθες, μετά από παραγγελία της
Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι πωλήσεις ακινήτων στην Αττική σε Κινέζους επενδυτές, μέσω POS (τραπεζικών καρτών ανάληψης) με την μεσολάβηση του τέως αντιπροέδρου της γνωστής εταιρείας Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και με την σιωπηρά ανοχή διευθυντικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας.

Από την Κίνα βγήκαν παράνομα μέσω POS τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ και επενδύθηκαν σε ακίνητα στην Αθήνα και τα Νότια προάστια (Κυψέλη, Κουκάκι, Γλυφάδα, κ.λπ.), ενώ παράλληλα οι επενδυτές επωφελούντο των προνομίων της λεγόμενης Golden Visa - «Χρυσής Βίζας» που παρέχει προνόμια χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής, ιθαγένεια, κ.λπ. σε όσους αλλοδαπούς χωρών επενδύουν σε ακίνητά αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Ο Ευάγγελου Παπαευαγγέλου σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους. Τα χρήματα των Κινέζων έβγαιναν παράνομα από την χώρα τους μέσω της χρήσης των POS και μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα οι επενδυτές-αγοραστές ακινήτων για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην κίνηση και εξαγωγή κεφαλαίων τα διακινούσαν μέσω της χρήσης των POS, αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές αυτές να είναι παράνομες σύμφωνα με την νομοθεσία του Πεκίνου.

Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου (η παραίτησή του έγινε δεκτή σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας), ο οποίος είχε συστήσει εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, όπως εμπλέκεται και η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η παραίτηση της οποίας φέρεται να έχει ζητηθεί από την διοίκηση της Τράπεζας.

Ο Κύκλος των συμμετόχων είναι πολύ πιθανών να διευρυνθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται ότι ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε (ή ερχόταν σε συνεννόηση) με τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα τα οποία είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Η γενική διευθύντρια της ΕΤΕ φέρεται ότι γνώριζε το παράνομο χαρακτήρα των κινήσεων μεταφοράς κινεζικών κεφαλαίων μέσω POS, αλλά παρ΄ όλα τις ενέκρινε. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε λάβει σχετική επιστολή από τις κινεζικές αρχές για τις επίμαχες συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση.

Πάντως, για την μεταφορά των κεφαλαίων από Πεκίνο σε Αθήνα, ευθύνες φέρουν και άλλα ηγετικά στελέχη της ΕΤΕ, όπως είναι ελεγκτικά στελέχη της Τράπεζας, όπως αναφέρουν στελέχη πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η ΕΤΕ ελάμβανε προμήθεια έως 5% από τις συναλλαγές αυτές της μεταφοράς των κεφαλαίων.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα οι οποίοι ενημέρωσαν τις Ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, αφού αποκαλύφθηκε η όλη ιστορία, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το πρόβλημα αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση Χρυσής βίζας, μέσω POS επιχειρήθηκε και σε άλλες Τράπεζες. Όμως, στις άλλες Τράπεζες οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν και οι συναλλαγές ακυρώθηκαν.

Παράλληλα, έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χρυσή Βίζα

Οι Κινέζοι επενδυτές παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα των προνομίων της Χρυσής Βίζας.

Το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας παρέχει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς, εφόσον αγοράσουν ακίνητο (δηλαδή πραγματοποιήσουν επένδυση στην Ελλάδα) αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και την ιθαγένεια.

Επίσης, άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), οι γονείς τους και οι γονείς του / της συζύγου (παππούς και γιαγιά), ενώ μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν.

Jumbo

Πάντως, η διεύθυνση της Jumbo ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με τις οικονομικές κ.λπ. δραστηριότητες της εταιρείας

Ειδικότερα, μετά την αποκάλυψη της ιστορίας αυτής, σε έκτακτη συνεδρίασή το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo έκανε δεκτή την παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Αρχικά, η αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από την εταιρεία δρομολογήθηκε από την περασμένη Τρίτη, οπότε και θα επέστρεφε από το Λονδίνο ο Απόστολος Βακάκης και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες και τυπικά.

Ειδικότερα, η Jumbo AEE, ανακοίνωσε ότι «σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».

Σε, άλλη, δεύτερη, ανακοίνωσή της, η Jumbo AEE έκανε γνωστό ότι «κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (αναπληρωτή αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου