Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και γενικότερα στον μεταποιητικό τομέα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σχέση με όσους εργάζονται στον τομέα υπηρεσιών (ελεύθεροι επαγγελματίες, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α.)
Ορισμένα επαγγέλματα, ιδίως στον βιομηχανικό και στον κατασκευαστικό τομέα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οι εργαζόμενοι να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.




Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, όπως η έκθεση σε τοξικά σωματίδια του αέρα, φαίνεται να ευνοούν την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, πυροδοτώντας αυτοάνοσες αντιδράσεις στον οργανισμό, ιδίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την 'Αννα Ιλάρ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για την αρθρίτιδα «Arthritis Care & Research», ανέλυσαν στοιχεία για 3.522 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και -για λόγους σύγκρισης- με άλλα 5.580 χωρίς τη νόσο.

Η μελέτη έλαβε υπόψη της περιβαλλοντικές, γενετικές και ανοσολογικές πληροφορίες, που βασίσθηκαν στην ανάλυση εξετάσεων αίματος και ερωτηματολογίων για μία περίοδο 18 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και γενικότερα στον μεταποιητικό τομέα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σχέση με όσους εργάζονται στον τομέα υπηρεσιών (ελεύθεροι επαγγελματίες, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α.).

Από τους βιομηχανικούς εργάτες, τον μεγαλύτερο κίνδυνο (διπλάσιο) έχουν οι άνδρες στον ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό τομέα, καθώς και στη διαχείριση υλικών. Ακόμη μεγαλύτερος (τριπλάσιος) είναι ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους στις οικοδομές, ιδίως χτίστες και μπετατζήδες. Μεταξύ των γυναικών, ελαφρώς μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για νοσοκόμες και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ως σημαντικότερους πιθανούς κινδύνους την έκθεση των εργαζομένων σε ορισμένες ουσίες όπως ο άσβεστος, η πυριτία, τα οργανικά διαλυτικά, τα καυσαέρια των μηχανών κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου