Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Γιατί σας... κολλάει η κουρτίνα του μπάνιου όταν κάνετε ντους και πώς να το σταματήσετε

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, τίποτε δεν είναι καλύτερο από ένα δροσιστικό ντουζάκι.
Ωστόσο πολύ συχνά συμβαίνει κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό την ώρα που απολαμβάνουμε το μπάνιο μας: η κουρτίνα του μπάνιου αρχίζει και κολλάει επάνω μας, προκαλώντας μια αρκετά δυσάρεστη αίσθηση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; η εξήγηση έρχεται από την επιστήμη της Φυσικής. Όταν η κουρτίνα είναι μεν μεγάλη αλλά από ελαφρύ υλικό, τότε δημιουργείται ένα κενό αέρος μέσα στο ντους και τότε συμβαίνουν δύο φυσικά φαινόμενα: το ένα είναι ότι το κενό «ρουφά» την κουρτίνα και την σπρώχνει προς το εσωτερικό του ντους. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «φαινόμενο Bernoulli» από το όνομα του φυσικού που το μελέτησε. Αν βάλετε στα χείλη σας ένα ελαφρύ χαρτί και φυσήξετε δυνατά προς τα έξω, το χαρτί δεν θα πάει προς το κάτω, αλλά προς τα πάνω. Έτσι, εάν φυσήξετε πάνω στη λωρίδα χαρτιού, η ταχύτητα του αέρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είναι κάτω από το χαρτί, επειδή ο αέρας από κάτω κινείται ελάχιστα. Αυτό μειώνει την πίεση του αέρα πάνω χαρτί φύλλο προς τα πάνω. Κάπως έτσι λειτουργεί και η κουρτίνα του μπάνιου.

Επίσης  η περιοχή που ο αέρας έχει μεγαλύτερη ταχύτητα είναι και η περιοχή με τη χαμηλότερη πίεση. Έτσι όπως εξηγούν οι φυσικοί, εάν το ντους εκτοξεύει νερό με μεγάλη ταχύτητα στην καμπίνα του ντους, ο αέρας στην καμπίνα παρασύρεται κι έτσι πρέπει να ρέει από το εξωτερικό περιβάλλον και να επιταχύνει με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης.
Όταν η πίεση πέφτει η κουρτίνα του μπάνιου μετακινείται προς τα μέσα.

Τι μπορούμε τώρα να κάνουμε για να σταματήσει να κολλάει επάνω μας; Μπορούμε να την κάνουμε.. βαρύτερη βάζοντας μικροσκοπικά βαρίδια στη βάση της κουρτίνας, να κολλήσουμε την κουρτίνα στα τοιχώματα της μπανιέρας ρίχνοντας επάνω της νερό, να την κολλήσουμε με ταινία ή απλά να την τραβήξουμε ώστε να είναι τελείως τεντωμένη όταν κάνουμε ντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου