Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Γνωριμία με την Ισλαμική Τέχνη

Γνωριμία με την Ισλαμική Τέχνη
Μια εικονική περιήγηση για αρχή μπορεί και να δώσει το έναυσμα για μια επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης στην Οδό Αγ. Ασωμάτων
Μια εικονική παρουσίαση προσφέρει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του ένα από τα νεωτέρα μέλη της οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που στεγάζεται στο νεοκλασικό συγκρότημα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.




Η εικονική περιήγηση δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη εντύπωση για τους χώρους και τα εκθέματα με πολλές επιλογές για τους ίδιους.

Πάντως, όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στον Κεραμεικό, ας βρουν τις μέρες και τις ώρες για μια ζωντανή επίσκεψη. Άλλωστε, το Μουσείο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με σημαντικούς αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Αγορά με το δωρικό ναό του Ηφαίστου (Θησείο) και το Μουσείο στη Στοά του Αττάλου, καθώς και το αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού με το ομώνυμο μουσείο.

Το κτηριακό συγκρότημα επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.

Tο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, όπως διαβάζουμε στο site του, άνοιξε για το κοινό το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς.

Η ιδιαιτερότητά των αντικειμένων αυτών έγκειται τόσο στην ιστορική σημασία όσο και στην δεξιοτεχνική κατασκευή τους.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει αντιπροσωπευτικά έργα που υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρώιμη ισλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Η ιστορία είναι σύνθετη αφού αποτελείται από μια διαδοχή ηγεμονιών μεγάλων ή μικρών καθώς και αυτοκρατοριών διασκορπισμένων σε αυτόν τον ευρύ γεωγραφικό χώρο, από την Ινδία και το Ιράν, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία,.

Πάνω από 12.000 δείγματα κεραμεικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, και όπλα σκιαγραφούν τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Οι συλλογές άρχισαν να συγκροτούνται κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την ίδια περίοδο με τις άλλες μεγάλες συλλογές της Ευρώπης και Αμερικής. Συχνά μάλιστα το υλικό τους αλληλοσυμπληρώνεται με αυτό του Μουσείου Μπενάκη.

Τα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη ο επισκέπτης αντικρίζει έργα της πρώιμης περιόδου, από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα, όπως τα κεραμικά με μεταλλικά χρώματα, ξυλόγλυπτα από το Ιράκ του 9ου αιώνα, χάλκινα σκεύη της Φατιμιδικής περιόδου και ενεπίγραφα υφάσματα τιράζ, όπως μια μοναδική ψάθα του 10ου αιώνα από την Τιβεριάδα. Η δεύτερη αίθουσα έχει εκθέματα από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, με κεραμικά της εποχής των Σελτζούκων και έργα της Μαμελουκικής περιόδου όπως ένα ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν Γουάρντ χρονολογημένο το 1220 και έναν οικουμενικό αστρολάβο, έργο του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ του έτους 1328/29. Η τρίτη αίθουσα περιέχει μια μαρμαροθετημένη αίθουσα υποδοχής από ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα του Καΐρου με το σιντριβάνι του, καφασωτά και πολύχρωμα γύψινα παράθυρα. Άλλα αξιοσημείωτα εκθέματα του 16ου αιώνα είναι η συλλογή των κεραμικών Ιζνίκ και μια βελούδινη σέλλα από τη Προύσα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα παρουσιάζει όπλα και πανοπλίες και μια σημαντική συλλογή από κοσμήματα της εποχής των Κατζάρων, δωρεά της Αργίνης Σαλβάγου, αδελφής του ιδρυτή.

Κείμενο: Στ. Σουρίλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου