Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αλληλέγγυοι κατέλαβαν και δεύτερο ξενοδοχείο για να βάλουν μετανάστες

Αλληλέγγυοι κατέλαβαν και δεύτερο ξενοδοχείο για να βάλουν μετανάστες
Αδυναμία του κράτους να παρέμβει - Όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», οι πρόσφυγες πληρώνουν για να φιλοξενηθούν
Σπάζουν πόρτες, παραβιάζουν λουκέτα, τραμπουκίζουν τους ιδιοκτήτες και το γαϊτανάκι των καταλήψεων καλά κρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου ομάδες αλληλέγγυων ως άλλοι Ρομπέν των Δασών καταλαμβάνουν με το «έτσι θέλω» τα ξενοδοχεία προσφέροντας στο όνομα της αξιοπρέπειας αλλά και της ανομίας φιλοξενία πέντε αστέρων σε πρόσφυγες και μετανάστες.




Η αρχή έγινε με το «City Plaza», με 400 περίπου τυχερούς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων να απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια σε σχέση με χιλιάδες άλλους που φιλοξενούνται σε κοντέινερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό άθλιες συνθήκες. Για να ακολουθήσει πριν από λίγες ημέρες η κατάληψη του «Oniro Hotel» επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τους αλληλέγγυους να παρουσιάζονται αρχικά στους περίοικους ως ιδιοκτήτες του ακινήτου και με ψαλίδια μπετόν να σπάζουν τα ατσάλινα λουκέτα στοιβάζοντας 120 ανθρώπινες ψυχές σε ξενοδοχείο που, βάσει της άδειας λειτουργίας του, παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις σε 43 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή όσων παραμένουν μέσα στο κτίριο, όσο και γενικά για τη δημόσια υγεία.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η κατάληψη στο «City Plaza» δημιουργεί προηγούμενο. Κι αυτό λόγω της μεγάλης προβολής της μέσα από τα ρεπορτάζ εγχώριων και ξένων μέσων ενημέρωσης, αλλά και της αδυναμίας του κράτους να παρέμβει προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτική περιουσία.



Τους τελευταίες μήνες είναι γνωστό ότι ομάδες ατόμων ψάχνουν και εντοπίζουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα και με ειδικά εργαλεία σπάνε τα λουκέτα. Μετά μεταφέρουν νύχτα τους πρόσφυγες, δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης, μέχρι και γραφείο Τύπου στήνουν, όπως και στην περίπτωση του «City Plaza», για να εξετάζουν τα δεκάδες αιτήματα για αφιερώματα και συνεντεύξεις, ενώ σχεδόν παράλληλα ΜΚΟ-γίγαντες από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων και ποιος ξέρει τι άλλο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση με την πανίσχυρη γερμανική ΜΚΟ Medico International που προσφάτως εγκαινίασε νέα γραφεία στη Φρανκφούρτη, κόστους 15 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για την σίτιση των προσφύγων στο εν λόγω ξενοδοχείο «νοικιάζοντας» συμβολικά τα δωμάτιά του.



«Αφού το κράτος δεν μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, θα το κάνουμε εμείς», είναι το σύνθημα των ομάδων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, που δεν δείχνουν να ιδρώνει το αυτί τους για τυχόν νομικές συνέπειες, αφού διαπιστωμένα καμία αρμόδια αρχή δεν τους αγγίζει.

Τόσο στην περίπτωση του «City Plaza», όσο και σ’ εκείνη του «Oniro Hotel», όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες του, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους στην Ελληνική Αστυνομία δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Κάνουν λόγο μέχρι και για παράνομες χρηματικές συναλλαγές μεταξύ αλληλέγγυων και μεταναστών για ένα δωμάτιο, τροφή και λίγες ημέρες φιλοξενίας.

«Την Πέμπτη 16/6/2016 μας ειδοποίησαν οι γείτονες ότι άγνωστοι έσπασαν τα λουκέτα, παραβίασαν την πόρτα του ακινήτου, εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες του ακινήτου που μας ανήκει και άρχισαν να βάζουν μέσα άτομα αλλοδαπής προέλευσης, παίρνοντας χρήματα από τα άτομα αυτά», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» κ. Παναγιώτης Μαδεράκης, σύζυγος της ιδιοκτήτριας του «Oniro Hotel» και συνεχίζει: «Ηλεκτροδότησαν με άγνωστο σε εμένα τρόπο το ακίνητο, καθότι το ρεύμα είναι κομμένο από τη ΔΕΗ. Αμέσως προχωρήσαμε σε καταγγελία του γεγονότος στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων και παράλληλα καλέσαμε την Αμεση Δράση, η οποία, όμως, δεν εμφανίστηκε. Ζήτησα από τον αξιωματικό υπηρεσίας να ενημερώσει τον διοικητή του Α.Τ. και να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να εκδιωχθούν άμεσα από το ακίνητό μας οι εισβολείς, αλλά ο εισαγγελέας δεν ειδοποιήθηκε».

Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, το ακίνητο δεν ήταν εγκαταλειμμένο.



Βρέθηκαν μέχρι και μολότοφ 

«Το επισκεπτόμασταν 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ενδιαφερόμενους αγοραστές, φροντίζαμε για την καθαριότητά του, πληρώνουμε όλους τους φόρους που επιβαρύνουν το ακίνητο και έχουμε δώσει αρκετά χρήματα για να βάλουμε σίδερα και λουκέτα σε πόρτες και παράθυρα προκειμένου να μην παραβιάζεται», δηλώνουν.



Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους έχει βρεθεί επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την αγορά του ακινήτου ενώ έχει συζητηθεί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η ενοικίαση του κτιρίου από μεγάλη επίσημη ΜΚΟ για την ελεγχόμενη στέγαση προσφύγων.

«Την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα το έβλεπε μηχανικός για να μας δώσει προσφορά για τη μελέτη στατικής καταλληλότητας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε στο κτίριο που μας ανήκει επειδή φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα», συμπληρώνει ο κ. Μαδεράκης.
 Την περασμένη Τετάρτη οι ιδιοκτήτες του «Oniro Hotel» πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία τους.



Ενώπιόν του κατέθεσαν ότι το ξενοδοχείο πριν γίνει η κατάληψη ήταν πλήρως εξοπλισμένο (κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, αιρκοντίσιον, τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο και λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός), επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του.

Ανέφεραν την ύπαρξη ανελκυστήρα που δεν έχει συντηρηθεί, ψευδοροφές και πατώματα που χρειάζονται επισκευή, κιγκλιδώματα και εξωτερικούς χώρους που μπορεί να έχουν υποστεί φθορές, σύμφωνα και με τις υποδείξεις μηχανικών δύο μεγάλων ΜΚΟ που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ενοικίασή του.

Και μία ακόμα μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Πριν από δύο μήνες περίπου, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, έγινε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου. Η επέμβαση των Αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία των ιδιοκτητών ότι στο υπόγειο είχαν εντοπιστεί μερικές δεκάδες μολότοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου