Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

«Πήρε ο αέρας» το Λασίθι: «Ξηλώθηκαν» θερμοκήπια και τούμπαραν αποθήκες!

 
Τα μποφόρ «απογείωσαν» ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, πέργκολες, ένα τουλάχιστον στύλο της ΔΕΗ, καθώς και μία πόρτα σχολείου - Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση
Τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν στον οικισμό Κουτσουρά Λασιθίου οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από χθες τη νύχτα





Τα Μποφόρ «απογείωσαν» θερμοκήπια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, πέργκολες, και ένα τουλάχιστον στύλο της ΔΕΗ, ενώ η πόρτα του Δημοτικού Σχολείου «ξηλώθηκε» και βρέθηκε μέσα στο δρόμο.
Οι ζημιές που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί αφορούν την περιοχή του Κουτσουρά από τον αστυνομικό σταθμό μέχρι και την έξοδο προς το Μακρύ Γιαλό, ενώ ογκόλιθοι έχουν βρεθεί στο δρόμο κοντά στο Ορεινό.

Μάλιστα, βίντεο τραβηγμένο από κάμερα ασφαλείας στην περιοχή του Περιστερά όπου τα μποφόρ το μεσημέρι της Παρασκευής έφεραν τούμπες μια λυόμενη αποθήκη γεμάτη με χρήσιμο εξοπλισμό.



 Ότι υπήρχε μέσα, όπως και το ίδιο το λυόμενο, αχρηστεύτηκε, και μαζί του έκανε ζημιές στην περίφραξη διπλανού οικοπέδου όπου τελικά σταμάτησε.

Ο αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Βρυγιωνάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι έκανε λόγο για 4-5 θερμοκήπια που σχεδόν εξαφανίστηκαν και άλλα που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μια πέργκολα που ξηλώθηκε βρέθηκε πάνω σε δύο αυτοκίνητα.



Η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα από την ώρα της θύελλας  στις 2 τα ξημερώματα μέχρι και τις 08:30 περίπου το πρωί όταν και αποκαταστάθηκε η παροχή του ρεύματος.

Ο κ. Βρυγιωνάκης τόνισε πως για τις καταστροφές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πρόκειται να γίνει αναγγελία ζημιάς, και κάλεσε όσους έχουν ζημιές να τις δηλώσουν στο δημοτικό κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού.

ΚΚΕ: Να κηρυχθεί σε κατάσαση έκτακτης ανάγκης η περιοχή


Οι  θυελλώδεις-καταστροφικοί άνεμοι που πνέουν από χθες μέχρι σήμερα (25/1 και 26/1 ) έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, που φτάνουν μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή, σε θερμοκηπιακές υποδομές και καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής, κυρίως στ’ Αχλιά, στα Φέρμα, στο Καλαμάκι, στη Νέα Ανατολή, στον Κουτσουρά και στο Μακρύ Γιαλό που έχει πληγεί ιδιαίτερα. Ζημιά έχουν υποστεί μέχρι και οι ελαιοπαραγωγοί που δεν είχαν ολοκληρώσει την συγκομιδή.



Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε υποδομές στον ηλεκτροφωτισμό, σε στέγες και πινακίδες σήμανσης που ξηλώθηκαν, σε Επιβατικά και Φορτηγά ΙΧ.

Αυτή η τεράστια καταστροφή προστίθεται στα χίλια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και φορομπηχτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της νέας ΚΑΠ. Πρόκειται για πολιτική που πετσοκόβει επιδοτήσεις, συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα, αφήνει ασύδοτους μεγαλέμπορους και μεγαλοεξαγωγείς, οι οποίοι  καθορίζουν εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.



Το ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του στο αγροτικό κίνημα, στη Βουλή, στη περιφέρεια και στον Δήμο, θα αναπτύξουν το θέμα, διεκδικώντας:

Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να γίνει έγκαιρη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφή όλων των ζημιών σε υποδομές και παραγωγή

Να δοθεί αποζημίωση 100% όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές και στην παραγωγή

Το εύρος της καταστροφής, επιβάλλει μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης προς τους πληγέντες, με αναστολή πληρωμής τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια, χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά – επισκευαστικά) 10ετούς διάρκειας και απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών έως το 2020

Καλούμε την φτωχομεσαία αγροτιά και ευρύτερα τον λαό της περιοχής μας να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου