Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Βrexit: Οι τρεις απλές απαιτήσεις για να παραμείνουν στη Βρετανία οι πολίτες της ΕΕ


Η online διαδικασία και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ενδιαφερόμενοι - Απλή και γρήγορη η διαδικασία - Οι απαντήσεις θα δίνονται εντός δύο εβδομάδων - Πότε ξεκινά και ως πότε θα διαρκέσει - Οι προϋποθέσεις για τη μόνιμη άδεια παραμονής
Brexit... Ένα δημοψήφισμα, ένα αποτέλεσμα, μία εφαρμογή. Το πρώτο και το δεύτερο είναι γνωστά. Η τελευταία -και τελική- παράμετρος βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των «ζυμώσεων», καθώς οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται δίχως οδικό χάρτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί κάποια χώρα -πολύ δε περισσότερο του βεληνεκούς μίας Βρετανίας- από μία Ένωση κρατών.
Σταδιακά, ωστόσο, γίνονται γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, προκειμένου η μετάβαση στη νέα εποχή, να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται τόσο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και για εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα από τα στοιχεία που διέρρευσαν, είναι η online διαδικασία που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παραμείνουν στη Βρετανία.

Η διαδικασία για την αίτηση παραμονής θα λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και τα ερωτήματα που θα καλούνται να απαντήσουν, ως... προαπαιτούμενα, είναι τρία και είναι πολύ απλά και... ανέξοδα.

Πρώτον, θα κληθούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Δεύτερον, αν έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή το ποινικό τους μητρώο και τρίτον, πότε έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι απαντήσεις τους θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και απόλυτες, καθώς η εγκυρότητά τους θα διαπιστωθεί από τη σύγκρισή τους με τα στοιχεία που διαθέτει ήδη η βρετανική κυβέρνηση. Τουτέστιν, το ερωτηματολόγιο δεν αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων τους, αλλά τον έλεγχο για το αν η αίτηση προέρχεται από το σωστό άτομο, ή αν πρόκειται για άτομο που θέλει να καλυφθεί πίσω από πλαστή ταυτότητα, προφανώς με σκοπό να διαπράξει κάποιο έγκλημα ή ακόμα και τρομοκρατική πράξη.

«Η απάντηση θα εκδίδεται πολύ γρήγορα, καθώς τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούμε εύκολα να τα επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος που έχει εκπονήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Η όλη διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και θα μπορεί να γίνει και μέσω spartphones, «κατεβάζοντας» τη σχετική «εφαρμογή» (app). Μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων που αφορούν τις τρεις ερωτήσεις που αναφέραμε παραπάνω, η απάντηση για την έγκριση παραμονής ή μη, θα δίνεται εντός δύο εβδομάδων ή και νωρίτερα.

Ο υπεύθυνος Sajid Javid μίλησε στη Βουλή των Λόρδων και εξήγησε αναλυτικά τον όλο σχεδιασμό, τονίζοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός λόγος για να αρνηθούμε μία αίτηση». Διευκρίνισε, δε, ότι ο έλεγχος του ποινικού μητρώου θα αφορά σοβαρά εγκλήματα και όχι απλήρωτες κλήσεις της τροχαίας ή άλλα παρόμοια αδικήματα.

Το πλάνο αναμένεται να κοστίσει περίπου 170 εκατ. λίρες στη βρετανική κυβέρνηση και σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό και με βάση τα στοιχεία που έχουν οι βρετανικές υπηρεσίες στη διάθεσή τους για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαβιώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένονται σχεδόν 3,5 εκατ. αιτήσεις για παραμονή στη Βρετανία.

Τι ισχύει βάσει της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών

Η έγκριση παραμονής είναι το πρώτο βήμα. Η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit περιλαμβάνει ορισμένες παραμέτρους, οι οποίες αφορύν τόσο στη συμπεριφορά όσο και στον χρόνο παραμονής του Ευρωπαίου πολίτη στη Βρετανία.

Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους Ευρωπαίους και τα μέλη της οικογένειάς τους, θα έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης -και το τονίζουμε αυτό- παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη του 2020, δηλαδή σε όσους διαμένουν νόμιμα στη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου 2016. Όσοι περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα λάβουν άμεσα τη μόνιμη άδεια παραμονής.

Στη δεύτερη κατηγορία πριλαμβάνονται όσοι Ευρωπαίοι πολίτες και οι οικογένειές τους διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής. Στην περίπτωση αυτή θα λάβουν μία προσωρινή έγκριση και θα παραμείνουν στη Βρετανία, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια και τις προϋποθέσεις, για να πάρουν μόνιμη βίζα παραμονής.

Όσα ισχύουν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν και για τους πολίτες με υπηκοότητα από Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, καθώς πολλοί Έλληνες έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τη ζωή τους στη Βρετανία, κυρίως νέα παιδιά, με επιστημονική κατάρτιση και υψηλού επιπέδου σπουδές και διακρίσεις. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το εξής. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία; Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες δοκιμές του συστήματος, πριν το θέσει στη διάθεση των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στην παρούσα φάση, το σύστημα θα «ανοίξει» πιλοτικά το Φθινόπωρο και θα δοθεί ολοκληρωτικά στο κοινό με το ξεκίνημα του 2019.

Η διαδικασία θα παραμείνει «ανοικτή» για περίπου δύο χρόνια, υπολογίζοντας ότι θα «κλείσει» και για τα άτομα που θα έρθουν μετά το 2020 στη Βρετανία, περί τον Ιούνιο του 2021.

Άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν οδηγό για το άτομο που διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις και την απόλυτη ικανότητα για τη συμπλήρωση της αίτησης. Προβλέπονται, ωστόσο και εναλλακτικές για όσους αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα. Πιο αναλυτικά:

- Όσοι δεν διαθέτουν υπολογιστή ή smartphone, θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την αίτησή τους σε ειδικά κέντρα και σε βιβλιοθήκες.

- Όσοι δεν διαθέτουν κομπιούτερ, ή δεν γνωρίζουν τη χρήση τους, ή δεν έχουν πρόσβαση, θα προβλέπεται η παροχή βοηθού, ακόμη και η επίσκεψη στο σπίτι υπαλλήλου της υπηρεσίας Μετανάστευσης.

- Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, θα προβλέπεται η παροχή μεταφραστή, δίχως καμία χρέωση, από την Πολιτεία.

- Τα άτομα από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, αν το επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου