Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Spiegel: Η λοταρία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ευνοεί τους πλούσιους Έλληνες

 «Πολίτες με μεγάλο βαλάντιο θα έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν απ' ό,τι απλοί καταναλωτές», υπογραμμίζει το άρθρο
Με αρνητική σκοπιά προσεγγίζει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα, τη γνωστή σε όλους λοταρία με έπαθλο.




Το δημοσίευμα ασκεί έντονη κριτική για το μέτρο, επισημαίνοντας ότι αυτό το σχέδιο, προφανώς ευνοεί τους έχοντες.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά:

«Το σχέδιο ενδέχεται να ευνοήσει τους έτσι κι αλλιώς προνομιούχους πλούσιους της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αριθμός των λαχείων θα εξαρτάται από το ποσό που θα έχει δαπανηθεί. Επομένως πολίτες με μεγάλο βαλάντιο θα έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν απ' ό,τι απλοί καταναλωτές. Σημειώνεται πάντως ότι η απάτη με τον ΦΠΑ παρατηρείται ιδιαίτερα σε μικρά ποσά σε καταστήματα και εστιατόρια».

Το γερμανικό περιοδικό φέρνει στο προσκήνιο και  το περίφημο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, στην προσπάθεια των Ελλήνων να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή.

Τότε, που ήθελε να εκπαιδεύσει τους πολίτες σε ρόλο... κυνηγού, εφοδιασμένους με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα προκειμένου να πιάσουν τους φοροφυγάγες..

Το «Spiegel» καταλήγει ότι ναι, ίσως «η πρόταση της λοταρίας να είναι σίγουρα πιο κατάλληλη από το σχέδιο Βαρουφάκη».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ακριβής σχεδιασμός της λοταρίας δεν έχει αποκτήσει συγκεκριμένο «σκελετό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου