Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΙΚΕΣ: Κυριακή 26/6/2016

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΝΗΡΕΑΣ» εδώ και χρόνια αντιτίθεται στη χρήση μηχανημάτων καθαρισμού στις ακτές.
Ο καθαρισμός των ακτών με χρήση μηχανημάτων δεν είναι τόσο «αθώος» όσο φαίνεται.




Ειδικά σε παραλίες που αποτελούν προστατευόμενους οικοτόπους, όπως είναι η παραλία Μαρίκες, αντενδείκνυται για περιβαλλοντικούς λόγους.Σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε το 2006 σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) για την περιοχή, στην παραλία Μαρίκες απαντώνται τέσσερις διαφορετικοί τύποι αμμοθινών που αποτελούν οικότοπους προτεραιότητας βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/21.05.92 και προστατεύονται (κωδικοί NATURA 2021, 2190, 2250, 2260). Επίσης οι άρκευθοι (κέδροι) και κάποια ακόμη είδη χλωρίδας, αλλά και είδη υποθαλάσσιας βλάστησης όπως η Ποσειδωνία (τα φύκια ) αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη.
Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα από ενημερωτικό έντυπο του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», σχετικά με τους κινδύνους από τους μηχανικούς καθαρισμούς των ακτών:
«….Οι ακτές είναι δυναμικά και ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουν λόγο για ραγδαίες αλλαγές στα παράκτια οικοσυστήματα, εξαιτίας των ανθρωπογενών πιέσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα με ένταση και ρυθμό άνευ προηγουμένου.
Οι περισσότερες ακτές υφίστανται πιέσεις κυρίως από δραστηριότητες αναψυχής και υπέρμετρης, χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό ανάπτυξης του τουρισμού. Αυτές οι περιοχές προκειμένου να διατηρούνται καθαρές υπόκεινται σε διάφορους τρόπους διαχείρισης, από τον καθαρισμό με τα χέρια έως τη χρήση εντατικών και βαρέων μηχανημάτων. Η εμπλοκή των μηχανημάτων έχει συνήθως ως σκοπό τη μαζική απομάκρυνση των ξεβρασμένων φυκιών, των απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων (μεγάλα βότσαλα, κροκάλες), μέσω της χρήσης τσουγκράνας ή κοσκίνων άμμου.
Όμως πόσο ακίνδυνη είναι η χρήση των μηχανημάτων αυτών για τη δομή και λειτουργία των παράκτιων αμμωδών οικοσυστημάτων; Μήπως τελικά κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό; Τέτοιου είδους καθαρισμοί δεν απομακρύνουν μόνο ανεπιθύμητα υλικά, αλλά και μορφές ζωής, φυτών και ζώων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα, όπως αμμοθίνες. Από μελέτες που έχουν γίνει
φαίνεται ότι η παρατεταμένη χρήση των μηχανημάτων καθαρισμού, τόσο χρονικά όσο και σε έκταση, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη βιοκοινωνία των αμμωδών ακτών και να υποβαθμίσει την ποιότητα και δομή της τροφικής αλυσίδας, εξαιτίας της ταυτόχρονης απομάκρυνσης οργανικού υλικού, πηγών τροφής και ενδιαιτήματος.
Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη γενικότερη υποβάθμιση, τόσο της μεσοπαραλιακής ζώνης, όσο και παράκτιων οικοσυστημάτων όπως οι αμμοθίνες. Κυρίως η απομάκρυνση των ξεβρασμένων φυκιών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη όχληση των μηχανημάτων, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και στην αφθονία των κοινωνιών των αμμωδών οικοσυστημάτων, καθώς και στην αφθονία των ανώτερων θηρευτών, όπως τα θαλασσοπούλια, αλλά και ενδιαιτημάτων.
Αλλά και η απομάκρυνση των φυκιών έχει πολύ μεγάλες οικολογικές επιπτώσεις. Η κοινωνία των μικρών ασπόνδυλων (π.χ. ισόποδα και έντομα) που κατοικούν στις αμμώδεις παραλίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αποθέσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν πηγή τροφής και καταφύγιο κατά της ξήρανσης. Η χρήση μηχανημάτων καθαρισμού απομακρύνει τους οργανισμούς αυτούς, οι οποίοι συνιστούν το 40% των
ειδών και αποτελούν σημαντικό θήραμα για τα επόμενα τροφικά επίπεδα. Αντιθέτως, γένη με μεγαλύτερη ικανότητα μετακίνησης, όπως μύγες, μπορούν και παραμένουν στις περιοχές αυτές. Οργανισμοί όπως τα θαλασσοπούλια, που τρέφονται από τα ασπόνδυλα που φιλοξενούνται στα ξεβρασμένα φύκια, επηρεάζονται άμεσα…..»
Παλαιότερη εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση μηχανημάτων στην παραλία Μαρίκες είχε προκαλέσει προβλήματα όπως ζημιές στα όρια των αμμοθινών, καταστροφή της πρώτης ζώνης βλάστησης καθώς και των σχετικά επιφανειακών ριζικών συστημάτων της δεύτερης ζώνης. Να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός της παραλίας με μηχάνημα- κόσκινο, είναι μία καθαρά μηχανική διαδικασία απομάκρυνσης αντικειμένων και δεν πρέπει να συγχέεται με θέματα απολύμανσης της άμμου από μύκητες, βακτήρια κλπ.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο μηχανικός καθαρισμός, ο Σύλλογος πραγματοποιεί τρεις εθελοντικούς χειρωνακτικούς καθαρισμούς το χρόνο (εκστρατείες καθαρισμού «Let’s Do it Greece» και «Καθαρίστε τη
Μεσόγειο» και ένα ακόμη καθαρισμό για αποτσίγαρα αποκλειστικά με το τέλος της σαιζόν). Σε συνδυασμό με τον εργάτη του ΟΛΡ που περνάει το καλοκαίρι για καθημερινή συντήρηση, το αποτέλεσμα είναι η παραλία να είναι καθαρή.
Πραγματικό πρόβλημα παραμένουν τα αποτσίγαρα που, σύμφωνα με στοιχεία των εθελοντικών δικτύων καθαρισμού ακτών, αποτελούν πλέον τη Νο1 πηγή ρύπανσης των ακτών μαζί με τις πλαστικές σακούλες.
Σαν Σύλλογος της περιοχής Νηρέα με βασικό μέλημά μας τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και ιδιαίτερα της παραλίας Μαρίκες, για όλους τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε και φέτος από τον ΟΛΡ να μην πραγματοποιήσει μηχανικό καθαρισμό της παραλίας Μαρίκες λόγω της ιδιαιτερότητας της παραλίας αυτής, πράγμα το οποίο αποδέχθηκε, επιδεικνύοντας καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας.
Φέτος για 5η χρονιά ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΝΗΡΕΑΣ» συμμετέχει στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», με στόχο τον καθαρισμό της παραλίας Μαρίκες από τα αποτσίγαρα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των λουομένων για την επικινδυνότητα των αποτσίγαρων στο οικοσύστημα της ακτής, με μοίρασμα ατομικών σταχτοδοχείων για τους καπνιστές.
Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Ραφήνας να μας βοηθήσουν και τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας να μας στηρίξει, προσφέροντας εργατικά χέρια ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.
Ο καθαρισμός θα γίνει την Κυριακή 26 Ιουνίου, από τις 10πμ έως τις 2μμ. Θα υπάρχει τραπεζάκι του Συλλόγου στο νότιο τμήμα της παραλίας (στην περιοχή της καντίνας), ώστε οι εθελοντές να δηλώνονται και να παραλαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλ.6940276565.
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΝΗΡΕΑΣ»
14/6/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου