Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Φαγητά τόσο εθιστικά όσο τα ναρκωτικά

Μήπως δεν μπορείς να ανοίξεις μία σακούλα πατατάκια χωρίς να τα καταβροχθίσεις όλα ή μήπως αποζητάς ένα κομμάτι πίτσας ή μερικά μπισκότα με την ίδια λαχτάρα που ένας καπνιστής ζητά τσιγάρο;
Όχι, δεν φταίνε οι κακές σου συνήθειες και το ότι δεν έχεις αυτοέλεγχο. Σύμφωνα με νέες έρευνες υπάρχει τελικά αυτό που λέμε “εθισμός στο φαγητό”.

Η Nicole Avena, νευροεπιστήμονας στο νοσοκομείο Mount Sinai St. Luke της Νέας Υόρκης, ερεύνησε το γεγονός και κατέληξε πως οι άνθρωποι συχνά εξαρτώνται από το φαγητό με τον ίδιο τρόπο που ένας ναρκομανής έχει ανάγκη τη δόση του. “Η εξάρτηση από το φαγητό μπορεί να είναι δύσκολο να ορισθεί γιατί δεν έχει εδραιωθεί ως μία ιατρική ασθένεια από την κοινότητα των γιατρών ακόμη.

Ωστόσο, άτομα τα οποία θεωρούν ότι μπορεί να έχουν εθισμό στο φαγητό μπορούν να παρατηρήσουν εάν παρουσιάζουν ορισμένα σημάδια, όπως το να περνούν υπερβολική ώρα σκεπτόμενοι το φαγητό ή τρώγοντας, το να τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή να έχουν λιγούρες που εμποδίζουν την ικανότητά τους να δουλέψουν, να πάνε στο σχολείο ή να κάνουν δουλειές στο σπίτι”.Οι επιστήμονες βρήκαν μάλιστα πως οι τροφές εκείνες, οι οποίες είναι οι πιο εθιστικές είναι όσες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και “κακών” υδατανθράκων, με άλλα λόγια το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα. “Βρήκαμε ότι η πίτσα είναι το πιο εθιστικό, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν η σοκολάτα, τα πατατάκια και τα μπισκότα”, δήλωσε η Nicole. “
Στη συνέχεια, βρήκαμε ότι όσα τρόφιμα είχαν υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και όσα περιείχαν μεγάλη ποσότητα λιπαρών ήταν επίσης εθιστικά. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις επιβραβεύσεις με τέτοιο τρόπο που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο, όμοιες με εκείνες που προκαλούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η νικοτίνη”, εξηγεί.

Η λύση; “Εάν ανησυχείς ή εάν παρατηρείς ότι έχεις περίεργες διατροφικές συμπεριφορές, είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσεις με το γιατρό σου, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει με τα πρώτα βήματα της θεραπείας σου”, υποστηρίζει η Nicole. “Ο εθισμός στο φαγητό είναι λίγο διαφορετικός για τον καθένα, οπότε είναι απαραίτητο να γίνει ειδική θεραπεία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου