Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Της Πειραιώς Τραπέζης, το σκάνδαλο.

Να προσέξουμε την περίπτωση του πρόσφατα κοινοποιηθέντος σκανδάλου, στην τράπεζα Πειραιώς.
Δέκα υψηλόβαθμα στελέχη δάνεισαν σε ειδικευμένη εταιρεία-που είναι και βασική μέτοχος της Πειραιώς- τριακόσια είκοσι εκατομμύρια (320) της τράπεζας, δηλ. των καταθετών που έχουν εγκλωβιστεί με τα Capital Controls και των φορολογουμένων που εισέφεραν στις ανακεφαλαιοποιήσεις της. 




Ώστε να αγοράσει αυτή η εταιρεία χίλια διακόσια εκατομμύρια (1,2 δις) εφοπλιστικά δάνεια από την Πειραιώς όπου συμπεριλαμβάνονται και προσωπικά τους δάνεια τριάντα (30) εκατομμυρίων (δηλ. περίπου τρία εκατ. ευρώ του καθενός, που τα είχαν λάβει βέβαια από την τράπεζά τους, δηλ. από χρήματα των εγκλωβισμένων καταθετών και φορολογουμένων). Πουλήθηκαν δηλαδή τα εφοπλιστικά δάνεια στο 1/4 της αξίας τους, για να τα εισπράξει η εταιρεία-μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.

Τα δέκα αυτά στελέχη απολύθηκαν -με αποζημίωση- από την Πειραιώς.
Γιατί αποζημιώθηκαν; Προφανώς γνωρίζουν πολλά παρόμοια περιστατικά.
Γιατί αποκαλύφθηκαν; Μάλλον δε κρύβονταν το σκάνδαλο αυτό.
Όλα αυτά τα τροφαντά δάνεια δίνονται με λεφτά των καταθετών που έχουν αρνητικά επιτόκια ή μηδενικά στις καταθέσεις τους, που δε μπορούν να σταυρώσουν δάνειο για τον εαυτό τους και που οι καταθέσεις τους με την ευθύνη Βαρουφάκη-ΣΥΡΝΕΛ-ΕΚΤ-Στουρνάρα έχουν αιχμαλωτισθεί.
Τα γλέντια αυτά με τα αιχμάλωτα χρήματα των καταθετών γίνονται ενώ δημεύονται καταθέσεις και περιουσίες, των καταθετών. Γίνονται με τους αβάσταχτους φόρους των φορολογουμένων που χάνουν τα εισοδήματα και τις περιουσίες τους για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι μπαταχτσίδικες τράπεζες.
Καμία απάντηση δε δίνεται στο πώς το τραπεζικό σύστημα επιτρέπει αυτές τις εγκληματικές καταχρήσεις και λαθροχειρίες και στο πώς μεριμνά εφεξής για να τις αποκλείει.
Καμία συζήτηση και ψηφοφορία στην Βουλή δε γίνεται για το σκάνδαλο αυτό που αφορά βέβαια στο σύνολο της οικονομίας και της πολιτικής και της κοινωνίας αντίθετα με τα κάθε διαστροφής έκφυλα-έμφυλα-δίφυλα κλπ υπό-περιθώρια. Το όλον θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και διακομματικό, κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα όμως δε το θίγει.

Απλή αριθμητική: Κάποιοι εφοπλιστές δανείζονται 1200 εκατ. ευρώ. Δε τα εξοφλούν. Κάποιοι υψηλόβαθμοι και «φερέγγυοι» τραπεζοϋπάλληλοι τα πωλούν σε εισπρακτική εταιρεία στο 1/4 της αξίας τους. Όταν η εισπρακτική τα εισπράξει (έστω) στο 1/2 της αξίας τους έχει κερδίσει 300 εκατ. ευρώ. Όταν οι εφοπλιστές πληρώσουν θα έχουν κερδίσει 600 εκατ. ευρώ. Οι καταθέτες και φορολογούμενοι έδωσαν 1200 εκατ. και έλαβαν 300 εκατ. ευρώ και έχασαν 900 εκατ. ευρώ τα οποία εισέπραξαν οι εφοπλιστές (600) και η εισπρακτική (300). Οι υπάλληλοι αντί για 3 εκατ. οφείλουν από 1 εκατ. (υποθέτουμε, αναλογικά). Πόση ήταν άραγε η αποζημίωσή τους;

Ερώτηση: Οι εφοπλιστές που δανείστηκαν 1,2 δις από την τράπεζα ποια σχέση έχουν με την εταιρεία που αγόρασε στο 25% τα δάνειά τους; Μήπως πρέπει να ασχοληθεί εισαγγελέας; Μήπως πρέπει να γίνει κάποια αγωγή;

Νίκος Καραβαζάκης

Το θέμα τέθηκε αρχικά στο f/b, από τις 13/10/2017 και έκτοτε με τρείς συνολικά αναρτήσεις σχολίων και άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου