Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας η 9η Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας η 9η Φεβρουαρίου
«Η γλώσσα μας αποκτά την παγκόσμια ημέρα της» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ομογένεια, Τέρενς Κουίκ
Ομόφωνα δεκτή έγινε από τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, επέτειος θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.




«Η γλώσσα μας αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ομογένεια, Τέρενς Κουίκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, Νίκο Κοτζιά, Κώστα Γαβρόγλου και Πάνο Σκουρλέτη, θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και αμέσως μετά, με πρόταση του προέδρου της συγκεκριμένης επιτροπής της Βουλής, Αλέξη Τριανταφυλλίδη, θα πραγματοποιηθεί αρχές του χρόνου ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής της Διασποράς, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Παιδείας και βουλευτών της αντίστοιχης Επιτροπής (Μορφωτικών Υποθέσεων). Εκεί, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, θα κατατεθούν και προτάσεις για δράσεις που θα λάβουν χώρα στις 9 Φεβρουαρίου σε όλα τα ελληνικά σχολεία, αλλά και στις ομογενειακές κοινότητες και σχολεία σε όλες τις ηπείρους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην προσπάθεια τόσο της ομογένειας όσο και της εκκλησίας να κρατήσει ζωντανή την ελληνική γλώσσα καθώς, όπως επισήμανε, σε πολλά κράτη έχει φτάσει στην έκτη και έβδομη γενιά. Μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά έκανε στη στήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας, τονίζοντας πως «αυτοί κι αν δεν κάνουν αγώνα για την ελληνική γλώσσα». Τέλος, αν και παραδέχτηκε ότι ο χρόνος προετοιμασίας για την πρώτη εορτή της Ημέρας Ελληνοφωνίας είναι λίγος, διαβεβαίωσε ότι «θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου