Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χιλιάδες νοικοκυριά κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα

Χιλιάδες νοικοκυριά κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα
Μπορεί η πόλη να είναι φωταγωγημένη σε κάθε γωνιά της, όμως δεν είναι λίγα τα σπίτια που έχουν… βυθιστεί στο σκοτάδι
Εικόνες που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες αντικρίζουμε καθημερινά στις γειτονιές της Ελλάδας, αφού χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που στερούνται ένα από τα βασικά κοινωνικά αγαθά, το ρεύμα.




Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί οι πόλεις να είναι φωταγωγημένες σε κάθε γωνιά τους όμως δεν είναι λίγα τα σπίτια που έχουν… βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάποιοι επιδιώκουν με τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς τους να επαναφέρουν το ρεύμα στο νοικοκυριό τους, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούν βοήθεια από τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» που τα τελευταία έξι χρόνια στέκονται αλληλέγγυα στο πλευρό τους.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, άλλοι απλά αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που χρωστούν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ενώ έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ζουν χωρίς ρεύμα.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας και ο Ηλίας Παπαδόπουλος, δύο από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος: «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συσσωρευμένα χρέη που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα. Υπήρχε περίπτωση οικογένειας στην Νίκαια που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και παρόλα αυτά της έκοψαν το ρεύμα δύο φορές».

Οι δυο τους τονίζουν ωστόσο πως: «Οι αλληλέγγυες επανασυνδέσεις ρεύματος δεν αποτελούν ρευματοκλοπή γιατί ο μετρητής μετράει κανονικά το ρεύμα. Εμείς αυτό που θεωρούμε είναι ότι όσο χρέος και να έχει κάποιος δεν μπορεί να αποστερείται του ρεύματος, η ΔΕΗ σύμφωνα με τα νομικά εργαλεία που έχει μπορεί να διεκδικήσει το χρέος της και θα κρίνει το δικαστήριο αν και τι χρωστάει κάποιος. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας θεσμός και κανένα ΔΣ της ΔΕΗ να αποφασίζει αν κάποιος θα μείνει χωρίς ρεύμα. Ακόμη και στη φυλακή οι χειρότεροι εγκληματίες έχουν ρεύμα».

«Σε σχέση με το ζήτημα της ρευματοκλοπής έχει γίνει μία δίκη το 2013, για επανασύνδεση ρεύματος και το δικαστήριο μας δικαίωσε. Υπάρχει δεδικασμένο πλέον ότι η επανασύνδεση ρεύματος δεν αποτελεί ρευματοκλοπή», σημειώνουν ακόμη.

Τέλος καταγγέλλουν πως παρά το γεγονός αυτό γίνεται μία προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η δράση τους.

«Η ΡΑΕ προσπαθεί να καθορίσει τι σημαίνει ρευματοκλοπή για να καθορίσει πρόστιμα και προσπαθεί να προσθέσει το ζήτημα της επανασύνδεσης ρεύματος που δεν παρακάμπτεται ο μετρητής προκειμένου να την ποινικοποιήσει. Θεωρούμε πως γίνεται μία προσπάθεια πλήρως απαξίωσης της δημόσιας ΔΕΗ προκειμένου να χάσει οποιαδήποτε κοινωνικό πρόσωπο έχει ώστε να μην… κλάψει κανένας όταν θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως».

Σημειώνεται ότι η ολομέλεια της ΡΑΕ έχει εγκρίνει την θέσπιση του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο Κώδικας ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις καταναλωτών αλλά και των μικρών παραγωγών (φωτοβολταϊκά, μικρά αιολικά κλπ.) με το δίκτυο, τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις, θέματα μετρήσεων, νέων συνδέσεων και κάλυψης του κόστους ανάπτυξης του δικτύου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη μέτρηση της κατανάλωσης και τις αποκοπές λόγω χρεών.

Ο Κώδικας Διαχείρισης της ΡΑΕ περιγράφει παράλληλα πέντε διαφορετικούς τύπους επεμβάσεων που αποσκοπούν σε ρευματοκλοπή, που είναι συγκεκριμένα:

-Επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.

-Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το Δίκτυο, παρακάμπτοντας την μετρητική διάταξη ή απουσία αυτής, οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.

-Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.

-Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ (π.χ. απενεργοποίηση μετά από αίτημα Προμηθευτή λόγω υπερημερίας, παραβίαση όρων σύμβασης σύνδεσης από πελάτη, μη ανανέωση εργοταξιακής παροχής), με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης.

-Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπηση από τον τελευταίο προμηθευτή (χωρίς νέα δήλωση εκπροσώπησης και δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προμήθειας καθολικής υπηρεσίας), με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου