Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΣΠΑΤΑ: Γιατί αυξάνουν οι αεροπορικές τα δρομολόγια από το "Ελ. Βενιζέλος"

Νέους προορισμούς εγκαινιάζουν ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι κινήσεις αυτές δεν σχετίζονται μόνο με τις σημαντικές προοπτικές
του ελληνικού τουρισμού, αλλά και με τα κίνητρα που δίνει στους αερομεταφορείς ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), τα οποία αντιστοιχούν σε σημαντικές εκπτώσεις που αγγίζουν έως και στο 75% επί των αεροναυτιλιακών χρεώσεων του διεθνούς αεροδρομίου.




Ως εκ τούτου, μετά την Aegean, που ανακοίνωσε 18 συνολικά νέους προορισμούς και τη Ryanair, που ξεκινά 13 νέα δρομολόγια από την ελληνική πρωτεύουσα, η ουγγρική WizzAir ανακοίνωσε, χθες, την προσθήκη στο δίκτυό της οκτώ νέων προορισμών. Οι νέες πτήσεις θα είναι προς:

-Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Βουκουρέστι (Ρουμανία) και Σόφια (Βουλγαρία) σε καθημερινή βάση
-Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Κουτάισι (Γεωργία), Κισινάου (Μολδαβία) και Κατοβίτσε (Πολωνία) δύο φορές την εβδομάδα και
-Βίλνιους (Λιθουανία) τρεις φορές την εβδομάδα.

Νέες θέσεις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, Chief Commercial Officer του ουγγρικού χαμηλού κόστους αερομεταφορέα, η Wizz Air θα αποτελεί, από το καλοκαίρι του 2018, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική, βάσει αριθμού διαθέσιμων θέσεων. Η Αθήνα θα είναι ο 144ος προορισμός της εταιρείας, η οποία θα προσφέρει 600.000 θέσεις, με 16 δρομολόγια σε επτά χώρες που θα είναι διαθέσιμες από έξι ελληνικά αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean έχει ανακοινώσει ότι το καλοκαίρι του 2018 θα προσφέρει 800.000 επιπλέον διαθέσιμες θέσεις, ενώ η Ryanair εκτιμά ότι την επόμενη θερινή περίοδο θα μεταφέρει τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2017, η κίνηση της Wizz προς και από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 45%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος, με συνολική μεταφορά 87.000 επιβατών. Επιπλέον, από την πρώτη πτήση στην Ελλάδα το 2004, περισσότεροι από 557.000 επιβάτες έχουν επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές της WIZZ και έχουν απολαύσει την εξαιρετική εμπειρία της πτήσης με την εταιρεία προς και από την Ελλάδα.

Η Wizz αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επιχειρεί με ένα στόλο από 86 Airbus A320 και Airbus A321, και προσφέρει περισσότερα από 550 δρομολόγια από 28 βάσεις, συνδέοντας 144 προορισμούς σε 43 χώρες.

Το πρόγραμμα κινήτρων

Η εταιρεία διαθέτει από τον Ιούνιο του 2004 περιορισμένη παρουσία στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ αξιολόγησε, εκ νέου, την ελληνική αγορά λόγω του προγράμματος παροχής κινήτρων του ΔΑΑ. Το τελευταίο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την "επιδότηση” με επτά ευρώ για κάθε επιπλέον επιβάτη στις αεροπορικές που παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 80%, υπό την προϋπόθεση ότι η χωρητικότητα και ο αριθμός των πτήσεων δεν θα μειωθούν σε σύγκριση με την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο. Προβλέπεται ακόμη με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης (transfer) κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, κλιμακωτά ένα σταθερό πόσο για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (7 και 11 ευρώ ανά επιβάτη, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των μετεπιβιβαζόμενων επιβατών).

Σημειώνεται ότι το ΔΑΑ, από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εμφανίζει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 8,5%, ενώ εκτιμάται ότι καταγράψει περαιτέρω άνοδο το 2018.

dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου