Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Σημαντικά ιστορικά ευρήματα από τη σκαπάνη του Στρατού στη Ραφήνα!

Ένα σημαντικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας, που θα πρέπει όχι μόνο να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί «ξέθαψε» η σκαπάνη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων
Ξηράς) στο Οχυρό της Ραφήνας, στη συνέχεια παλαιοτέρων ευρημάτων που αφορούν οχυρωματικά έργα των Γερμανών σε λόφο της Ραφήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π  (Παγκοσμίου Πολέμου), τα οποία τότε χρησίμευαν για τον έλεγχο του κόλπου από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη.




IMG_1453

IMG_1459

IMG_1479

Το ΤΕΝΞ βρέθηκε στη περιοχή και κλήθηκε να την ελέγξει και να την «καθαρίσει», διότι είχε χαρακτηριστεί ύποπτη, καθ’ όσον στο παρελθόν βρέθηκαν πυρομαχικά εποχής Β’ Π.Π.

IMG_1463

IMG_1464

IMG_1465

Σε μια συνολική έκταση 266 χιλ. τμ περίπου, το ΤΕΝΞ , μέχρι σήμερα έλεγξε τα 112 χιλ. τμ και κατά τη διάρκεια των ελέγχων , οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλο όγκο μεταλλικών αντικειμένων (οπλισμός σκυροδέματος) ,έδωσαν το σήμα και η σκαπάνη έπιασε δουλειά. Σε όχι πολύ μεγάλο βάθος , αλλά χρειάστηκε εκσκαφέας, εκτός από πυρομαχικά βρέθηκαν σημαντικά οχυρωματικά έργα που είχαν σκεπαστεί από μεγάλους όγκους χώματος.

IMG_1466

IMG_1467

IMG_1469

Συγκεκριμένα βρέθηκε μια μεγάλη βάση για ανοικτή θέση βαρέος πυροβόλου (μια από τις πέντε θέσεις που κατασκεύασαν πάνω στο λόφο οι Γερμανοί) και επιπλέον κοντά στη θέση βρέθηκαν αποθήκες, δεξαμενές, ορύγματα, καταλύματα, υπόγειες στοές, ράγες και καλώδια τηλεπικοινωνιών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν και το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρών πάνω στο Λόφο. Επίσης βρέθηκαν βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και υπολείμματα από γεμίσματα πυρομαχικών

IMG_1470

IMG_1471

IMG_1472

IMAG2065 (2)

Το Οχυρό καταλαμβάνει ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ραφήνας, μιας και όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάιο του 1941 , οι Γερμανοί με την είσοδό τους στη Ραφήνα, υποχρέωσαν όλους τους κατοίκους σε καταναγκαστικά έργα για την κατασκευή του.

IMG_1473

IMG_1477

IMG_1480

Με την αναχώρησή τους, οι Γερμανοί από την Ραφήνα, τον Οκτώβρη του 1944, ανατίναξαν μεγάλο μέρος του Οχυρού, αλλά μεγάλο κομμάτι από υπόγειες τσιμεντένιες στοές και θαλάμους  – λόγω της καλής κατασκευής – έμειναν ανέπαφα.

aaaaaaaaaaa

Επίσκεψη στο χώρο με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και έλεγχο των ευρημάτων πραγματοποίησαν σήμερα ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργόπουλος Παναγιώτης, σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με παρέμβαση του οποίου γίνεται η έρευνα και ο καθαρισμός από εκρηκτικές ύλες στο λόφο 70 χρόνια από τη φυγή των Γερμανών για την ασφάλεια των πολιτών,

bbbbbb

κι ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ συντοπίτης μας Δημήτρης Καραγεωργίου (στη φωτογραφία), πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας.

ψψψ

Η ενημέρωση έγινε από τον διοικητή του ΤΕΝΞ Αντισυνταγματάρχη Θωμά Δαούτη και το μέλος της ομάδας ερευνών Αρχιλοχία Μαρθόπουλο Χαράλαμπο.

www.rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου