Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΤΕ: Εκπτώσεις άνω του 60% και στημένα έργα πτωχεύουν τις κατασκευές

Mεγάλες εκπτώσεις που έφτασαν το 56% σε έργα άνω των 2 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, αλλά και φωτογραφικές διατάξεις στους διαγωνισμούς που οδηγούν σε
κακοτεχνίες και δοκιμάζουν την ασφάλεια στα δημόσια έργα, αλλά και τη βιωσιμότητα των κατασκευαστικών εταιρειών, καταγγέλλει ο τεχνικός κόσμος.




Όπως αναφέρουν, στις τελευταίες 18 δημοπρασίες (από τον Οκτώβριο του 2017 έως σήμερα), για τις οποίες υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι, ο μέσος όρος των εκπτώσεων ανήλθε σε 60,18%, με τη χαμηλότερη έκπτωση να διαμορφώνεται στο 42%.

Τη δεινή θέση του κλάδου, παρουσίασε στη γενική συνέλευση του ΣΑΤΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου εργοληπτικών εταιρειών κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης.
«Το βασικό αποτέλεσμα της ανυπαρξίας νέων έργων είναι η επικράτηση έντονου και οξύτατου ανταγωνισμού στις ελάχιστες δημοπρατήσεις έργων, με αποτέλεσμα τα έργα να δημοπρατούνται 10% - 25% κάτω του κόστους. Να υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης και αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής των έργων, χρησιμοποίηση φθηνών εισαγόμενων υλικών και εξοπλισμού, χορήγηση των κατώτατων δυνατών αμοιβών και ασφαλιστικών κρατήσεων, αμφιβόλου ποιότητας συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, φαινόμενο που τελικώς αποβαίνει εις βάρος της εγχώριας οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου και των χρηστών των έργων».
Ο κ. Αθουσάκης επισήμανε ότι η εικόνα αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες όπως αναφέρει, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους και μοιραία είτε θα έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών είτε θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μία διαδικασία ζημιογόνων προσφορών. «Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών καθώς και παραγωγή μη ποιοτικά στοχευμένων έργων».
Ο ΣΑΤΕ όπως υπογραμμίζεται από τη διοίκηση, έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Υποδομών ώστε να απορρίπτονται οι αδικαιολόγητα χαμηλές εκπτώσεις, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αιτιολόγησης ως προς το ύψος τους, άποψη που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους όλους του κλαδικούς φορείς. Ο Σύνδεσμος επέμεινε στο περσινό ψήφισμα, της γενικής συνέλευσης, η οποία πρότεινε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου μέσω εφαρμογής αντικειμενικού αλγόριθμου ανάδειξης των αδικαιολόγητα χαμηλών προσφορών (πάνω και κάτω του κοινοτικού ορίου).
Με την εισήγησή του, ο κ. Αθουσάκης ανέδειξε και το στρεβλό και αμαρτωλό καθεστώς των αρχών, να βαφτίζουν τα δημόσια έργα, υπηρεσίες ή προμήθειες για να αποφευχθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας των δημοσίων έργων. Όπως επισήμανε, η κατάσταση αυτή λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε κατηγορίες έργων του ΕΣΠΑ όπως οι ΧΥΤΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω εγκατάστασης συστημάτων οδοφωτισμού (λαμπτήρες LED) καθώς και τα έργα εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων παρακολούθησης τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών δικτύων ύδρευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, αναφερόμενος στις φωτογραφικές διατάξεις, τόνισε ότι τα έργα που δημοπρατούνται ως προμήθειες ή υπηρεσίες, «ξεπερνούν κάθε φαντασία φαυλότητας, ιδιοτέλειας και αδιαφάνειας, στην εφαρμογή της αναλογικότητας των όρων».
Αναφέρθηκε σε παραδείγματα ΧΥΤΑ, τα οποία ζητούν εμπειρία τοποθέτησης μεμβρανών, χωματουργικές εργασίες ή λειτουργίας μικρής μονάδας επεξεργασίας στραγγιδίων μόνο σε ΧΥΤΑ!!!
Σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ στις εγκαταστάσεις φωτιστικών LED απαιτούνται, πλην των άλλων, 10 τουλάχιστον διαφορετικά τιμολόγια σε δήμους που να συμπληρώνουν το 1/2 του κύκλου εργασιών της προμήθειας. Αν είναι εννέα, 10πλάσιου κύκλου εργασιών αποκλείονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου