Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Αβάνα: Πολιτική χειραγώγηση τα περί μυστηριώδους απώλειας ακοής Αμερικανών διπλωματών

«Αυτές οι αποκαλούμενες ακουστικές επιθέσεις (…) είναι απολύτως ψευδείς», δήλωσε ο Κουβανός ΥΠΕΞΟι καταγγελίες για μυστηριώδεις «επιθέσεις» που είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και
μέλη των οικογενειών διπλωματών στην Κούβα, συνιστούν μια «πολιτική χειραγώγηση» που στοχεύει στην υπονόμευση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

«Αυτές οι αποκαλούμενες ακουστικές επιθέσεις (…) είναι απολύτως ψευδείς», δήλωσε ο Κουβανός ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες μια «πολιτική χειραγώγηση σχεδιασμένη για να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις».

Σε μια σειρά μυστηριωδών επεισοδίων που σημειώθηκαν από τον Αύγουστο στην Κούβα, 24 μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού ασθένησαν, έπειτα από «επιθέσεις», ορισμένες από τις οποίες περιελάμβαναν οξείς ήχους. Ορισμένοι διπλωμάτες υπέστησαν μερική ή ολική απώλεια ακοής και άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει κατηγορήσει επίσημα την Αβάνα για τη διάπραξη αυτών των «επιθέσεων», αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα Οκτωβρίου κατέστησε «υπεύθυνη» την κυβέρνηση της Κούβας. Ο Λευκός Οίκος παράλληλα σημείωσε ότι η Αβάνα έχει «τα μέσα για να σταματήσει τις επιθέσεις».

Οι Κουβανοί υποστηρίζουν ότι έχουν επιδείξει καλή θέληση φιλοξενώντας τρεις φορές φέτος ερευνητές του FBI.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακάλεσαν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Αβάνα και απέλασαν 15 υπαλλήλους της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσιγκτον, απόφαση που κατήγγειλε η Αβάνα.

Για περίπου ένα μήνα, δεν εκδίδονται αμερικανικές ταξιδιωτικές θεωρήσεις στην Κούβα, γεγονός που η Αβάνα χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο».

«Όποιες και αν είναι οι πολιτικές διαφορές» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, είναι «απαράδεκτο και ανήθικο» η υπόθεση αυτή να οδηγεί σε λήψη μέτρων που επηρεάζουν τους υπηκόους και των δύο χωρών, δήλωσε ο Ροντρίγκεζ, εκφράζοντας τη λύπη του για την λήψη από τις ΗΠΑ «πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τον λαό της Κούβας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου