Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Δεν έχεις 46 ευρώ; Δεν παίρνεις επίδομα!

Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
ICON PRESS/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Παραβιάζοντας τον νόμο 4331/2015, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ζητά από όσους αιτούνται βοηθήματα αναπηρίας να πληρώσουν παράβολο κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα, το κράτος πρόνοιας τους κλείνει την πόρτα
Τι κι αν εδώ και έναν χρόνο έχει ψηφιστεί νόμος που καταργεί το παράβολο στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για όλους όσοι αιτούνται προνοιακό επίδομα αναπηρίας;




Στην πράξη ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας τους να εξακολουθούν να μην μπορούν να ενταχθούν στο προνοιακό επίδομα που δικαιούνται.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο νόμος 4331 που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2015 προβλέπει ρητά την κατάργηση του παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, σε μια λογική θέσπισης μέτρων ανακούφισης για τα άτομα με αναπηρία.
Οπως όμως καταγγέλλει το Κέντρο Ζωής, η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση για τη στήριξη ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, οι διατάξεις αυτές του νόμου δεν εφαρμόζονται από τα όργανα της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου και υπάγονται διοικητικά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Και η διαπίστωση αυτή προκύπτει από πλήθος ωφελούμενων του Κέντρου Ζωής που απευθύνθηκαν στα ΚΕΠΑ για να ενταχθούν στο προνοιακό επίδομα και οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το διοικητικό προσωπικό τούς ζητούσε να προσκομίσουν παράβολο ύψους 46,14 ευρώ προκειμένου να λάβουν την αίτησή τους.
Αλλά από την υποχρέωση της πληρωμής του παραβόλου δεν εξαιρούνται πλέον ούτε καν οι ανασφάλιστοι που ήταν δικαιούχοι του βιβλιαρίου πρόνοιας και οι οποίοι μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το βιβλιάριό τους και δεν χρειαζόταν να πληρώσουν το παράβολο.
Ο λόγος είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2016 εκδόθηκε ο νόμος 4368, ο οποίος στην κατεύθυνση της διασφάλισης της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όρισε ότι για την παροχή των υπηρεσιών υγείας θα χρειάζεται απλώς η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καταργώντας το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου.
Μόνο που, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες στο Κέντρο Ζωής, μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων αυτών, στις γραμματείες των ΚΕΠΑ ζητείται πλέον η προσκόμιση του σχετικού παραβόλου και από τους πρώην δικαιούχους βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου!
Ατομα με ειδικές ανάγκες EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Το σοβαρό αυτό ζήτημα αναγνώρισε και ο αρμόδιος υποδιοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Δούκας, ο οποίος μιλώντας προ ημερών στο ygeia360.gr δήλωσε ότι «πράγματι, ο ισχύων νόμος Στρατούλη προβλέπει ότι οι ανασφάλιστοι δεν καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕΠΑ.
Ομως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ΚΕΠΑ πρέπει να πληρώνονται, καθώς έχουν ένα κόστος πολύ υψηλότερο από τα 50 ευρώ του κάθε παράβολου.
»Το υπουργείο Εργασίας αλλά και το ΙΚΑ αναζητούν ήδη λύση, προκειμένου και οι ανασφάλιστοι να μην καταβάλλουν το παράβολο και τα ΚΕΠΑ να πληρώνονται κανονικά. Κάποιος πρέπει να πληρώνει τα ΚΕΠΑ, αλλά, ασφαλώς, αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να είναι οι ανασφάλιστοι».

Η Μαρία και ο Νίκος

Σε αυτήν την κατηγορία των δικαιούχων του βιβλιαρίου υγείας ανασφαλίστου υπάγεται η Μαρία, η οποία είναι 30 ετών και ζει με HIV/AIDS. Είναι άνεργη, έχει ένα παιδί 4 ετών και είναι 7 μηνών έγκυος, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται περιστασιακά ως εργάτης.
Κινδυνεύουν να βρεθούν άστεγοι, καθώς δεν μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο του σπιτιού, ενώ χρειάζονται άμεσα στήριξη με τρόφιμα και βασικά είδη για το παιδί τους, αλλά και για το μωρό που πρόκειται σύντομα να γεννηθεί.
Η Μαρία παραπέμφθηκε για κοινωνική στήριξη στο Κέντρο Ζωής από το νοσοκομείο από το οποίο παρακολουθείται, καθώς η οικογένεια δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα έξοδα διαβίωσης.
Πέρα από την ενίσχυση σε τρόφιμα και ρούχα, η ΜΚΟ αναλαμβάνει να καλύψει και το παράβολο εξέτασης για τα ΚΕΠΑ, αφού η Μαρία, ενώ μέχρι τώρα εξαιρούνταν από την υποχρέωση καταβολής του, καλείται πλέον να το πληρώσει.
Ο Νίκος, 55 ετών, δεν ήταν δικαιούχος του βιβλιαρίου, είναι όμως αιτών προνοιακό επίδομα που καταβάλλεται σε ανθρώπους που ζουν με HIV και απευθύνεται επίσης στο Κέντρο Ζωής για την κάλυψη του παραβόλου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν.
Διατηρεί ένα κατάστημα το οποίο έχει χτυπηθεί από την κρίση, έχει πάρει δάνειο για το σπίτι του το οποίο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη.
Για να αιτηθεί το προνοιακό επίδομα αναπηρίας πρέπει να πληρώσει λοιπόν και το παράβολο, από το οποίο όμως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, θα έπρεπε να έχει απαλλαγεί.
«Πρόκειται για ανθρώπους που επί της ουσίας δεν έχουν να πληρώσουν. Για ανέργους που έχουν πολλαπλά προβλήματα και ζητήματα αναπηρίας αλλά και κοινωνικού στιγματισμού και για ανθρώπους που δεν μπορούν επί της ουσίας να εργαστούν.
»Ερχονται λοιπόν στο Κέντρο Ζωής και ζητούν τη βοήθειά μας προκειμένου να πάρουν αυτήν την πιστοποίηση αναπηρίας για να ενταχθούν στο προνοιακό επίδομα. Είναι παράλογο να ζητάς ως κράτος χρήματα από έναν άνθρωπο που έχει αναπηρία και δεν έχει εργασία, προκειμένου να τον στηρίξεις οικονομικά», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Αννα Καβούρη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου