Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΑΡΤΕΜΙΔΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ κατέθεσε ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και οργάνωσης Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Το κείμενο έχει ως εξής:





Αγαπητοί Κύριοι,
Επειδή η Αρτέμιδα είναι μακριά από το Μαρούσι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην πόλη μας υπάρχουν 750 μαθητές σε δυο Γυμνάσια που αριθμούν 410 και 340 μαθητές. Το πρώτο γυμνάσιο στεγάζεται σε κτήριο προδιαγραφών 250 μαθητών και το δεύτερο αποκλειστικά σε κοντέινερ, χωρίς προδιαγραφές. 
Επιπλέον τα δυο γυμνάσια στεγάζονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που εξυπηρετεί τους μαθητές της βόρειας Αρτέμιδας, ενώ στη νότια Αρτέμιδα (Βραυρώνα) δεν υπάρχει γυμνάσιο με αποτέλεσμα τη μετακίνηση μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.

Επειδή δεν μπορεί να γίνει μάθημα σε τέτοιες συνθήκες παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας, υπήρξε αίτημα, απάντηση στην εγκύκλιο 184954/ΓΔ4 /2-11-2016 από τη δ/ντρια του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδας για την ίδρυση νέας σχολικής μονάδας, 3ου Γυμνασίου, αίτημα το οποίο είχε τη θετική εισήγηση τόσο της ΔΙΔΕ Ανατολικής Αττικής, όσο και της Περιφερειακής Δ/νσης Α’Βάθμιας & Β’Βάθμιας εκπαίδευσης Ατιικής. Παράλληλα ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδας την υπ. Αριθμ 420/2016 απόφαση του Δημοτικού του συμβουλίου, εισηγήθηκε την ίδρυση 3ου Γυμνασίου στην Αρτέμιδα.

Παρόλα αυτά ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο παιδείας και η διεύθυνσή σας, απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα και επιθυμούμε να ενημερωθούμε για τους λόγους της απόρριψης. 

Σε κάθε περίπτωση ότι εάν ο λόγος είναι ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να μας απαντηθεί αναλυτικά, καθώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το πώς η ίδρυση νέας σχολικής μονάδας επηρεάζει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, εκτός από το ότι τον επιβαρύνει με τα έξοδα πρόσληψης κάποιων ελάχιστων εκπαιδευτικών (που τα τελευταία χρόνια μάλιστα είναι αναπληρωτές και όχι μόνιμοι), και τα έξοδα μισθοδοσίας ενός επιπλέον διευθυντή. 
Όσο γνωρίζουμε η ανέγερση σχολείων γίνεται από την ΚΤΥΠ, αξιοποιώντας τις όποιες πηγές χρηματοδότησης έχει και δεν πέφτει λόγος σε καμιά διεύθυνση του υπουργείου για το αν η ΚΤΥΠ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εκτός και αν υπάρχει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΚΤΥΠ και να απαγορέψει την ανέγερση νέων σχολείων. 
Επίσης τα έξοδα της προσωρινής στέγασης του σχολείου σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν τον υπουργείο παιδείας, καθώς είναι θέμα του Δήμου να βρει λύση για την άμεση στέγαση της σχολικής μονάδας, και εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αιτηθεί την ίδρυση του σχολείου προφανώς και έχει προβλέψει σχετικά και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας. 
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν και προκαταβολικά απορρίπτουμε ως αυθαίρετη οποιαδήποτε αρνητική απάντηση στο αίτημα ίδρυσης ενός απαραίτητου για την πόλη μας σχολείου, για λόγους μη εξασφάλισης χρηματοδότησης, που υποκρύπτει μια γενική πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην ιδρύσει κανένα νέο σχολείο (αντίθετα μάλιστα να κλείσει όπου μπορεί) αδιαφορώντας για το εκπαιδευτικό έργο και γενικότερα να διαλύσει την παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Το παραπάνω ερώτημα έχει αποσταλεί επίσης και στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων πλην του μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου