Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Τι σχέση έχουν οι περιστρεφόμενες πόρτες με τους καλούς τρόπους

Ο Αμερικανός εφευρέτης Theophilus Van Kennel λέγεται πως μισούσε να κρατάει τις πόρτες ανοικτές για τις γυναίκες, έτσι δημιούργησε τις ενεργειακά αποδοτικές περιστρεφόμενες πόρτες για να θεραπεύσει την κοινωνική του φοβία!
Η περιστρεφόμενη πόρτα εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα, αποτελώντας συχνά σύμβολο πολυτέλειας στα κτίρια στα οποία συναντάται.




Το μεγάλο πλεονέκτημα της περιστρεφόμενης πόρτας είναι ότι εμποδίζει τη σκόνη, τη βροχή, το χιόνι και τους έξω ήχους να μπαίνουν στο κτίριο, ενώ κρατά τη θερμότητα μέσα, εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους.
Ο Van Kennel κατοχύρωσε την «πόρτα θυέλλης» (storm door) το 1888- αλλά λέγεται πως ο πραγματικός λόγος ήταν ότι απεχθανόταν τις έννοιες του «ιπποτισμού» και των «καλών τρόπων», μέρος των οποίων ήταν η «υποχρέωση» να κρατά την πόρτα ανοικτή για να περνούν άλλοι, ιδίως οι γυναίκες.

Η πρώτη περιστρεφόμενη πόρτα εγκαταστάθηκε σε εστιατόριο στην Times Square το 1899 και σημείωσε επιτυχία, αρχίζοντας να αντικαθιστά τις πόρτες «επαναφοράς».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μελέτη του ΜΙΤ το 2006 διαπίστωσε πως αν όλοι χρησιμοποιούσαν περιστρεφόμενες πόρτες σε ένα κτίριο του campus, τότε αυτό θα είχε αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του 1,5% της ενέργειας που χρειάζεται ετησίως για τη θέρμανση και τον κλιματισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου