Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Kosta Boda: Διεκδικεί αποζημίωση 4,8 εκατ. ευρώ για το 2012

Οι γνωστοί - άγνωστοι πυρπόλησαν το ιστορικό νεοκλασικό του Τσίλερ, όπου στεγάζονταν και οι κινηματογράφου «Αττικόν» και «Απόλλων» στη συμβολή των οδών Σταδίου και Λαδά
Μέσα στις αίθουσες του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και με χρονοκαθυστέρηση έξι ετών, αναβίωσαν οι τραγικές εκείνες στιγμές της 12ης Φεβρουαρίου 2012 όπου το ιστορικό νεοκλασσικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ στην συμβολή της Σταδίου με τη Χρήστου Λαδά, στο κέντρο της Αθήνας, από τους γνωστούς - άγνωστους παραδόθηκε στις φλόγες, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, ενώ την ίδια στιγμή περιουσίες, όπως και το μέλλον τωνεργαζομένων και των οικογενειών τους, είχαν παραδοθεί στις φλόγες και μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αποκαΐδια.

Ήταν μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου 2012 και είχαν ξεκινήσει ήδη τα επεισόδια στο κέντρο της Πρωτεύουσας, μετά από διαδήλωση για τη ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και του PSI, όταν άγνωστοι πυρπόλησαν το κτίριο που στεγαζότουσαν οι κινηματογράφου «Αττικόν» και «Απόλλων» καθώς και το κατάστημα της “Kosta Boda” στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.

Ακριβώς δυο καταστήματα δίπλα προς την πλατεία Κλαύθμωνος, δύο χρόνια πριν, το 2010, κάποιοι άλλοι γνωστοί-άγνωστοι έκαψαν το κτίριο που στεγαζόταν η Marfin και μαζί έκαψαν και ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα το πρωί συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο αγωγή της εταιρείας «Kosta Boda» κατά Ελληνικού Δημοσίου, της Αστυνομίας, της Νομαρχιακής Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την ολοσχερή καταστροφή του καταστήματός της στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά.

1751912

Εκεί στεγαζόταν επί 40 χρόνια το κατάστημα της «Kosta Boda» που καταστράφηκε ολοσχερώς οδηγώντας την εταιρεία σε πτώχευση. Μαζί με την εταιρεία, εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο αφού δεν μπορούσαν να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι δικηγόροι της εν λόγω εταιρείας, Άθως Φαρδέλλος και Φώτης Χατζής, το οργανωμένο κράτος:

-Θα έπρεπε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένο για την πρόκληση επεισοδίων στο σημείο και την αποτροπή τους, αφού 2 χρόνια πριν στο ίδιο σημείο είχε καεί η Μαρφίν.

-Οι άγνωστοι κουκουλοφόροι επί μια-δύο ώρες προσπαθούσαν και τελικά κατάφεραν να σπάσουν τα σιδερένια προστατευτικά κιγκλιδώματα (ρολά) και τα αλεξίσφαιρα τζάμια που υπήρχαν στο κατάστημα και να ρίξουν μέσα δεκάδες μολότοφ, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 200.

Όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρεται στην αγωγή «για ώρες πάλευαν ανενόχλητοι οι κουκουλοφόροι να το ανοίξουν και να το αλώσουν. Η θωράκισή του ήταν τέτοια που στα τόσα χρόνια με εκατομμύρια πορείες, φασαρίες και ζημιές στην Αθήνα δεν είχε ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια και ποτέ δεν υπήρξε τέτοια μεγαλειώδης αδιαφορία για την προστασία του από το κράτος».

-Σε όλη τη διάρκεια της καταστροφής επίθεσης ουδείς τους εμπόδισε και ουδεμία δύναμη Αστυνομικής τάξης εμφανίστηκε, παρότι υπήρχε πολύ μεγάλη δύναμη αστυνομικών πέριξ της Βουλής.

-Οι άγνωστοι κουκουλοφόροι δρούσαν ανενόχλητοι για ώρες και τελικά έκαψαν το κτίριο

-Η Πυροσβεστική έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού είχε καταστραφεί το κτίριο και έτσι ασχολήθηκε με το να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα διπλανά κτίρια.

-Η καταστροφή του κτιρίου αλλά και της εταιρείας ήταν ολοκληρωτική.

Η εν λόγω εταιρεία ζητεί αποζημίωση 4,8 εκ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για την αδράνεια και την απουσία των αρμοδίων οργάνων του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή που οδήγησε την εταιρεία σε πτώχευση.

Η αποζημίωση που θα επιδικάσει το δικαστήριο, όπως ανέφερε η εταιρεία, θα διατεθεί για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, που μετά την πυρκαγιά έμειναν χωρίς δουλειά και δεν πήραν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, αφού η εταιρεία καταστράφηκε, αλλά και για καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και το ΙΚΑ.

Στο νεοκλασικό κτήριο του Ερνέστου Τσίλερ, στεγαζότουσαν επί δεκαετίες οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων, το πρώτο μικρό κατάστημα (σούπερ μάρκετ) του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και φυσικά το κατάστημα των Studio Kosta Boda.

Το κατάστημα αυτό, της Kosta Boda, ανακαινίστηκε πρώτη φορά το 1981, ενώ στα εγκαίνια του τον Νοέμβριο του 1981 την κορδέλα έκοψε ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου