Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

«Τσιπουροκατανύξεις» που θα αφήσουν εποχή

PAREA-OUZO
Το άκουσμα και μόνο της λέξης παραπέμπει σε σκηνικό με φιλικές μαζώξεις και μικρά πιατάκια στη μέση του τραπεζιού γεμάτα με λογιών λογιών νοστιμιές συνοδευόμενα από αποστάγματα, δροσερό κρασί ή μπίρα.





Συνώνυμο της ελληνικής κουλτούρας, οι μεζέδες είναι απολαυστικοί είτε στη δροσερή βεράντα το καλοκαίρι είτε στη ζεστή σάλα το χειμώνα. Εμείς βάζουμε τις συνταγές, εσείς βάζετε το μεράκι για να τους φτιάξετε και την κεφάτη διάθεση. Καλά μαγειρέματα!
Με ψάρια-θαλασσινά
saganaki-me-piperies_slider
«Σαγανάκι» θαλασσινών με πιπεριές, ντομάτα και φέτα
Ένα… παιχνιδιάρικο πιάτο με πλούσιες καλοκαιρινές γεύσεις.
saganaki-garidas-me-kefalotyri
Σαγανάκι γαρίδας με τηγανητό κεφαλοτύρι
Το σαγανάκι θαλασσινών είναι από τους πιο ταιριαστούς μεζέδες με ούζο ή τσίπουρο. Εδώ το φτιάχνουμε με γαρίδες που ψήνουμε στο φούρνο με μια ωραία σάλτσα ντομάτας και στο τέλος προσθέτουμε καυτό τηγανητό κεφαλοτύρι.
AXIVADES-ME-PRASA
Αχιβάδες με πράσα
Αν είσαι φίλος του πράσου θα λατρέψεις αυτό το ξεχωριστό πιάτο που θυμίζει τηγανιά θαλασσινών και κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση του.
kalamaria gemista me feta
Καλαμάρια γεμιστά με φέτα
Ένα εξαιρετικό ορεκτικό που συνδυάζει τα καλαμάρια με φέτα και σάλτσα μουστάρδας.
mudia axnista_49006219
Μύδια αχνιστά πικάντικα
Ένα νόστιμο ορεκτικό που θα ταιριάξει πολύ ωραία με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο.
marida psi 1
Μαρίδα τηγανητή σε κρούστα από λάιμ και μαϊντανό
Φθηνά, νόστιμα, ολόφρεσκα και γεμάτα Ω3, τα μικρά ψαράκια του Αιγαίου είναι ό,τι ζητά το καθημερινό τραπέζι και ο μεζές του καλοκαιριού. Λίγο λάιμ και το άρωμα του μαϊντανού, μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στο κλασικό, τηγανητό μαριδάκι.
sardeles-marinates
Σαρδέλες μαρινάτες
Μια εύκολη και γρήγορη παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η παραδοσιακή παστή σαρδέλα, γι’ αυτούς που δεν μπορούν να περιμένουν.
xtapodi pixti nik
Πηχτή με χταπόδι ξιδάτο
To χταπόδι, ο πιο αγαπημένος τσιπουρο-ουζομεζές, σε μια πιο… φινετσάτη εκδοχή.
Κρέας-αλλαντικά
xoirino-se-paketo
Χοιρινό στη λαδόκολλα με τυριά και μανιτάρια
Ένας πληθωρικός μεζές για τη μπίρα και το κρασί, που “παντρεύει” μπουκίτσες χοιρινού με λουκάνικα και εκλεκτά ελληνικά τυριά, σε ένα πακετάκι όλο γεύση.
keftedakia_feta
Κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα
Αν δεν σας αρέσει η φέτα χρησιμοποιήστε κάποιο άλλο τυρί που λιώνει ωραία, όπως γραβιέρα, κασέρι, γκούντα ή ένταμ.
KOKORETSAKIA
Κοκορετσάκια στο φούρνο
Δεν χρειάζονται σούβλες και κάρβουνα και, φυσικά, κήπος ή αυλή. Γίνονται στο φούρνο και θα χρειαστείτε μόνο μερικά ξύλινα καλαμάκια. Είναι η εναλλακτική για να απολαύσετε τον πιο νόστιμο μεζέ!
PHLIOREITIKO SPENTZOFAIolive magazine.gr
Πηλιορείτικο σπεντζοφάι
Το σπεντζοφάι είναι πατροπαράδοτη σπεσιαλιτέ του Πηλίου. Το μυστικό της επιτυχίας της συνταγής είναι το καλό ελληνικό χωριάτικο λουκάνικο που εύκολα βρίσκει κανείς τώρα στην αγορά.
saganaki loukaniko nik1
Σαγανάκι με λουκάνικο χωριάτικο και ανθότυρο
Ένα σαγανάκι που θα φτιάξετε με χωριάτικα λουκάνικα, αβγά και ανθότυρο, ιδανικός μεζές για σαββατιάτικες-και όχι μόνο- τσιπουροκατανύξεις.
Με κιμά- κοτόπουλο
kotopoulo-bugiurdi-nik1
Μπουγιουρντί με κοτόπουλο
Μετατρέψτε το παραδοσιακό «μπουγιουρντί» με τα τυριά και τις πιπεριές, σε κυρίως φαγητό για όλη την οικογένεια με την προσθήκη κοτόπουλου. Σερβίρετέ το με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα.
kotopoulo-tzatziki-ska2
Μπούτια κοτόπουλου με λεμονάτο τζατζίκι
Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό αλλά και ένα ωραιότατο κυρίως πιάτο αν το συνοδεύσετε με μια δροσερή σαλάτα.
psiti-patata-me-gemisi-kima
Ψητή πατάτα με γέμιση κιμά και σάλτσα μανιταριών
Ένα φοβερό ορεκτικό που συνδυάζει τη νοστιμιά της ψητής πατάτας με μια πληθωρική γέμιση κιμά και μια πλούσια σάλτσα μανιταριών.
Τηγανιές
prasotigania me koliandro kai myzithra
Πρασοτηγανιά
Έχουμε δοκιμάσει δεκάδες τηγανιές στη ζωή μου, καθεμιά με διαφορετική γευστική άποψη. Η συγκεκριμένη προέκυψε σε ένα χωριό λίγο έξω από τη Γουμένισσα από τον έμπειρο ιδιοκτήτη ενός καφενείου, ο οποίος ζητούσε ευκαιρία για μια καλή… τσιπουροκατάνυξη.
krasati xoirini tiganiaolive magazine magazine.gr
Κρασάτη χοιρινή τηγανιά
Μια συνταγή που προορίζεται για κρεατομεζές όμως κάλλιστα μπορεί να σερβιριστεί και σαν κυρίως πιάτο αν το συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή μια άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
makedonitiki pikantiki tigania
Μακεδονίτικη πικάντικη τηγανιά με μπάτζο
Ένας πικάντικος μεζές με τοπικά προϊόντα. O μπάτζος είναι σκληρό πικάντικο τυρί. Όσο για το μπούκοβο είναι σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.
21101222_0018_apokriatika_pikantiki-tigania-me-piperies
Χοιρινή τηγανιά με πιπεριές
Μια πικάντικη και πολύ νόστιμη τηγανιά που ταιριάζει όμορφα με τσίπουρο ή ούζο.
SYKOTAKIA-ME-SOYSAMI-KAI-NTOMATA
Κωνσταντινουπολίτικα συκωτάκια με σουμάκι και ντομάτα
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένας σπάνιας νοστιμιάς μεζές. Για να του δώσετε πιο ενδιαφέρουσα γεύση ρίχνετε στο τηγάνι πελτέ ντομάτας, πασπαλίζετε με σουμάκι και συνοδεύετε με κρεμμυδάκι και μαϊντανό.
Τηγανιά κοτόπουλο με λευκό κρασί
Ένα πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε είτε ως κυρίως πιάτο με μια δροσερή σαλάτα από δίπλα, είτε ως μεζέ μαζί με ωραίο ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι.
Τα κλασικά και τα… αλλιώς
kontosouvli krasato nik1
Κοντοσούβλι κρασάτο
Ζουμερό και μερακλίδικο, το παραδοσιακό κοντοσούβλι είναι μεζές συνυφασμένος με το ελληνικό τραπέζι. Αν το φτιάξετε σε μια κυριακάτικη σύναξη, σε συνδυασμό με ένα καλό κόκκινο κρασί, περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα και φυσικά καλή παρέα, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα μείνει μπουκιά!
riganates_olivemagazine.gr_
Ριγανάτα πατατοκεφτεδάκια
Κλασικό πιάτο της εποχής του Τσελεμεντέ, τα κεφτεδάκια που έφτιαχνε κάθε μαμά που σεβόταν τον “μαγειρικό” της εαυτό στα γιορτινά της τραπέζια της δεκαετίας του ’70, κάπου ξεχάστηκαν στη δίνη του χρόνου. Ωστόσο, είναι τόσο απλά και νόστιμα, που τους αξίζει ένα θριαμβευτικό come back.
PSITES-NTOMATES-ME-FETA-exolive-magazine.gr_
Ψητές ντομάτες με φέτα
Μια πρόταση για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε και σαν μεζέ με κρασί ή ουζάκι.
21110624_7502_menuHlia_piperies-gemistes
Γεμιστές πιπεριές με μαλακά τυριά
Αγαπημένο ορεκτικό για τα κυριακάτικα τραπέζια και τις καλοκαιρινές μαζώξεις με φίλους. Συνοδεύει εξαιρετικά μπίρα αλλά και δροσερό λευκό κρασί.
dolmadakia me kima
Ντολμαδάκια με κιμά και σος γιαουρτιού
Τρυφερά αμπελόφυλλα, φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιος κιμάς και ολίγον από ρύζι. Ο αντίποδας του γιαλαντζί ντολμά που αντεπιτίθεται. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού συνοδεύει άψογα αυτό το νόστιμο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως πιάτο, είτε σαν μεζέ.
KEFTEDES
Κεφτέδες οι κλασικοί
Τα κεφτεδάκια είναι εξαιρετικό μεζεδάκι για ούζο και τσίπουρο, αλλά μπορούν να σταθούν μία χαρά και ως κυρίως γεύμα, συνοδεία μίας μερίδας πατάτες τηγανητές. Η συνταγή τους είναι τόσο απλή και γρήγορη που δεν θα καταλάβετε για πότε θα τα ετοιμάσετε.
KRHTIKOS NTAKOS
Κρητικός ντάκος κλασικός
Τραγανά κριθαροκούλουρα, ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες, ελιές, ξινομυζήθρα, μια γερή δόση ελαιόλαδο και ρίγανη συμμαχούν και φτιάχνουν το λατρεμένο κρητικό ορεκτικό.
fava-pantremeni
Φάβα «παντρεμένη» με σάλτσα ντομάτας και κάππαρη
Ένας πρώτης τάξεως μεζές για το ούζο, αλλά και ένας τέλειος τρόπος για να μεταμορφώσετε τη φάβα που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα σε ένα νέο, επίσης νόστιμο πιάτο.
kolokythakia-me-xaloumi-kai-saltsa-dyosmou
Χαλούμι με ντομάτες, κολοκυθάκια και λάδι δυόσμου
Το μαστιχωτό ψητό χαλούμι με τα λαχανικά περιχύνεται με αρωματικό ελαιόλαδο και γίνεται ο καλύτερος κρασομεζές!
avga
Αβγά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Αυτή η συνταγή πρωτίστως λατρεύει τις βούτες… Όταν λείπει από το σπίτι η φρέσκια, κόκκινη καλοκαιρινή ντομάτα, μπορείτε να φτιάξετε μια εξίσου λαχταριστή σάλτσα ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας πελτέ.
kavourmas-SAGANAKI
Σαγανάκι με καβουρμά, ντομάτα, φέτα κι αβγά
Πόσο τέλειο μπορεί να είναι ένα τόσο απλό ορεκτικό; Φτιάξτε αυτή τη συνταγή και θα το διαπιστώσετε ιδίοις… στόμασι!
strapatsada-me-pastourma-IMG_0070
Στραπατσάδα με παστουρμά
Η έντονη προσωπικότητα του παστουρμά έρχεται και δένει με τη νόστιμη στραπατσάδα και κάνουν ένα πεντανόστιμο πιάτο!
21100519_5012_portobelo-gemista
Μανιτάρια portobello γεμιστά με απάκι, τυρί και κουκουνάρι
Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό για να ανοίξετε το μεσημεριανό τραπέζι της Κυριακής και ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψετε το κρασί σας.
Και τα… παρελκόμενα
Κλασική τυροσαλάτα με δύο παραλλαγές
Μια κλασική τυροσαλάτα, απαλή στη γεύση που με την προσθήκη καυτερής πιπεριάς γίνεται όσο πικάντικη θέλετε. Την αλείφεις στο ψωμί, γεμίζεις με αυτήν ντοματίνια, πιπεριές… Όπως και να έχει, είναι ένα υπέροχο ορεκτικό. Μαζί και 2 παραλλαγές, μία με λιαστές ντομάτες και μία με αβοκάντο.
Τζατζίκι κλασικό και 2 ακόμη παραλλαγές
Κλασικό να το τρως με το κουτάλι, με παντζάρι για εντυπωσιακό χρώμα και γεύση ιδανικό και για άλειμμα σε σάντουιτς, με κολοκυθάκια και σαφράν ιδανικό ακόμη και για dressing σαλάτας.
Πάστα ελιάς σε 2 παραλλαγές
Οι ελιές, πράσινες και μαύρες, γίνονται φοβερά αλείμματα για το ψωμί και όχι μόνο.

Από: OliveMagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου