Ένα σημαντικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας, που θα πρέπει όχι μόνο να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί «ξέθαψε» η σκαπάνη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων
Ξηράς) στο Οχυρό της Ραφήνας, στη συνέχεια παλαιοτέρων ευρημάτων που αφορούν οχυρωματικά έργα των Γερμανών σε λόφο της Ραφήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π (Παγκοσμίου Πολέμου), τα οποία τότε χρησίμευαν για τον έλεγχο του κόλπου από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη.
Ξηράς) στο Οχυρό της Ραφήνας, στη συνέχεια παλαιοτέρων ευρημάτων που αφορούν οχυρωματικά έργα των Γερμανών σε λόφο της Ραφήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π (Παγκοσμίου Πολέμου), τα οποία τότε χρησίμευαν για τον έλεγχο του κόλπου από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη.
Το ΤΕΝΞ βρέθηκε στη περιοχή και κλήθηκε να την ελέγξει και να την «καθαρίσει», διότι είχε χαρακτηριστεί ύποπτη, καθ’ όσον στο παρελθόν βρέθηκαν πυρομαχικά εποχής Β’ Π.Π.
Σε μια συνολική έκταση 266 χιλ. τμ περίπου, το ΤΕΝΞ , μέχρι σήμερα έλεγξε τα 112 χιλ. τμ και κατά τη διάρκεια των ελέγχων , οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλο όγκο μεταλλικών αντικειμένων (οπλισμός σκυροδέματος) ,έδωσαν το σήμα και η σκαπάνη έπιασε δουλειά. Σε όχι πολύ μεγάλο βάθος , αλλά χρειάστηκε εκσκαφέας, εκτός από πυρομαχικά βρέθηκαν σημαντικά οχυρωματικά έργα που είχαν σκεπαστεί από μεγάλους όγκους χώματος.
Συγκεκριμένα βρέθηκε μια μεγάλη βάση για ανοικτή θέση βαρέος πυροβόλου (μια από τις πέντε θέσεις που κατασκεύασαν πάνω στο λόφο οι Γερμανοί) και επιπλέον κοντά στη θέση βρέθηκαν αποθήκες, δεξαμενές, ορύγματα, καταλύματα, υπόγειες στοές, ράγες και καλώδια τηλεπικοινωνιών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν και το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρών πάνω στο Λόφο. Επίσης βρέθηκαν βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και υπολείμματα από γεμίσματα πυρομαχικών
Το Οχυρό καταλαμβάνει ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ραφήνας, μιας και όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάιο του 1941 , οι Γερμανοί με την είσοδό τους στη Ραφήνα, υποχρέωσαν όλους τους κατοίκους σε καταναγκαστικά έργα για την κατασκευή του.
Με την αναχώρησή τους, οι Γερμανοί από την Ραφήνα, τον Οκτώβρη του 1944, ανατίναξαν μεγάλο μέρος του Οχυρού, αλλά μεγάλο κομμάτι από υπόγειες τσιμεντένιες στοές και θαλάμους – λόγω της καλής κατασκευής – έμειναν ανέπαφα.
Επίσκεψη στο χώρο με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και έλεγχο των ευρημάτων πραγματοποίησαν σήμερα ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργόπουλος Παναγιώτης, σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με παρέμβαση του οποίου γίνεται η έρευνα και ο καθαρισμός από εκρηκτικές ύλες στο λόφο 70 χρόνια από τη φυγή των Γερμανών για την ασφάλεια των πολιτών,
κι ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ συντοπίτης μας Δημήτρης Καραγεωργίου (στη φωτογραφία), πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας.
Η ενημέρωση έγινε από τον διοικητή του ΤΕΝΞ Αντισυνταγματάρχη Θωμά Δαούτη και το μέλος της ομάδας ερευνών Αρχιλοχία Μαρθόπουλο Χαράλαμπο.
www.rpn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου