Οι Έλληνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν πάει έστω μία φορά στη ζωή τους στο Ναύπλιο και το λάτρεψαν και στους… ψεύτες!Ο πιο αγαπημένος προορισμός Σαββατοκύριακου ή ακόμα και μονοήμερης εκδρομής, σε περιμένει όμορφος όπως πάντα, γεμάτος σταθερές αξίες και πολλές, νόστιμες προτάσεις.
Έχω ανέβει όλα τα σκαλοπάτια ως το Παλαμήδι πάνω από τέσσερις φορές, έχω πάει με βάρκα στο Μπούρτζι, έχω περπατήσει στην Αρβανιτιά και έχω κολυμπήσει στην Καραθώνα. Επίσης, αν και ντρέπομαι να το πω, πιο μικρός είχα πάρει το τρενάκι και είχα κάνει βόλτα με άμαξα. Έχω ψαρέψει στο λιμάνι, έχω φάει καλαμπόκι και μαλλί της γριάς από πλανόδιο, έχω δώσει πληροφορίες σε τουρίστες και ξέρω πού βρίσκεται ακόμα και το βαυαρικό λιοντάρι!Αυτή τη φορά, όμως, πήγα στο Ναύπλιο με σκοπό να ασχοληθώ με το φαγητό και μόνο και μετά από σοβαρή έρευνα πολλών ημερών και χιλιάδων συνολικά θερμίδων, συμπέρανα ότι το Ναύπλιο στο φαγητό παραμένει μεν μια πόλη τουριστική, αλλά με ευχάριστες εκπλήξεις υψηλού επιπέδου.
Βόλτα στα πιο νόστιμα της πόλης…
Αν ρωτήσεις δέκα φίλους που έχουν πάει στο Ναύπλιο «πού να φάω;», οι 7 θα δώσουν σαν πρώτη επιλογή Το Όμορφο Ταβερνάκι.
Πραγματικά όμορφος χώρος, νεοκλασικό το κτίριο, πολλά τα παλιά αντικείμενα και οι αντίκες στο εσωτερικό αλλά προσεκτικά διακοσμημένα και κυρίως, ένα δυνατό ελληνικό μενού με απλές γεύσεις και πολύ καλά μαγειρεμένα φαγητά με σπιτική αίσθηση. Πολλοί ζητάνε το κολοκοτρωνέικο, ένα πιάτο χοιρινής τηγανιάς με πιπεριές, τα καυτερούτσικα 999 σκαλιά έκπληξη, το πολίτικο σουβλάκι ή το μπιφτέκι γαλοπούλας, ενώ ανάρπαστο γίνεται και το μιλφέιγ στον τερματισμό!
Ο Κήπος είναι ένα από τα δικά μου αγαπημένα. Μπορεί από τότε που μετακόμισε να έχασε τον υπέροχο κήπο, στον οποίο είχα κάνει αμέτρητα καλοκαιρινά φαγοπότια, αλλά ευτυχώς δεν έχασε την καλή κουζίνα και τις μοναδικές γεύσεις. Μεσογειακό το μενού στη βάση του με πολύ νόστιμα πιάτα, όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, χοιρινό φιλέτο Τοσκάνης και χοιρινό φιλέτο με σάλτσα μήλου, μπιφτεκάκι ζουμερό Κήπος με μετσοβόνε και μελιτζάνα και για το τέλος γλυκό ή γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού.
Με μεγάλη χαρά επισκέφθηκα και τον πολιτισμικό-γαστρονομικό πολυχώρο της περιοχής, το περίφημο Φουγάρο, ένα συγκρότημα που αποτελείται από τρία πέτρινα κτίρια με μεγάλους υπαίθριους χώρους και, φυσικά, το φουγάρο σήμα κατατεθέν. Στο Φουγάρο, που στεγάζεται στους αναπαλαιωμένους χώρους του παλιού εργοστασίου κονσερβοποίησης ντομάτας με την επωνυμία “Ανθός”, βρίσκεις μια μικρή, εξαιρετική Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια για κάθε ηλικία, Gallery, παιχνίδια, ArtShop και ένα καλαίσθητο café – εστιατόριο όπου εκτός από καφέ και ροφήματα δοκιμάζεις και νόστιμα πιάτα φτιαγμένα κυρίως με ντόπια υλικά. Μάλιστα, αν επικοινωνήσεις μαζί τους 1 μέρα νωρίτερα μπορείς να σχεδιάσεις εσύ το μενού σου διαλέγοντας ανάμεσα σε πιάτα όπως ριζότο με κίτρινη κολοκύθα, μπλε τυρί & καβουρδισμένο κουκουνάρι, ψητά σύκα, τυλιγμένα σε προσούτο πάρμας & γεμιστά με κατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα κρεμμυδιών και ρόκα, αρνίσια παϊδάκια με τραγανή κρούστα μυρωδικών, πουρέ από ελιές, δενδρολίβανο και φρέσκα φασολάκια ή ταϊλανδέζικο πράσινο κάρυ κοτόπουλου.
Οι λάτρεις του ψαριού δε γίνεται να μην περάσουν από τον Σαβούρα (Μπουμπουλίνας 79, τηλ. 27520 27704), την πολύ γνωστή ταβέρνα στην περαντζάδα της οδού Μπουμπουλίνας και ένα από τα πλέον κλασικά στέκια για ψάρι στο Ναύπλιο. Όπως κατάλαβες εδώ τρως μόνο ψάρι ντόπιο! Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα νερά του Αργολικού ψημένο στα κάρβουνα, εξαιρετική ψαρόσουπα και καλό τηγάνι, αν και μεγάλη συμβολή στη φήμη του μαγαζιού είναι η εκπληκτική αστακομακαρονάδα με αστακούς από τον Άγιο Ευστράτιο της Λήμνου. Πολύ καλή επιλογή για ψάρι είναι και ο Αραπάκος, επίσης στην Μπουμπουλίνας και με εκπληκτική θέα στο Μπούρτζι. Άνοιξη και καλοκαίρι πιάνεις θέση στα τραπεζάκια έξω, αλλά και τις πιο ψυχρές μέρες η όμορφη σάλα του με τα λευκά τραπεζομάντηλα και τους πολυελαίους δε σε αφήνει παραπονεμένο. Όσο για το φαγητό, φυσικά ψάρια και ψαρομεζέδες, με highlight τις γαρίδες σαγανάκι.
Πάνω από την πλατεία Συντάγματος η οδός Σταϊκοπούλου είναι διάσημη για τις ταβέρνες της που δίνουν έμφαση στην ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο Βασίλης (Σταϊκοπούλου 22, τηλ. 27520 25334) με τα απίστευτα μαγειρευτά και το πολύ εξυπηρετικό σέρβις. Αν στο μενού πετύχεις μουσακά να τον δοκιμάσεις οπωσδήποτε, επίσης αξίζει να πάρεις λεμονάτο, φρικασέ και γεμιστά. Στον ίδιο δρόμο και λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 32, συναντάς και το ιταλικό εστιατόριο Popeye του σεφ Ηλία Κόκκορη, το οποίο σερβίρει φοβερή πίτσα, πολύ καλές μακαρονάδες και ριζότο, αλλά και burgers και κρεατικά. Δοκίμασε σίγουρα την ομώνυμη πίτσα που έχει και σπανάκι (αγαπημένο του Popeye άλλωστε). Σίγουρα θα σου αρέσει το σπαγγέτι με βασιλομανίταρα και το ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα.
Τέλος, μια πρόταση για κάτι στα όρθια και σίγουρα η προσωπική μου αγαπημένη προσθήκη στο Ναύπλιο! Δεν ξέρω αν έγινε αποκλειστικά για τους πεινασμένους φαντάρους, γιατί δεν μεταμφιέστηκε σε ένα ακόμα σουβλατζίδικο της σειράς, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Άνω-Κάτω (Ασκληπιού 74, έναντι Στρατοπέδου, τηλ. 27520 25032) φτιάχνει από τα καλύτερα burgers της Ελλάδας, σε σούπερ χορταστικές μερίδες και εντελώς τίμιο κόστος. Μεγάλο, λεπτό και ζουμερό αληθινό μπιφτέκι, ολόφρεσκο ψωμάκι, μπέικον και τηγανητό αβγό ή σπιτικό τσίλι ή σάλτσα blue cheese ή μανιτάρια… Και σίγουρα χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.
Extra Tip: Στο Ναύπλιο συναντάς και το πρώτο εστιατόριο του ελεύθερου ελληνικού κράτους -το Ελλάς (τηλ. 27520 27278) στην πλατεία Συντάγματος- ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Πολλοί οι διάσημοι που έχουν περάσει από εκεί, αμέτρητος ο κόσμος και, αν σε βγάλει ο δρόμος ρίξε μια ματιά.
Για παγωτό και γλυκό
Όποιον και να ρωτήσεις που να γλυκαθείς στο Ναύπλιο θα σε στείλει για παγωτό στον Ιταλό! Και, φυσικά, εννοούν το διάσημο Marcello, ιδιοκτήτη και ψυχή του καταστήματος Antica Gelateria di Roma (Φαρμακοπούλου 3, τηλ. 27520 23520). Με περισσότερα από 40 χρόνια στο επάγγελμα, τα τελευταία 15 στο Ναύπλιο και χρησιμοποιώντας τέλεια το γάλα, τα αβγά και τα φρέσκα φρούτα, στο μαγαζί του δοκιμάζεις μερικά από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας. Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λοιπόν, σε γεύσεις όπως φουντούκι-σοκολάτα, κρέμα καραμελέ, στρατσιατέλα, φερέρο ροσέ, αλλά και σορμπέ λεμόνι, φράουλα και για τους τολμηρούς σορμπέ σοκολάτα με γκράπα και καυτερή πιπεριά! Όλα τα παγωτά σερβίρονται αν θέλεις με αληθινή σπιτική σαντιγί και χειροποίητα φρεσκοψημένα χωνάκια.
Για γλυκό πάλι θα πας στο ζαχαροπλαστείο Κασλυμέ (Βασ. Κωνσταντίνου 15, τηλ. 27520 24818), στην καρδιά της παλιάς πόλης. Το εξωτικό όνομά του προέκυψε από τα αρχικά των ονομάτων Κατερίνα, Ασπασία, Λυδία και Μελίνα που είναι οι κόρες του ιδιοκτήτη και στο γλυκό αυτό μαγαζάκι σπεσιαλιτέ τους είναι το ομώνυμο πολίτικο γλυκό με βάση το ραβανί, κρέμα πουτίγκας και ινδοκάρυδο. Δοκίμασε επίσης εκμέκ, καζάν ντιπί, νουγκατίνα, μιλφέιγ, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, αλλά και τρίγωνα Πανοράματος.
Το Xenon cafe, στην είσοδο του ξενοδοχείου Ξένον στην πλατεία Συντάγματος, είναι σημείο αναφοράς για τους τέλειους λουκουμάδες με σοκολάτα και παγωτό. Αν έχεις την τύχη να κλείσεις και μια διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο και να πάρεις το πρωινό σου στο γραφικό μπαλκονάκι με μια από τις πιο ωραίες πλατείες της Ελλάδας στα πόδια σου, δε θα το ξεχάσεις ποτέ!
Ναύπλιο by night!
Ζωντανό και το βράδυ το Ναύπλιο με πολλά, όμορφα μαγαζάκια που ξεχωρίζουν για την υπέροχη διακόσμηση και τα κοκτέιλ, όπως το 3Sixty, ο Μαύρος Γάτος (Σωφρώνη 1 & Μπουμπουλίνας, τηλ. 27520 26652) και το Rosso (Φαρμακοπούλου & Κομνηνού, τηλ. 27520 29214). Για βραδινό ποτό ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και το Σοκάκι.
Κάναμε και τα ψώνια μας…
Με τεράστια εμπειρία στο κρασί και τα αποστάγματα, ο Δημήτρης Καρώνης διοργανώνει στην κάβα του Karonis Wine Shop γευσιγνωσίες με παρουσίαση ελληνικού αμπελώνα αλλά και ποικιλίες ούζου και τσίπουρου. Πιο εξειδικευμένες οινογνωσίες οργανώνονται για γκρουπ και απαιτητικούς λάτρεις του κρασιού. Ο κύριος Δημήτρης όμως δεν περιορίζει την αγάπη του για το κρασί αποκλειστικά εντός καταστήματος, αλλά παράγει και εμφιαλώνει το δικό του Μοσχοφίλερο και ένα εξαιρετικό Αγιωργίτικο Nouveau, ένα φρέσκο κρασί που πρέπει να καταναλωθεί εντός 1 έτους περίπου, μια και τα σύνθετα αρώματά του σταδιακά χάνονται. Στα ράφια βρίσκεις επιπλέον, κρασιά από όλο τον κόσμο, παλιές χρονιές από ελληνικές ποικιλίες, διάφορα αποστάγματα από τα οποία ξεχωρίζει το παλαιωμένο τσίπουρο, αλλά και κουβανέζικα πούρα!
Σταθερή αξία στα μη γαστρονομικά δρώμενα του Ναυπλίου είναι και το Μουσείο Κομπολογιού στην οδό Σταϊκοπούλου. Το πρώτο που άνοιξε σε όλη την Ελλάδα και μοναδικό στον κόσμο, αριθμεί πάνω από 1.000 κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950!
Ό,τι και αν επιλέξεις να δοκιμάσεις στην επόμενη επίσκεψη σου στο Ναύπλιο, το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη στη «Νάπολη της Ανατολής» θα σου δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσεις τον τόπο αυτό και να γεμίσεις την καρδιά σου με όμορφες εικόνες, υπέροχες γεύσεις και χρώματα, πολλά χρώματα…
Έχω ανέβει όλα τα σκαλοπάτια ως το Παλαμήδι πάνω από τέσσερις φορές, έχω πάει με βάρκα στο Μπούρτζι, έχω περπατήσει στην Αρβανιτιά και έχω κολυμπήσει στην Καραθώνα. Επίσης, αν και ντρέπομαι να το πω, πιο μικρός είχα πάρει το τρενάκι και είχα κάνει βόλτα με άμαξα. Έχω ψαρέψει στο λιμάνι, έχω φάει καλαμπόκι και μαλλί της γριάς από πλανόδιο, έχω δώσει πληροφορίες σε τουρίστες και ξέρω πού βρίσκεται ακόμα και το βαυαρικό λιοντάρι!Αυτή τη φορά, όμως, πήγα στο Ναύπλιο με σκοπό να ασχοληθώ με το φαγητό και μόνο και μετά από σοβαρή έρευνα πολλών ημερών και χιλιάδων συνολικά θερμίδων, συμπέρανα ότι το Ναύπλιο στο φαγητό παραμένει μεν μια πόλη τουριστική, αλλά με ευχάριστες εκπλήξεις υψηλού επιπέδου.
Βόλτα στα πιο νόστιμα της πόλης…
Αν ρωτήσεις δέκα φίλους που έχουν πάει στο Ναύπλιο «πού να φάω;», οι 7 θα δώσουν σαν πρώτη επιλογή Το Όμορφο Ταβερνάκι.
Πραγματικά όμορφος χώρος, νεοκλασικό το κτίριο, πολλά τα παλιά αντικείμενα και οι αντίκες στο εσωτερικό αλλά προσεκτικά διακοσμημένα και κυρίως, ένα δυνατό ελληνικό μενού με απλές γεύσεις και πολύ καλά μαγειρεμένα φαγητά με σπιτική αίσθηση. Πολλοί ζητάνε το κολοκοτρωνέικο, ένα πιάτο χοιρινής τηγανιάς με πιπεριές, τα καυτερούτσικα 999 σκαλιά έκπληξη, το πολίτικο σουβλάκι ή το μπιφτέκι γαλοπούλας, ενώ ανάρπαστο γίνεται και το μιλφέιγ στον τερματισμό!
Ο Κήπος είναι ένα από τα δικά μου αγαπημένα. Μπορεί από τότε που μετακόμισε να έχασε τον υπέροχο κήπο, στον οποίο είχα κάνει αμέτρητα καλοκαιρινά φαγοπότια, αλλά ευτυχώς δεν έχασε την καλή κουζίνα και τις μοναδικές γεύσεις. Μεσογειακό το μενού στη βάση του με πολύ νόστιμα πιάτα, όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, χοιρινό φιλέτο Τοσκάνης και χοιρινό φιλέτο με σάλτσα μήλου, μπιφτεκάκι ζουμερό Κήπος με μετσοβόνε και μελιτζάνα και για το τέλος γλυκό ή γιαουρτάκι με γλυκό κουταλιού.
Με μεγάλη χαρά επισκέφθηκα και τον πολιτισμικό-γαστρονομικό πολυχώρο της περιοχής, το περίφημο Φουγάρο, ένα συγκρότημα που αποτελείται από τρία πέτρινα κτίρια με μεγάλους υπαίθριους χώρους και, φυσικά, το φουγάρο σήμα κατατεθέν. Στο Φουγάρο, που στεγάζεται στους αναπαλαιωμένους χώρους του παλιού εργοστασίου κονσερβοποίησης ντομάτας με την επωνυμία “Ανθός”, βρίσκεις μια μικρή, εξαιρετική Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια για κάθε ηλικία, Gallery, παιχνίδια, ArtShop και ένα καλαίσθητο café – εστιατόριο όπου εκτός από καφέ και ροφήματα δοκιμάζεις και νόστιμα πιάτα φτιαγμένα κυρίως με ντόπια υλικά. Μάλιστα, αν επικοινωνήσεις μαζί τους 1 μέρα νωρίτερα μπορείς να σχεδιάσεις εσύ το μενού σου διαλέγοντας ανάμεσα σε πιάτα όπως ριζότο με κίτρινη κολοκύθα, μπλε τυρί & καβουρδισμένο κουκουνάρι, ψητά σύκα, τυλιγμένα σε προσούτο πάρμας & γεμιστά με κατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα κρεμμυδιών και ρόκα, αρνίσια παϊδάκια με τραγανή κρούστα μυρωδικών, πουρέ από ελιές, δενδρολίβανο και φρέσκα φασολάκια ή ταϊλανδέζικο πράσινο κάρυ κοτόπουλου.
Οι λάτρεις του ψαριού δε γίνεται να μην περάσουν από τον Σαβούρα (Μπουμπουλίνας 79, τηλ. 27520 27704), την πολύ γνωστή ταβέρνα στην περαντζάδα της οδού Μπουμπουλίνας και ένα από τα πλέον κλασικά στέκια για ψάρι στο Ναύπλιο. Όπως κατάλαβες εδώ τρως μόνο ψάρι ντόπιο! Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα νερά του Αργολικού ψημένο στα κάρβουνα, εξαιρετική ψαρόσουπα και καλό τηγάνι, αν και μεγάλη συμβολή στη φήμη του μαγαζιού είναι η εκπληκτική αστακομακαρονάδα με αστακούς από τον Άγιο Ευστράτιο της Λήμνου. Πολύ καλή επιλογή για ψάρι είναι και ο Αραπάκος, επίσης στην Μπουμπουλίνας και με εκπληκτική θέα στο Μπούρτζι. Άνοιξη και καλοκαίρι πιάνεις θέση στα τραπεζάκια έξω, αλλά και τις πιο ψυχρές μέρες η όμορφη σάλα του με τα λευκά τραπεζομάντηλα και τους πολυελαίους δε σε αφήνει παραπονεμένο. Όσο για το φαγητό, φυσικά ψάρια και ψαρομεζέδες, με highlight τις γαρίδες σαγανάκι.
Πάνω από την πλατεία Συντάγματος η οδός Σταϊκοπούλου είναι διάσημη για τις ταβέρνες της που δίνουν έμφαση στην ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο Βασίλης (Σταϊκοπούλου 22, τηλ. 27520 25334) με τα απίστευτα μαγειρευτά και το πολύ εξυπηρετικό σέρβις. Αν στο μενού πετύχεις μουσακά να τον δοκιμάσεις οπωσδήποτε, επίσης αξίζει να πάρεις λεμονάτο, φρικασέ και γεμιστά. Στον ίδιο δρόμο και λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 32, συναντάς και το ιταλικό εστιατόριο Popeye του σεφ Ηλία Κόκκορη, το οποίο σερβίρει φοβερή πίτσα, πολύ καλές μακαρονάδες και ριζότο, αλλά και burgers και κρεατικά. Δοκίμασε σίγουρα την ομώνυμη πίτσα που έχει και σπανάκι (αγαπημένο του Popeye άλλωστε). Σίγουρα θα σου αρέσει το σπαγγέτι με βασιλομανίταρα και το ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα.
Τέλος, μια πρόταση για κάτι στα όρθια και σίγουρα η προσωπική μου αγαπημένη προσθήκη στο Ναύπλιο! Δεν ξέρω αν έγινε αποκλειστικά για τους πεινασμένους φαντάρους, γιατί δεν μεταμφιέστηκε σε ένα ακόμα σουβλατζίδικο της σειράς, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Άνω-Κάτω (Ασκληπιού 74, έναντι Στρατοπέδου, τηλ. 27520 25032) φτιάχνει από τα καλύτερα burgers της Ελλάδας, σε σούπερ χορταστικές μερίδες και εντελώς τίμιο κόστος. Μεγάλο, λεπτό και ζουμερό αληθινό μπιφτέκι, ολόφρεσκο ψωμάκι, μπέικον και τηγανητό αβγό ή σπιτικό τσίλι ή σάλτσα blue cheese ή μανιτάρια… Και σίγουρα χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.
Extra Tip: Στο Ναύπλιο συναντάς και το πρώτο εστιατόριο του ελεύθερου ελληνικού κράτους -το Ελλάς (τηλ. 27520 27278) στην πλατεία Συντάγματος- ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Πολλοί οι διάσημοι που έχουν περάσει από εκεί, αμέτρητος ο κόσμος και, αν σε βγάλει ο δρόμος ρίξε μια ματιά.
Για παγωτό και γλυκό
Όποιον και να ρωτήσεις που να γλυκαθείς στο Ναύπλιο θα σε στείλει για παγωτό στον Ιταλό! Και, φυσικά, εννοούν το διάσημο Marcello, ιδιοκτήτη και ψυχή του καταστήματος Antica Gelateria di Roma (Φαρμακοπούλου 3, τηλ. 27520 23520). Με περισσότερα από 40 χρόνια στο επάγγελμα, τα τελευταία 15 στο Ναύπλιο και χρησιμοποιώντας τέλεια το γάλα, τα αβγά και τα φρέσκα φρούτα, στο μαγαζί του δοκιμάζεις μερικά από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας. Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λοιπόν, σε γεύσεις όπως φουντούκι-σοκολάτα, κρέμα καραμελέ, στρατσιατέλα, φερέρο ροσέ, αλλά και σορμπέ λεμόνι, φράουλα και για τους τολμηρούς σορμπέ σοκολάτα με γκράπα και καυτερή πιπεριά! Όλα τα παγωτά σερβίρονται αν θέλεις με αληθινή σπιτική σαντιγί και χειροποίητα φρεσκοψημένα χωνάκια.
Για γλυκό πάλι θα πας στο ζαχαροπλαστείο Κασλυμέ (Βασ. Κωνσταντίνου 15, τηλ. 27520 24818), στην καρδιά της παλιάς πόλης. Το εξωτικό όνομά του προέκυψε από τα αρχικά των ονομάτων Κατερίνα, Ασπασία, Λυδία και Μελίνα που είναι οι κόρες του ιδιοκτήτη και στο γλυκό αυτό μαγαζάκι σπεσιαλιτέ τους είναι το ομώνυμο πολίτικο γλυκό με βάση το ραβανί, κρέμα πουτίγκας και ινδοκάρυδο. Δοκίμασε επίσης εκμέκ, καζάν ντιπί, νουγκατίνα, μιλφέιγ, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, αλλά και τρίγωνα Πανοράματος.
Το Xenon cafe, στην είσοδο του ξενοδοχείου Ξένον στην πλατεία Συντάγματος, είναι σημείο αναφοράς για τους τέλειους λουκουμάδες με σοκολάτα και παγωτό. Αν έχεις την τύχη να κλείσεις και μια διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο και να πάρεις το πρωινό σου στο γραφικό μπαλκονάκι με μια από τις πιο ωραίες πλατείες της Ελλάδας στα πόδια σου, δε θα το ξεχάσεις ποτέ!
Ναύπλιο by night!
Ζωντανό και το βράδυ το Ναύπλιο με πολλά, όμορφα μαγαζάκια που ξεχωρίζουν για την υπέροχη διακόσμηση και τα κοκτέιλ, όπως το 3Sixty, ο Μαύρος Γάτος (Σωφρώνη 1 & Μπουμπουλίνας, τηλ. 27520 26652) και το Rosso (Φαρμακοπούλου & Κομνηνού, τηλ. 27520 29214). Για βραδινό ποτό ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και το Σοκάκι.
Κάναμε και τα ψώνια μας…
Με τεράστια εμπειρία στο κρασί και τα αποστάγματα, ο Δημήτρης Καρώνης διοργανώνει στην κάβα του Karonis Wine Shop γευσιγνωσίες με παρουσίαση ελληνικού αμπελώνα αλλά και ποικιλίες ούζου και τσίπουρου. Πιο εξειδικευμένες οινογνωσίες οργανώνονται για γκρουπ και απαιτητικούς λάτρεις του κρασιού. Ο κύριος Δημήτρης όμως δεν περιορίζει την αγάπη του για το κρασί αποκλειστικά εντός καταστήματος, αλλά παράγει και εμφιαλώνει το δικό του Μοσχοφίλερο και ένα εξαιρετικό Αγιωργίτικο Nouveau, ένα φρέσκο κρασί που πρέπει να καταναλωθεί εντός 1 έτους περίπου, μια και τα σύνθετα αρώματά του σταδιακά χάνονται. Στα ράφια βρίσκεις επιπλέον, κρασιά από όλο τον κόσμο, παλιές χρονιές από ελληνικές ποικιλίες, διάφορα αποστάγματα από τα οποία ξεχωρίζει το παλαιωμένο τσίπουρο, αλλά και κουβανέζικα πούρα!
Σταθερή αξία στα μη γαστρονομικά δρώμενα του Ναυπλίου είναι και το Μουσείο Κομπολογιού στην οδό Σταϊκοπούλου. Το πρώτο που άνοιξε σε όλη την Ελλάδα και μοναδικό στον κόσμο, αριθμεί πάνω από 1.000 κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950!
Ό,τι και αν επιλέξεις να δοκιμάσεις στην επόμενη επίσκεψη σου στο Ναύπλιο, το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη στη «Νάπολη της Ανατολής» θα σου δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσεις τον τόπο αυτό και να γεμίσεις την καρδιά σου με όμορφες εικόνες, υπέροχες γεύσεις και χρώματα, πολλά χρώματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου