Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Ραφήνα: Καταγγελία για παράνομη δημιουργία πρόχειρου φράγματος (φωτο)

Ραφήνα: Καταγγελία για παράνομη δημιουργία πρόχειρου φράγματος (φωτο)
Σε καταγγελία της παράνομης δημιουργία -εδώ και έξι χρόνια- πρόχειρου φράγματος στη θέση Βαλανάρη της Ραφήνας προχωρά η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος και Ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.».
Τι καταγγέλλουν: 
Με την παρούσα επιστολή μας καταγγέλλουμε τους υπευθύνους για την τοποθέτηση προχείρου φράγματος στο ρέμα συνεχούς ροής Βαλανάρη.
Ο Βαλανάρης αποτελεί τον κύριο συμβάλλοντα κλάδο στο Mεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Οι πηγές του βρίσκονται μεταξύ της θέσης Πύριζα και της Μεγάλης Μαυρηνόρας του Πεντελικού και διέρχεται από το Πικέρμι και τους ανάντη οικισμούς Ντραφίου και Διώνης καταλήγοντας στο Μεγάλο Ρέμα.

Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, στο γεφυράκι του Βαλανάρη (οδός Υδραγωγείου) λίγα μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα εισόδου στη Διώνη (οδός Ταϋγέτου), άγνωστα πρόσωπα τοποθετούν συστηματικά σάκους με άμμο πάνω στον άξονα της κοίτης του ρέματος, εκτρέποντας το νερό σε κανάλι από το οποίο μέσω δικτύου σωλήνων και καναλιών το κατευθύνουν σε μεγάλα κτήματα του Πικερμίου για άρδευση.
Αναζητήσαμε, μέσω του συστήματος Διαύγεια, πιθανή αδειοδότηση υδροληψίας αλλά δεν ανερεύθη σχετική άδεια για τη θέση που προσδιορίζεται.

Η παραπάνω παράνομη ενέργεια χρονολογείται τουλάχιστον από εξαετίας με σχετικά δημοσιεύματα από τοπικές συλλογικότητες (π.χ. Ρέμα Βαλανάρη: αυθαίρετες παρεμβάσεις) ενώ έχουν γίνει καταγγελίες στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο έμφραξης της ροής του ρέματος, το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδάτινων Πόρων του Ε.Μ.Π. έχει τοποθετήσει σταθμό μέτρησης των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος (υδατοπαροχή) και η καταγγελόμενη παρανομία προφανώς καθιστά τα αποτελέσματα εσφαλμένα.

Επίσης, σε πολύ κοντινό σημείο, αστικά απορρίμματα, αναμεμειγμένα με αδρανή υλικά και προϊόντα κλαδεύσεων κείτονται σε σωρό αποτελώντας όχι μόνο εστία ρύπανσης του ρέματος αλλά και σοβαρά ενδεχόμενη εστία ανάφλεξης του δάσους της περιοχής.
Και αυτή η παράνομη ενέργεια χρονολογείται τουλάχιστον από τριετίας με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος εύφλεκτης ύλης.

Οι μέχρι σήμερα καταγγελίες μας προς τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την αποκομιδή των αποβλήτων έχουν πέσει στο κενό.

Για όλα τα παραπάνω, σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό.
Επειδή παρά τις προσπάθειές μας εντοπισμού των υπευθύνων της άθλιας παρέμβασης φραγμού της ροής του Βαλανάρη, αλλά και των υπευθύνων της απόρριψης μπάζων και αδρανών στο δάσος, δίπλα στο ρέμα, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, ζητάμε την παρέμβαση σας προκειμένου
1. να διακοπούν οι παράνομες και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες,
2. να λογοδοτήσουν οι ένοχοι,
3. να αποκατασταθεί η νομιμότητα και μαζί της το προσβεβλημένο βάναυσα περιβάλλον του σημαντικότατου αλλά δυστυχώς οικολογικά βεβαρημένου ρέματος Βαλανάρη.

Περιμένουμε από τις υπηρεσίες σας να επιδείξουν το απαραίτητο σθένος και βούληση για την πάταξη των παρανομιών που συντελούνται εις βάρος των ελαχίστων εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής και εις βάρος του δάσους του Πεντελικού.
Οι καταγγέλλοντες

– Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος
– Ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου