Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ για την πορεία των εργασιών του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι

Συνάντηση μελών της ΔΗΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Λουκά Μαργέτη, Μαριάννα Κατσοπούλου, Φίλιππο Αργυρό και Στέφανο Κατή πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στα Γραφεία της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών του Κ.Ε.Λ. στο Πλατύ Χωράφι.



Στην ενημερωτική αυτή συζήτηση συμμετείχε από την ΕΥΔΑΠ η κα Στεφανάκου (υπεύθυνη των έργων της ΕΥΔΑΠ για την Αν. Αττική) και άλλοι επιστήμονες και τεχνικοί υπάλληλοι της Εταιρείας εξειδικευμένοι για την λειτουργία των ΚΕΛ.Από την γόνιμη συζήτηση που διεξήχθη, συμπερασματικά πρέπει να αναφερθούν, τα εξής :
• Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ δημιούργησε ειδική υπηρεσία για τα  έργα της Αν. Αττικής, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη  διεκπεραίωση των έργων αποχέτευσης, με σημαντικότερο των οποίων το ΚΕΛ
στο Πλατύ Χωράφι.
• Εχει εκτυπωθεί ενημερωτικό έντυπο σχετικά με το ΚΕΛ του Δήμου μας, το οποίο θα διανεμηθεί από το Δήμο. Στο έντυπο αυτό δίνονται άμεσες απαντήσεις για  το έργο αυτό και μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα ο κάθε δημότης για όλες τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να σταματήσει η όποια κακόβουλη παραπληροφόρηση.
• Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου μας βρίσκεται στην τελική φάση, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Στις 19/9 θα συνερχόταν και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αδειοδότησή του. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του Δασαρχείου που είναι πιο χρονοβόρα, αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι γενικά πιο αργή.
• Η διαδικασία με τα ιδιοκτησιακά και τις απαλλοτριώσεις, με κοινή υπουργική απόφαση, έχει ενταχθεί στην διαδικασία fast truck στα πλαίσια του μητροπολιτικού σχεδιασμού και η χωροθέτηση του έργου έχει οριστικοποιηθεί.
Συνολικά θα απαλλοτριωθούν 121 στρέμματα, έκταση που περιλαμβάνει και τα  22 αντλιοστάσια που απαιτούνται, καθένα από τα οποία απαιτεί χώρο περίπου 1,5 στρέμμα για τη λειτουργία του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο αντί για απαλλοτρίωση, να γίνει άμεση αγορά από την ΕΥΔΑΠ.
• Οι οριστικές μελέτες από πλευράς ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμες. Αυτές θα συμπεριλάβουν και τις όποιες αλλαγές απαιτήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατή και σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να μην προκληθούν ζημίες στα Αρχαία.
• Στη συνέχεια θα συνταχθούν τα οριστικά τεύχη δημοπράτησης και θα προχωρήσουν από την ΕΥΔΑΠ οι διαγωνισμοί, ώστε να οριστούν οι ανάδοχοι, προκειμένου να γίνει η έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση
• και να εκταμιευτούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
• Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης προβλέπονται περίπου 7-8 μήνες έως την έναρξη του έργου.
• Το δευτερεύον δίκτυο προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό ως αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά με σύμβαση το ανέλαβε και αυτό η ΕΥΔΑΠ. Ειδικά για την Αρτέμιδα ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε μόνο το Κέντρο και τις Πολεοδομικές Ενότητες με κυρωμένη Πράξη Εφαρμογής (Π.Ε.3-5). Αποφασίστηκε όμως να περιληφθούν όλες οι Πολεοδομικές Ενότητες – 14 συνολικά.
• Το νερό που θα προκύπτει μετά την επεξεργασία στο ΚΕΛ θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, που το εγγυώνται οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα. Ετσι το νερό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άρδευση αρχικά 6.000-7.000 στρεμμάτων καλλιεργειών, ή και για άλλες χρήσεις. Αυτή δράση θα γίνει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
• Τα βιοστερεά θα μπορούν να παραληφθούν και από την Ψυτάλλεια.
• Θα υπάρχει δεξαμενή ασφαλείας, για περίπτωση βλάβης και όχι αγωγός ασφαλείας (εκτόνωσης), όπως λάθος διαδίδεται.
Τα παραπάνω πολύ σημαντικά που εκτέθηκαν συνοπτικά για την πορεία των εργασιών του ΚΕΛ των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να πληροφορηθούν οι συνδημότες μας προκειμένου
να έχουν μια στοιχειώδη, υπεύθυνη και επιστημονική άποψη και όχι τα τερατώδη μυθεύματα που κυκλοφορούν από διάφορους επιτήδειους και άσχετους με το θέμα δημαγωγούς.

Γραφείο Τύπου, ΔΗΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου